statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Kategorie: Wszystkie | Dodatki | Drób | Filmy | Golonka | Kuchenne mądrości | Mięsko | Nalewki | Naleśniki | Ryby | Surówki i sałatki | Szparagi | Wypieki | Zupy | Śledzie
RSS
piątek, 03 lipca 2015
Jak kisić ogórki

Przepisów na kiszenie ogórków jest zapewne tyle, ile osób je kiszących. Kiszenie ogórków ma jednak swoje uniwersalne zasady, których przestrzeganie spowoduje, że otrzymamy pyszny produkt.

ogorki

Do kiszenia ogórków potrzebujemy:

  • duży kamionkowy garnek lub szklany słój
  • ogórki
  • koper
  • czosnek
  • woda

Wiele osób zapewne wymieni tu jeszcze chrzan, ziele angielskie i liście (czarnej porzeczki, wiśni lub nawet dębu). Jest to jednak zestaw opcjonalny, z którym możemy eksperymentować wedle własnych gustów.

Na kiszenie najlepsze są ogórki z uprawy pod gołym niebem, zbierane w lipcu. Należy unikać kiszenia ogórów grubych i bardzo dużych o których się mówi, że "nadają się na mizerię". I na pewno wybieramy egzemplarze zdrowe bez śladów zepsucia. 

Czytaj też: Jak ukisić młodą kapustę

Koper. Używamy całe łodygi z gniazdami nasiennymi. Bukiety, które możemy dostać na targu lub w warzywniaku, wystarczają na około 3 kg ogórków. 

Czosnek bardzo wpływa na ostateczny smak ogórków kiszonych. Na 3 kg ogórków średnio wystarcza główka. Nie warto bawić się w obieranie każdego ząbku. Najszybciej zrobimy przekrawając główkę w poprzek na dwie części.

Jak w przypadku piwa tak i przy kiszeniu ogórków duże znaczenie ma woda. Znam osoby, które specjalnie do kiszenia ogórków kupują wodę w pięciolitrowych baniaczkach ze znanych źródeł. 

Chrzan jest niezbędny do kiszenia ogórków w słoikach na zimę. Do bieżącego kiszenia można go dodać, ale nie jest to niezbędne. Liście porzeczki, wiśni czy dębu też zmieniają smak ogórka. Dodawane do gara powinny być całe i zdrowe, dokładnie umyte. 

Bardzo ważna jest również sól. Należy unikać soli jodowanej - przy jej użyciu ogórki wychodzą marnej jakości. O niebo lepsza jest sól kamienna. Na jej opakowaniach często można spotkać napis że jest doskonała do przetworów domowych lub wręcz kiszenia ogórków. 

Ogórki w garze układamy warstwowo przekładając je kopem. W połowie gara umieszczamy czosnek. Całość zalewamy roztworem soli - na 1 l wody używamy łyżkę stołową wody z małym czubkiem. Aby ogórki nie wypływały przykrywamy je odwróconym talerzem obciążonym litrowym słoikiem z wodą 

Ogórki praktycznie można już kosztować następnego dnia. Wiele osób jednak twierdzi, że najlepsze są dnia piątego. 

piątek, 13 marca 2015
Sałatka z rzeżuchy - rzeżuchowe pesto nie tylko na Wielkanoc

Rzeżucha to roślina, która w domowych warunkach może rosnąć przez cały rok dostarczając nam świeżych witamin i minerałów. Przygotowanie sałatki z rzeżuchy według podanego tu przepisu to jeden ze sposobów urozmaicenia menu. 

rzezucha

Do przygotowania sałatki z rzeżuchy potrzebujemy:

  • garść rzeżuchy
  • garść wyłuskanych ziaren słonecznika
  • parmezan
  • ziemniak średniej wielkości
  • pęczek pietruszki
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • oliwę
  • sól, pieprz

Najpierw musimy obrać ziemniaka ugotowanego w mundurku i pokroić go na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do salaterki. Dodamy do ziemniaka drobno posiekany czosnek. W tym przypadku nie warto go przeciskać przez praskę - posiekany ma większy aromat. 

Czytaj też: Jak zasadzić rzeżuchę

Posiekać też należy rzeżuchę oraz pietruszkę. Nie zapomnijmy o wyłuskanym słoneczniku. Wszystko to polewamy oliwą dobrej jakości w ilości około 150 ml, posypujemy serem, doprawiamy pieprzem z solą do smaku i miksujemy. 

Tak przygotowaną sałatkę podajemy do jaj na twardo lub do wędlin

Fot.foodalive.com

czwartek, 18 grudnia 2014
Sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków jest wyśmienitym dodatkiem do mięs i wędlin. Podajemy ją na zimno. Ładnie zaprezentowana sałatka z pieczonych może być ozdobą talerza.

buraki_pieczone

Do przygotowania sałatki z pieczonych buraków potrzebujemy:

  • 1 kg buraków
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz

Buraki pieczone obieramy i kroimy albo w cienkie plastry, albo w kostkę. Nie trzemy ich na drobne tarce, bo zrobimy papkę, która nie wygląda apetycznie.

Pokrojone buraki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łyżkę płynnego miodu rozpuszczamy w pięciu łyżkach oleju balsamicznego. Ocet z miodem wlewamy do buraków i dokładnie mieszamy.

Czytaj też: Jak upiec buraki

Zanim podamy sałatkę na stół musimy jeszcze zadbać o to by smaki dobrze się wymieszały. Dlatego wkładamy buraki do woreczka foliowego dbając o to, by było w nim jak najmniej powietrza. Ten woreczek wkładamy do drugiego (by całość byłą mocniejsza) i owijamy nitką. 

Teraz buraki wkładamy do lodówki. Powinny tak poleżeć co najmniej dwie godziny. Wyjęte z lodówki wkładamy do salaterki i podajemy na stół. 

 

poniedziałek, 05 listopada 2012
Surówka z czarnej rzepy z papryką i szczypiorkiem

Surówka z czarnej rzepy w towarzystwie papryki i szczypiorku ma same zalety. Rzepa jest tania, łatwo się przygotowuje. Surówkę więc z dodatkiem papryki i szczypiorku można zrobić w kilka minut. Poza tym to samo zdrowie.

Czarna rzepa ma trochę nieprzyjemny zapach, bywa w smaku ostra i dlatego warto ją robić z dodatkami. Dlatego trzeba zgromadzić:surowka-z-rzepy-dyni

  • rzepę
  • paprykę
  • szczypiorek
  • jogurt
  • majonez
  • sól
  • ocet balsamiczny.

Rzepę, średniej wielkości bulwę, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. To samo robimy z papryką. Wykorzystamy również jedną. Szczypiorek, cały pęczek, siekamy. Trochę go zostawiamy do dekoracji. Startą czarną rzepę mieszamy z papryką i szczypiorkiem. Solimy - raczej dość obficie. 

Majonez - jedną łyżkę, mieszamy z co najmniej dwoma łyżkami jogurtu. Wlewamy do warzyw i mieszamy. Na koniec skrapiamy łyżką octu balsamicznego. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. Przed podaniem dekorujemy szczypiorkiem.

Paprykę, w sezonie jesiennym, można zastąpić dynią 

Przeczytaj też:

sobota, 27 października 2012
Surówka z pekińskiej kapusty z surową dynią i porem

Wspominając ubiegłoroczną surówkę z surowej dyni podobną postanowiłem zrobić w tym roku. Tym razem skomponowałem ją z porem i kapustą pekińską. Wyszła wybornie.

Do przygotowania surówki potrzeba:surowka-z-pekinskiej

  • małą kapustę pekińską
  • duży por
  • ok. 3/4 kg dyni
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • jogurt
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską, po umyciu, kroimy w drobne kawałki. Podobnie postępujemy z porem. Dynię, kupuję specjalną odmianę do jedzenia na surowo, trzemy na tarce. Gdy nie ma dyni, można użyć marchewki, ale wtedy w znacznie mniejszych ilościach. Wszystko to wrzucamy do sporej miski zasypując jeszcze ziarnami odsączonymi z całej puszki kukurydzy.

Solimy solidnie, pieprzymy odrobinę.

W filiżance mieszamy majonez z jogurtem (po 3 łyżki stołowe). Kto nie jest na diecie, powinien użyć wyłącznie majonezu. Kto ma ścisłą dietę może wykorzystać sam jogurt. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Skrapiamy octem balsamicznym (ok. 2 łyżek) i doprawiany do ostatecznego smaku.

Gdy nie mamy octu balsamicznego możemy dodać nieco winnego lub soku z cytryny. 

Podane powyżej ilości składników są na duża porcję. Dla dwóch osób  można je zmniejszyć o połowę.

Czytaj też:

sobota, 02 czerwca 2012
Jak kisić młodą kapustę

Wiele osób się dziwi, że można w ogóle kisić młodą kapustę. Tymczasem młodą kisi się niemal tak samo jak starą. Ma tylko tę zaletę, że smakuje inaczej i szybciej jest gotowa do jedzenia.

Sposób jest prosty, ale pracochłonny. Najpierw szatkujemy młodą kapustę. Najlepiej jedną główkę, gdyż wiosną młoda kapusta szybkmloda-kapustao tanieje. No i smaczniejsza jest taka ledwo ukiszona. 

Poszatkowaną solimy i odstawiamy w misce na pół godziny lub godzinę - zmniejsza się jej objętość a sama kapusta staje się bardziej miękka i łatwiej ją ubijać. Można ją kisić w glinianym garze lub dużym słoiku. Ważne jest by była dobrze ubita.

Wkładając do garnka poszatkowaną młodą kapustę co chwilkę ją warto próbować, by zbadać słoność. Powinna być taka słona, jakbyśmy przyrządzali surówkę.

Młodą kapustę można kisić z młodą cebulą, kminkiem, marchewką. Co kto lubi.

Czytaj też:

* Jak ukisić kapustę
* Kapusta kiszona
* Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty

czwartek, 06 października 2011
Surówka z dyni i pomarańczy

Surówka z surowej dyni posmakowała, więc postanowiłem poeksperymentować. W końcu można zrobić dżem z dyni z pomarańczą, to dlaczego nie spróbować z takich składników zrobić surówki?

Nie będę się jednak przechwalać - pomysł podpatrzyłem w jednej z restauracji. Tam jednak kucharz nie chciał mi zdradzić przepisu. Musiałem sobie poradzić bez niego. Dlatego też przygotowałem:

  • 200 g dynisurówka_zdyni_pomarancz
  • 2 pomarańcze
  • cynamon
  • cytrynę
  • cukier puder

 Dynię obrałem i starłem na grubej tarce. Z pomarańczą było więcej zabawy. Po obraniu okazało się, że jest ona twarda. Każdy kawałem musiałem obrać osobno z błony. Potem pokroiłem pomarańcz w wąskie pasy.

Dodałem cynamonu, ale czegoś mi brakowało. Dla podkreślenia smaku pokropiłem cytryna, Wyszło jednak za kwaśne, więc całość sprószyłem cukrem pudrem. Wymieszałem i odstawiłem do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie smaki się połączyły.

I wyszła całkiem smaczna surówka.

Czytaj też: 

 
1 , 2 , 3