statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Dania z mięsa

poniedziałek, 27 listopada 2017

Do pieczenia mięsa zawsze warto dodać kieliszek wódki, bo mięso robi się wtedy delikatniejsze. Można nim karmić dzieci i kierowców, bo w potrawie nie dominuje ani smak ani moc alkoholu.

pieczona

Do upieczenia biodrówki potrzeba: 

  • 1-1,5 kg biodrówki z kością
  • ulubionych ziół
  • 1 cebuli
  • 2-3 ząbków czosnku
  • 50 ml wódki
  • łyżeczkę kminku
  • łyżki tłuszczu z gęsi
  • soli
  • pieprzu

Biodrówkę warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Wtedy nacieramy ją ziołami. Moje ulubione to rozmaryn i tymianek, ale można użyć takich, które sami lubimy. Mięso nacieramy też przetartym czosnkiem i okładamy pokrojoną w plastry cebulą.

Zobacz też: Jak przygotować pyszny stek wołowy

Z biodrówki nie warto wycinać kości. Mięso pieczone razem z nią jest znacznie smaczniejsze. Ta zasada dotyczy każdego rodzaju mięsa. 

Tak przygotowane chowamy do lodówki na noc. Przed pieczeniem biodrówkę należy krótko podsmażyć z każdej strony. Idealnie jest na smalcu z gęsi, ale jeśli nie mamy to można to zrobić nawet na oleju rzepakowym. Podsmażone mięso będzie delikatniejsze. Biodrówkę wykładamy od naczynia żaroodpornego i wylewamy na nią kieliszek wódki. Solimy, pieprzymy posypujemy kminkiem. 

Biodrówkę pieczemy około dwóch godzin. Przez pierwsze 30 min w temperaturze 200 stop.C. Potem możemy ją zmniejszyć do 160 stopni.

 Zdjęcie poglądowe. Fot. Fotolia.com

środa, 11 października 2017

Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną to jedne z najlepszych dań grzybnych jakie udało mi się przyrządzić. Smak podbił jeszcze sos z maślaków, którymi gołąbki były polane. Niebo w gębie.

golabki-zgrzybami

Do zrobienia gołąbków z grzybami potrzeba:

  • 0,5 kg grzybów leśnych
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • kapustę włoską
  • 1 l bulionu 
  • 3 główki cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

Najpierw musimy sparzyć kapustę by oddzielić od główki liście. Używam kapusty włoskiej, bo w przeciwieństwie do białej, łatwo z niej odchodzą liście. 

Kaszę gryczaną, najlepiej niepaloną, gotujemy niezbyt długo, może pozostać nieco twarda. Odcedzamy ją i wrzucamy do miski. 

Zobacz też: Jak zrobić gołąbki z kiszonej kapusty

Duże cebule siekamy w małe kawałki i na maśle podsmażamy. Dodajemy do niej, pokrojone w drobne kawałki, grzyby. Mogą to być podgrzybki, kozaki, prawdziwki czy maślaki lub rydze. Na patelnię wrzucamy jeszcze starty czosnek i całość smażymy około 5 minut. Grzyby solimy i pieprzymy. Dodajemy też tymianek, najlepiej świeży.

Podsmażone grzyby wrzucamy do miski i mieszamy razem z kaszą. Taki farsz zawijamy w liście kapusty i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dno naczynia możemy wyłożyć liśćmi kapusty. Gdy znajdą się w nim wszystkie gołąbki całość zalewamy dobrym bulionem. Najlepiej wołowym. Doprawiamy liściem laurowym. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop.C na godzinę.

Zobacz też: Jak zrobić sos grzybowy

Gołąbki należą do tych dań, które najlepiej smakują odgrzane następnego dnia. Na talerzu można je podać z sosem grzybowym. 

środa, 04 października 2017

Ten przepis na gołąbki nie wymaga czasochłonnego parzenia kapusty, oddzielania liści z główki ani zawijania poszczególnych liści w gotowe gołąbki. Przygotowanie gołąbków bez zwijania zabiera trochę czasu, ale smak wynagradza trud.

golabki_bez

Do przygotowania gołąbków potrzeba:

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 0,5 kg kapusty
  • 1 sporej cebuli
  • 0,5 szklanki ryżu
  • pęczka pietruszki
  • 2 jaj
  • soli
  • pieprzu

Zaczynamy od starcia kapusty na tarce o dużych oczkach. Startą kapustę wrzucamy do wrzątku i blanszujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Zobacz też: Jak usmażyć cebulę

Teraz zabieramy się za cebulę. Kroimy ją w kostkę i wrzucamy na patelnię na której jest rozgrzany olej. Cebulę smażymy aż się lekko zarumieni. Pietruszkę siekamy niekoniecznie drobno.

Teraz mięso, wystudzoną kapustę, cebulę i pietruszkę wrzucamy do miski. Dodajemy jajka i przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu. Wsypujemy też nieugotowany ryż. Dokładnie wyrabiamy ręką aż uda się uzyskać taką masę by uformować gołąbki na wzór kotletów mielonych. 

Zobacz też: Przepis na kotlety mielone z indyka

Uformowane gołąbki wrzucamy na patelnię. Smażymy je dosłownie po dwie minuty na każdej stronie. Gdy tylko zmienią kolor układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 0,25 l słodkiej śmietany
  • 3 kopiastych łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżki słodkiej papryki
  • soli
  • pieprzu

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Pamiętajmy tylko. by dodać do sosu słodką mieloną paprykę. Zalecana jest wędzona, ale zwykła też jest dobra.  Łyżka cukru ma podkreślać smak pomidorów. 

Zobacz też: Jak zrobić pomidorową z pieczonych pomidorów

Sosem zalewamy gołąbki. Musi go być tyle, by dokładnie przykrył wszystkie "kotlety". Naczynie wkładamy teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C na mniej więcej 60 min. Gołąbki są gotowe wtedy, gdy sos zredukuje się o około 30 proc. 

 

 

środa, 11 stycznia 2017

Spośród wielu przepisów na żeberka ten jest jednym z moich ulubionych. Żeberka duszone w kapuście to danie z dopasowanymi smakami, stosunkowo łatwe w przygotowaniu i takie, które można zrobić na kilka dni. 

zeberka_w-kapuscie

Do przygotowania żeberek w kapuście należy mieć:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 0,2 kg surowego boczku
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • łyżkę majeranku
  • pieprz
  • sól
  • masło

Startujemy od cebuli. Obieramy ją, kroimy w plastry i smażymy na dużej patelni. Najlepiej cebulę zeszklić na maśle klarowanym lub smalcu. Cebulę zdejmujemy z patelni.

Zobacz też: Przepis na żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Kładziemy na tej samej, niemytej, patelni pokrojone w mniejsze kawałki żeberka i obsmażamy je na złoto z każdej strony. Dodajemy cebulę, solimy i pieprzymy i pod przykryciem dusimy jeszcze kwadrans. Jeśli jest za mało tłuszczu można dodać kilka łyżek wody.

Teraz zajmiemy się jabłkami. Powinny to być jabłka winne, na przykład szara reneta. Kroimy je w ósemki, wyjmując gniazda nasienne. Nie ma potrzeby obierania jabłek ze skórki. Jabłka kładziemy na patelni (ale nie tej, na której duszą się żeberka) i posypane majerankiem smażymy przez kilka minut. 

Czytaj też: Jak zrobić żeberka duszone w piwie

Czas na ostatnią prostą. Boczek kroimy w plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nim kładziemy kapustę kiszoną. Jeśli jest ona bardzo kwaśna to możemy ją odcisnąć, ale soku nie wylewajmy. Nie polecam płukania kapusty, bo wtedy pozbywamy się wielu mikroelementów świadczących o klasie kapusty. 

Na sam wierzch kapusty kładziemy żeberka z cebulą i jabłka. Teraz naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C. Pieczemy około 50 min. 

poniedziałek, 02 stycznia 2017

Schab nadziewany morelami jest miłą odmianą dla tradycyjnego kotleta schabowego. Uzyskana pieczeń jest aromatyczna a mięso nie jest suche. Wbrew pozorom faszerowanie schabu suszonymi morelami też nie jest takie trudne. 

 schabowy_z-morela

Do przygotowania schabu z morelami potrzeba: 

  • 2 kg schabu z kością
  • 100 g suszonych moreli (bez pestek)
  • 100 ml żubrówki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżkę majeranku
  • 1 łyżkę białego octu winnego

Pracę zaczynamy od przygotowania bejcy – od jej jakości zależeć będzie ostateczny skład naszej potrawy. Do 3 łyżek oleju dodajemy starty na tarce czosnek, łyżkę majeranku i łyżkę octu winnego. 

Nie zapominamy też o przygotowaniu moreli. Je wkładamy do żubrówki i moczymy je w alkoholu co najmniej przez dwie godziny.

Zobacz też: Jak zrobić dobry kotlet schabowy

Teraz bierzemy się za mięso. Oddzielamy je od kości i nakrawamy wzdłuż. Chodzi o to, by uzyskać szeroki prostokąt. Możemy go rozbić, najlepiej pięścią. Ten płat schabu wkładamy do bejcy i trzymamy tak co najmniej przez godzinę kilka razy mięso obracając. 

Kolejnym krokiem jest nafaszerowanie mięsa morelami. Schab wyjmujemy z bejcy i suszymy ręcznikiem papierowym. Rozkładamy go i układamy na nim morele. Mięso zwijamy w roladę i obwiązujemy białą nitką. Schabową roladę układamy w brytfance, polewamy łyżką oleju i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stop. C. 

Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stop. C. Na mięso wylewamy drugą łyżkę i oleju i trzymamy w piekarniku pół godziny. Po tym czasie smarujemy wierzch schabu miodem i jeszcze pieczemy przez dwadzieścia minut. 

piątek, 08 kwietnia 2016

Przygotowanie wątróbki cielęcej nie jest zadaniem czasochłonnym. W prosty i szybki sposób możemy uzyskać smaczne i pożywne danie. Ot, taki jeszcze jeden sposób na codzienny domowy obiad. 

watrobka-ciel 

Do przygotowania wątróbki cielęcej potrzeba:

  • 600 g wątróbki 
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej
  • sól

Wątróbkę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry po ok. 1,5 cm. W rondlu rozgrzewamy olej a płaty wątróbki obtaczamy w mące. Gdy olej się dobrze rozgrzeje układamy na nim wątróbkę. 

Zobacz też: Wątróbka z miodem i żurawiną

Do rondla dokładamy pokrojone w małe kawałki jabłka i pokrojoną w piórka cebule. Te składniki posypujemy majerankiem. Przykrywamy rondel i całość dusimy przez pięć minut.

Czytaj też: Jak usmażyć cebulę do wątróbki

Wyłożoną na talerz wątróbkę solimy i pieprzymy. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

piątek, 04 marca 2016

Czasem mam wrażenie, że przepisów na żeberka jest tyle ilu kucharzy. Tutaj proponuje przepis na żeberka w sobie barbecue, które są bardzo aromatyczne. Na dodatek wykonanie potrawy jest bardzo proste.

źeberka

Do przygotowania żeberek w sosie barbecue potrzebujemy: 

  • 2 kg żeberek
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 ml sosu sojowego
  • 30 ml sosu Worcestershire
  • 30 ml octu winnego
  • 30 ml sosu chili
  • 60 ml keczupu
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 3 g granulowanej cebuli
  • pieprz

Żeberka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stop.C na półtorej godziny. 

Czytaj też: Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Gdy żeberka się pieką do miski wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Czosnek warto zetrzeć na drobnej tarce. Sos można przygotować wcześniej, by składniki lepiej wymieniły się smakami. 

Gdy żeberka się upieką wyjmujemy je z folii i oblewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy je na minimum dwie godziny. Lub - lepiej - na całą noc. Ale wtedy musimy je schować do lodówki.

Zobacz też: Jak zrobić żeberka w piwie

Tak przygotowane żeberka wyjmujemy z sosu i układamy na grilu często je odwracając i smarując sosem. Można je też podgrzać w piekarniku. 

Podawać z pieczonymi ziemniakami. 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8