statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 20 stycznia 2017
Banany w kawie

banany w kawie to propozycja dla miłośników kawy i jednocześnie zwolenników lekkich deserów. Danie jest proste w przygotowaniu i smakuje wybornie.

kawa-z-bananem

Do przygotowania bananów w kawie potrzebujemy:

  • 4 niewiekich bananów
  • 15 ml kawy rozpuszczalnej
  • 15 ml gorącej wody
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • prażonych migdałów
  • soku z cytryny

Zaczynamy od bananów, które muszą być dojrzałe. Jednego obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Można go skropić sokiem z cytryny by nie ciemniał. Pozostałe banany, po obraniu, rozcieramy widelcem na talerzu.

Rozpuszczoną w gorącej wodzie kawę wylewamy na roztarte banany. I rozpoczynamy umieszczanie ich w pucharkach. Najpierw nakładamy trochę pogniecionych bananów z kawą i posypujemy je cukrem trzcinowym (w ogóle zawsze do kawy t ego rodzaju cukier jest polecany). Na to nakładamy łyżeczkę jogurtu. Dobrze żeby był gęsty, taki właśnie jak grecki.

Zobacz też: Przepis na prostą nalewkę kawową

W ten oto sposób otrzymujemy pierwszą warstwę - w ten sam sposób nakładamy następne do wyczerpania składników. Dla upiększenia ostatnią warstwę jogurtu możemy wymieszać z odrobiną kawy. Otrzymamy taki marmurkowy wzór. 

Całość dekorujemy plastrami banana i prażonymi migdałami. Zjadamy natychmiast po zrobieniu. 

 

14:23, piotras1011 , Wypieki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 23 grudnia 2016
Jak upiec chleb z mąki pszennej

Samodzielne upieczenie chleba z mąki pszennej na drożdżach wcale nie jest trudne ani pracochłonne. Wymaga jednak trochę czasu, aby ciasto zdążyło odpowiednio urosnąć. 

chleb-pszeniczny

Do upieczenia chleba potrzebujemy: 

  • 600  g mąki pszennej (np. 650)
  • 350 ml wody
  • 10-15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczkę cukru
  • dwie łyżeczki soli

Zaczynamy od przygotowania drożdży. Do kubeczka wlewamy niewielką ilość letniej wody i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy rozdrobnione drożdże i odstawiamy na 20-25 min w ciepłe miejsce. 

Teraz zajmujemy się mąką. Przesypujemy ją kilka razy przez sitko do dużej miski. Dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą (ok. 50 stop. C). Wlewamy też drożdże. Ciasto urabiamy najlepiej ręcznie do momentu w którym przestaje się lepić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Czytaj też: Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka

Gdy ciasto urośnie znów je ugniatamy. Powtarzamy akcję z przykryciem ściereczką i czekamy godzinę albo nawet półtorej aż ponownie ciasto wyrośnie. 

Ponownie je wyrabiamy, ale teraz już formujemy ciasto w kształt bochenka. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około pół godziny.

W tym czasie rozgrzewamy już piekarnik do 230 stop. C. Gdy nasz uformowany bochen chleba jest już miękki ostrym nożem nacinamy go w kilku miejscach i wkładamy do pieca.

Po dziesięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stop. C. Po kolejnych 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez pół godziny. 

Chleb kroimy dopiero wtedy, gdy wystygnie. 

11:51, piotras1011 , Wypieki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 grudnia 2016
Ciasto na pierogi bez jajka

Jak przygotować ciasto na pierogi? Najlepiej bez jajka. Tak nauczył mnie pewien szef kuchni. Tak przygotowane ciasto powoduje, że jest ono delikatniejsze i bardziej elastyczne, przez co do ulepienia pierogów mniej go potrzeba.

wrzatek-do_ciasta

Składniki do przygotowania ciasta na pierogi:

  • 0,5 kg mąki
  • 100 g masła
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Mąkę przez sitko wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i wlewamy niecałą szklankę wrzątku. Mieszamy (ale na razie nie ręką, bo gorące) i dolewamy roztopionego masła. W wielu przepisach zamiast masła występuje olej (bo tańszy), ale z masełkiem nie jest w stanie wytrzymać konkurencji. Ciasto ciągle mieszamy.

Zobacz też: Jak odgrzewać pierogi

Po chwili można zacząć ciasto wyrabiać rękoma. Po dwóch, trzech minutach ciasto jest niemal gotowe. Powinno być elastyczne i miękkie. Gdy wydaje nam się, że jest za twarde można dolać trochę wody.

Po wyrobieniu ciasta pozwalamy mu odpocząć co najmniej 20 min. Niech sobie spokojnie leży przykryte ściereczką. Potem odkrawamy nożem kawałek i wałkujemy cienko. Wszystko to po to, by jedząc pierogi czuć farsz a nie ciasto. 

Z podanej tu ilości składników można ulepić około 50-70 pierogów. 

 

13:18, piotras1011 , Wypieki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 grudnia 2015
Baton musli z mlekiem

Przepisów na samodzielne wykonywanie batonów zbożowych jest tyle, ile osób je podających. Najlepszym sposobem na dobranie najlepszego przepisu jest po prostu wykonanie kilku z nich. Tutaj znajdziecie przepis na batony musli z mlekiem skondensowanym.

musli

Do przygotowania batonów potrzeba:

  • 500 g płatków owsianych
  • 1 puszkę mleka skondendowanego
  • 100 g żurawiny
  • 100 g migdałów krojonych
  • 100 pestek z dyni
  • 100 g nasion słonecznika,
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu

Batony przygotowuje się bardzo prosto. Otóż wszystkie suche składniki należy wymieszać w misce. Przy czym pamiętać warto, że podane składniki nie są obowiązkowe i stosować można zamienniki. Na przykład żurawinę można zastąpić rodzynkami, można też dodać ziarna sezamu, wiórki kokosowe itp.

Gdy składniki są już wymieszane dodajemy do nich miodu, najlepiej rzepakowego, podgrzanego nieco, by łatwiej się rozprowadzał. Na końcu dodajemy mleko skondensowane z puszki, które również warto jest podgrzać, by zmieniło swoja konsystencję na bardziej płynną.

Teraz wszystkie te składniki dokładnie mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy i blachę wkładamy do pieca. Powinien on być rozgrzany do temperatury 130 stop. C, a pieczenie trwa około godziny.

Po wyciągnięciu masy z pieca czekamy aż ona ostygnie. Następnie zbożową masę kroimy na batoniki. 

14:04, piotras1011 , Wypieki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 sierpnia 2014
Ciasto ze śliwkami

Kiedy śliwki leżą na straganach trudno się oprzeć, by nie upiec ciasta śliwkowego. Podany tu przepis na ciasto śliwkowe należy do prostych i szybkich, ale jednocześnie ciasto zadowoli nawet wybrednych znajomych. 

cisto-sliwkowe

Przed zrobieniem ciasta śliwkowego musimy sobie przygotować:

  • 0,5 kg śliwek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklankę cukru 
  • 1 kostkę margaryny
  • cukier puder
  • cukier wanilinowy
  • proszek do pieczenia

Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozpuszczenia w rondelku margaryny. Gdy ona stygnie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odkładamy na potem, a do białek wsypujemy niepełną szklankę cukru oraz torebkę cukru wanilionego. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.

Gdy piana jest już ubita dodajemy do niej mąkę, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i żółtka. Ucieramy, dodając powoli margarynę, aż masa będzie jednolita.

Płaską blachę nacieramy resztką margaryny i wlewamy do niej ciasto. Układamy na nim połówki śliwek (bez pestek oczywiście). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stop. C na 50-60 min.

PO wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy je cukrem pudrem. Zajadamy z apetytem. 

 

 

Tagi: śliwki
17:00, piotras1011 , Wypieki
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 stycznia 2013
Pieczemy keks z bakaliami

Szybki, łatwy, smaczny. Keks z bakaliami to jedno z ulubionych ciast, stosunkowo prostych w przygotowaniu. W dodatku za każdym razem może inaczej smakować, wszystko zależy od tego, jakich do niego użyjemy bakalii.

Przed upieczeniem keksu z bakaliami warto przygotować:keks

  • 0,3 kg maki
  • 0,15 kg masła
  • 5 jajek
  • 0,2 kg cukru pudru
  • 1/2 paczki cukru waniliowego
  • 0,3-0,4 kg bakalii

Ciasto na keks z bakaliami można przygotować w makutrze, można w robocie. Najpierw rozcieramy masło, to którego dodajemy powoli jajka i mąkę. Ucieramy tak długo, aż otrzymamy jednolitą, pulchną masę. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. 

Bakalie - co mamy pod ręką i co najłatwiej zdobyć - myjemy, suszymy, kroimy w drobne części, lekko posypujemy mąką i wrzucamy do ciasta. Mieszamy powoli. Maka na bakaliach zapobiega temu, by w formie opadły wszystkie na dno.

Bakalie mogą być: orzechy laskowe, włoskie (gdy je dodamy ciasto będzie ciemniejsze), rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, śliwki suszone itp. Oczywiście za każdym razem można skomponować własny zestaw bakalii - wtedy keks będzie miał inny smak. 

Do pieczenia przygotowujemy wąską formę. Najlepiej wyłożyć na jej dnie papier do pieczenia - można tez posmarować masłem i obsypać bułką tartą, by ciasto do formy nie przyległo. 

Pieczemy w piecu rozgrzanym do ok. 180 stop. C przez godzinę. 

niedziela, 06 listopada 2011
Piernik staropolski

Kto zamierza na Boże Narodzenie przygotować piernik staropolski długoleżakujący już powinien pomyśleć o tym, by się do tego przygotować.

piernikPiernik ma tę wadę, że należy zacząć go przygotowywać jeszcze w listopadzie. Leżakowanie ciasta a potem upieczonego już piernika zajmuje w sumie co najmniej pięć tygodni.

Dokładny sposób na sporządzenie piernika staropolskiego znajdziesz w tym przepisie.

 

Tagi: piernik
14:31, piotras1011 , Wypieki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2