statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 07 czerwca 2012
Jak ugotować jajka na twardo?

Jajko będzie idealnie ugotowane na twardo jeśli we wrzątku spędzijajka 8,5 minuty, a potem natychmiast trafi do zimnej wody z lodem. W ten sposób gotowanie zostanie natychmiast przerwane a żółtko zachowa swój kolor.

środa, 23 maja 2012
Jak pokroić fetę w drobną kostkę

Nie raz pewnie próbowaliście kroić fser typu feta w kostkę. Rezultat był mizerny, a zamiast kostki robiła się ciapa. Wystarczy jednak jeden sposób i wszystko uda się wspaniale.

kostka z fetyZ serem typu feta obchodzić się trzeba jak z jajkiem. A przede wszystkim potrzebne są czyste ręce i czysty nóż. To nie ironia. Przed każdym krojeniem dobrze jest ostrze wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Czynność więc powinna wyglądać nastepująco: czystym, suchym nożem robimy cięcie. Palcami delikatnie przytrzymujemy fetę i wyciągamy nóż. Ostrze wycieramy w papierowy ręcznik i ponownie kroimy nie zapominając o przytrzymaniu sera palcami, by przekrojone kawałki zostały na swoim miejscu.

Proste, prawda?

Zamiast papierowego ręcznika można użyć chleba lub bułki. Po skończeniu krojenia będziemy mieli gotową kanapkę.

piątek, 04 listopada 2011
Złoty rosół

Jeśli chcesz, by rosół miał złotą barwę nie obieraj cebuli. Trzeba ją najpierw dokładnie umyć a potem opalić nad gazem.

wtorek, 14 czerwca 2011
Płaska galaretka

Jeśli robisz ciasto z galaretką i chowasz je do lodówki, to włóż je tam na desce do krojenia. Galaretka wtedy będzie idealnie płaska, a ciasto zyska nowy wygląd.

niedziela, 21 lutego 2010
Przepis szkocki
Jak zaczyna się każda książka kucharska w Szkocji?
sobota, 23 stycznia 2010
Siekanie ziół

Drewnianą deseczkę, na której będziemy siekać świeże zioła, warto najpierw zwilżyć wodą. Deska nie będzie wtedy nasiąkać sokiem wydzielanym przez zioła.

czwartek, 21 stycznia 2010
Pieczeń w piekarniku

Do przyrządzania pieczeni potrzebne jest włączenie górnego i dolnego źródła ciepła w piekarniku. W przypadku użycia nawiewu temperaturę można obniżyć o około 30 stop.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5