statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Kategorie: Wszystkie | Dodatki | Drób | Filmy | Golonka | Kuchenne mądrości | Mięsko | Nalewki | Naleśniki | Ryby | Surówki i sałatki | Szparagi | Wypieki | Zupy | Śledzie
RSS
czwartek, 18 grudnia 2014
Sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków jest wyśmienitym dodatkiem do mięs i wędlin. Podajemy ją na zimno. Ładnie zaprezentowana sałatka z pieczonych może być ozdobą talerza.

buraki_pieczone

Do przygotowania sałatki z pieczonych buraków potrzebujemy:

  • 1 kg buraków
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz

Buraki pieczone obieramy i kroimy albo w cienkie plastry, albo w kostkę. Nie trzemy ich na drobne tarce, bo zrobimy papkę, która nie wygląda apetycznie.

Pokrojone buraki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łyżkę płynnego miodu rozpuszczamy w pięciu łyżkach oleju balsamicznego. Ocet z miodem wlewamy do buraków i dokładnie mieszamy.

Czytaj też: Jak upiec buraki

Zanim podamy sałatkę na stół musimy jeszcze zadbać o to by smaki dobrze się wymieszały. Dlatego wkładamy buraki do woreczka foliowego dbając o to, by było w nim jak najmniej powietrza. Ten woreczek wkładamy do drugiego (by całość byłą mocniejsza) i owijamy nitką. 

Teraz buraki wkładamy do lodówki. Powinny tak poleżeć co najmniej dwie godziny. Wyjęte z lodówki wkładamy do salaterki i podajemy na stół. 

 

poniedziałek, 05 listopada 2012
Surówka z czarnej rzepy z papryką i szczypiorkiem

Surówka z czarnej rzepy w towarzystwie papryki i szczypiorku ma same zalety. Rzepa jest tania, łatwo się przygotowuje. Surówkę więc z dodatkiem papryki i szczypiorku można zrobić w kilka minut. Poza tym to samo zdrowie.

Czarna rzepa ma trochę nieprzyjemny zapach, bywa w smaku ostra i dlatego warto ją robić z dodatkami. Dlatego trzeba zgromadzić:surowka-z-rzepy-dyni

  • rzepę
  • paprykę
  • szczypiorek
  • jogurt
  • majonez
  • sól
  • ocet balsamiczny.

Rzepę, średniej wielkości bulwę, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. To samo robimy z papryką. Wykorzystamy również jedną. Szczypiorek, cały pęczek, siekamy. Trochę go zostawiamy do dekoracji. Startą czarną rzepę mieszamy z papryką i szczypiorkiem. Solimy - raczej dość obficie. 

Majonez - jedną łyżkę, mieszamy z co najmniej dwoma łyżkami jogurtu. Wlewamy do warzyw i mieszamy. Na koniec skrapiamy łyżką octu balsamicznego. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.

Paprykę, w sezonie jesiennym, można zastąpić dynią 

Przeczytaj też:

sobota, 27 października 2012
Surówka z pekińskiej kapusty z surową dynią i porem

Wspominając ubiegłoroczną surówkę z surowej dyni podobną postanowiłem zrobić w tym roku. Tym razem skomponowałem ją z porem i kapustą pekińską. Wyszła wybornie.

Do przygotowania surówki potrzeba:surowka-z-pekinskiej

  • małą kapustę pekińską
  • duży por
  • ok. 3/4 kg dyni
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • jogurt
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską, po umyciu, kroimy w drobne kawałki. Podobnie postępujemy z porem. Dynię, kupuję specjalną odmianę do jedzenia na surowo, trzemy na tarce. Gdy nie ma dyni, można użyć marchewki, ale wtedy w znacznie mniejszych ilościach. Wszystko to wrzucamy do sporej miski zasypując jeszcze ziarnami odsączonymi z całej puszki kukurydzy.

Solimy solidnie, pieprzymy odrobinę.

W filiżance mieszamy majonez z jogurtem (po 3 łyżki stołowe). Kto nie jest na diecie, powinien użyć wyłącznie majonezu. Kto ma ścisłą dietę może wykorzystać sam jogurt. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Skrapiamy octem balsamicznym (ok. 2 łyżek) i doprawiany do ostatecznego smaku.

Gdy nie mamy octu balsamicznego możemy dodać nieco winnego lub soku z cytryny. 

Podane powyżej ilości składników są na duża porcję. Dla dwóch osób  można je zmniejszyć o połowę.

Czytaj też:

sobota, 02 czerwca 2012
Jak kisić młodą kapustę

Wiele osób się dziwi, że można w ogóle kisić młodą kapustę. Tymczasem młodą kisi się niemal tak samo jak starą. Ma tylko tę zaletę, że smakuje inaczej i szybciej jest gotowa do jedzenia.

Sposób jest prosty, ale pracochłonny. Najpierw szatkujemy młodą kapustę. Najlepiej jedną główkę, gdyż wiosną młoda kapusta szybkmloda-kapustao tanieje. No i smaczniejsza jest taka ledwo ukiszona. 

Poszatkowaną solimy i odstawiamy w misce na pół godziny lub godzinę - zmniejsza się jej objętość a sama kapusta staje się bardziej miękka i łatwiej ją ubijać. Można ją kisić w glinianym garze lub dużym słoiku. Ważne jest by była dobrze ubita.

Wkładając do garnka poszatkowaną młodą kapustę co chwilkę ją warto próbować, by zbadać słoność. Powinna być taka słona, jakbyśmy przyrządzali surówkę.

Młodą kapustę można kisić z młodą cebulą, kminkiem, marchewką. Co kto lubi.

Czytaj też:

* Jak ukisić kapustę
* Kapusta kiszona
* Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty

czwartek, 06 października 2011
Surówka z dyni i pomarańczy

Surówka z surowej dyni posmakowała, więc postanowiłem poeksperymentować. W końcu można zrobić dżem z dyni z pomarańczą, to dlaczego nie spróbować z takich składników zrobić surówki?

Nie będę się jednak przechwalać - pomysł podpatrzyłem w jednej z restauracji. Tam jednak kucharz nie chciał mi zdradzić przepisu. Musiałem sobie poradzić bez niego. Dlatego też przygotowałem:

  • 200 g dynisurówka_zdyni_pomarancz
  • 2 pomarańcze
  • cynamon
  • cytrynę
  • cukier puder

 Dynię obrałem i starłem na grubej tarce. Z pomarańczą było więcej zabawy. Po obraniu okazało się, że jest ona twarda. Każdy kawałem musiałem obrać osobno z błony. Potem pokroiłem pomarańcz w wąskie pasy.

Dodałem cynamonu, ale czegoś mi brakowało. Dla podkreślenia smaku pokropiłem cytryna, Wyszło jednak za kwaśne, więc całość sprószyłem cukrem pudrem. Wymieszałem i odstawiłem do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie smaki się połączyły.

I wyszła całkiem smaczna surówka.

Czytaj też: 

piątek, 30 września 2011
Surówka z surowej dyni

Sprzedawczyni na targu poleciła mi dynię do jedzenia na surowo. Można jeść jak marchewkę, można użyć do surówki – zachwalała. I skusiłem się.

Potem jednak  trzy dni chodziłem koło niej na około próbując przełamać niechęć do surowej dyni. W końcu ugryzłem i… wcale mnie nie zachwyciła. Postanowiłem więc coś z nią zrobić.

Zobaczyłem czym kuchnia dysponuje. I znalazłem:

  • 25 dag dynisalataka z dyni
  • mały por
  • duże jabłko
  • pomidora
  • majonez
  • cytrynę
  • cukier puder
  • pieprz i sól
  • koperek

Najpierw obieramy ze skóry dynię. I trzemy na grubej tarce. Obrane jabłko ręcznie kroimy w kostkę. W duże kawałki kroimy też por. Pomidora dobrze jest obrać ze skóry i pozbyć się gniazd nasiennych. A potem pokroić w kostkę tak samo jak jabłka.

Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z łyżką cukru pudru. Potem dodajemy do tego dużą łychę majonezu i dokładnie mieszamy. Na końcu zalewamy miskę pokrojonych warzyw, mieszamy i doprawiamy. Na koniec dla ozdoby można posypać posiekanym koperkiem.

Dobrze, gdy taka surówka może trochę postać. Surowa dynia w takiej postaci połechtała moje podniebienie.

 



sobota, 13 listopada 2010
Sałatka z szynką i żółtym serem

Bardzo popularna sałatka - w gastronomii kosztuje jednak sporo kasy. Szybko i znacznie taniej zrobimy ją samemu.

Podane porcje są raczej spore - to na wypadek gdy zapowiadają się goście i trzeba ich poczęstować kolacją. Ilości mozna oczywiście zmieniać, ale warto zachować proporcje. A potrzeba nam:

20 dag szynki

20 dag żółtego sera

5 dużych ogórków konserwowych

puszka groszku konserwowanego (może też być mrożony)

pół puszki kukurydzy konserwowanej

trzy duże łyżki majonezu

sól, pieprz

Szynkę, ogórki i ser kroimy na kwadraciki wielkością przypominające groszek i kukurydzę. Lubię tę sałatkę przygotować z groszkiem mrożonym, bo on ma ładniejszy, zielony kolor. Ale o ten z puszki łatwiej. Dodajemy więc całą puszkę grozku i pół puszki kukrydzy. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec mieszamy z majonezem.

Smacznego.

 
1 , 2 , 3