statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
sobota, 24 grudnia 2016
Przedwojenny barszcz czerwony

Przed wojną chyba inaczej czas liczono, bo przepis na barszcz czerwony jest pracochłonny. Jednak ostateczny efekt jest taki, że nie sposób obok tego przepisu przejść obojętnie. Raz na jakiś czas warto podjąć trudu gotowania. 

 barszcz-przedwojennny

Lista składników na przedwojenny barszcz jest długa: 

  • 5 kg buraków
  • 2 selery
  • 4 pieczone cebule
  • 5 korzeni pietruszki
  • koper (taki jak do kiszenia ogórków)
  • 3 łyżki octu dębowego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • cukier do smaku
  • 10 prawdziwków
  • 5 ząbków czosnku
  • skórka z kwaśnych jabłek

Na barszcz, według Magdy Gessler, od której odgapiłem przepis - należy wybierać podłużne buraki i do tego bardzo dojrzałe. Idealne są takie, które są niemal ciemne w środku, intensywnie pachną i mocno brudzą ręce. 

Buraki dzielimy na dwie części. Połowę, po umyciu, wkładamy do piekarnika i pieczemy. Drugą część obieramy i na tarce trzemy w plastry. Wrzucamy je do wielkiego gara i dodajemy dwa selery pokrojone w ćwiartki, pięć korzeni pietruszki, cztery upieczone cebule w łupinach też pokrojone na ćwiartki i sporo kwiatów kopru (poza sezonem może być suszony). Wszystko to zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy kilka godzin. 

Czytaj też: Jak upiec buraki

Wywar trzeba jednak obserwować. Gdy tylko zacznie się gotować dodajemy od niego trzy łyżki octu (najlepiej dębowego, czyli takiego, który leżakował w dębowych beczkach). Wtedy też wrzucamy ziele angielskie i pieprz. Wywar doprawiamy też cukrem. 

Kiedy buraki zmiękną wywar przecedzamy. Dodajemy do niego starte na tarce buraki z piekarnika. Teraz wywar trzymamy na najmniejszym możliwym ogniu, tak, by nie dopuścić do zagotowania. Dolewamy jeszcze litr wywaru z 10 dużych prawdziwków i podgrzewamy wszystko jeszcze przez jakiś czas.

Gdy garnek zdejmiemy z ognia wrzucamy do niego kilka ząbków czosnku. Dodajemy też skórkę z kwaśnych jabłek i odstawiamy do następnego dnia.

Teraz już tylko wystarczy przecedzić barszcz i gorący można podawać na stół. 

11:05, piotras1011 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 grudnia 2016
Jak ugotować barszcz

Barszcz jest tradycyjną potrawą wigilijną, ale chętnie jadany jest również przy wielu innych okazjach. Podany tu przepis na barszcz jest autorstwa Macieja Kuronia.

buraki_na_barszcz

Składniki na barszcz:

  • 4 buraki
  • 0,5 l zakwasu buraczanego
  • 1,5 l warzywnego wywaru z aromatem grzybowym
  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz, cukier
  • sok z cytryny

Przygotowanie barszczu musi być rozłożone w czasie. Najpierw pieczemy buraki. Można je ugotować, ale pieczone mają całkiem inny aromat i smak. Również wcześniej moczymy grzyby, które zalewamy pół litrem wody. Powinny się moczyć  co najmniej dwie godziny.

Zobacz też: Jak ukisić buraki

Upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. wrzucamy je do wrzącego wywaru warzywnego i dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez kilka minut i przecedzamy. 

Teraz dolewamy do niego wywar z grzybów (z samych grzybów zrobimy uszka) oraz zakwas buraczany. Podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie gotujemy, bo barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie odrobiną cukru i soku z cytryną 

Barszcz podajemy z uszkami (wersja wigilijna) lub ugotowaną fasolą (wersja powszednia). 

 

13:43, piotras1011 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 sierpnia 2016
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Nudę zupy pomidorowej, wykonanej nawet z najlepszego przecieru, złamać łatwo możemy wykorzystując przepis na pomidorową z pieczonych pomidorów. Nie licząc czasu na pieczenie przyrządzenie posiłku nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny.

krem_pomidorowy

Do zrobienia zupy z pieczonych pomidorów potrzebujemy:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • 4 gałązki tymianku
  • średnią cebulę
  • olej do smażenia
  • łyżkę octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

Upiec musimy zarówno pomidory jak i paprykę. Ponieważ papryka wymaga wyższej temperatury, ale i krótszego czasu pieczenia, to od niej zaczniemy. Umytą paprykę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stop. C i pieczemy pół godziny aż skórka będzie czarna. Następnie, gorącą zamykamy ją w szczelnym pojemniku. Gdy wystygnie obieramy paprykę ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne.

Czytaj też: Zupa z suszonych pomidorów

Po papryce do pieca wkładamy pokrojone w mniejsze kawałki pomidory ułożone na głębokiej blasze. Przedtem skrapiamy je olejem (lub oliwą - do wyboru) i podlewamy łyżką octu balsamicznego. Dla aromatu układamy między nimi ząbki czosnku i gałązki tymianku. 

Pomidory w piekarniku rozgrzanym do 160 stop. C pieczemy przez dwie godziny. po upieczeniu czosnek wyciskamy z łupin. Gałązki tymianku wyrzucamy.

Tuż przed końcem pieczenia pomidorów w garnku na oleju (lub oliwie) szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy do niej obraną już ze skóry paprykę i pomidory z blachy (razem z płynem). Całość gotujemy zalewając litrem wody. 

Zobacz też: Marynowane suszone pomidory

Po 10 minutach zupę miksujemy uzyskując krem. Przecieramy go przez sito, by pozbyć się skórek pomidorowych. Najlepiej przez sito przeciera się używając chochli. 

Przetartą zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Talerze można przystroić ricottą i suszonym pomidorem. 

 

 

sobota, 09 kwietnia 2016
Grochówka czyli zupa z grochu

Najlepsza grochówka wychodzi na wędzące. Można użyć do tego celu wędzonych żeberek lub kości. Otrzymamy wtedy sycącą zupę i na obiad nie trzeba już przygotowywać drugiego dania. 

grochowa

Do przygotowania grochówki na wędzące potrzeba:

  • 0,4 kg grochu
  • 0,5 kg żeberek wędzonych
  • 2 duże cebule
  • seler
  • pietruszkę
  • por
  • 3 marchewki
  • 0,3 kg boczku wędzonego
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie grochówki musimy dzień wcześniej. Wieczorem zalewamy wodą groch, tak by przez noc nieco rozmiękł i potem szybciej się ugotował. Do grochówki można użyć groch łuskany albo żółty groch niełuskany. Pamiętajmy, że namoczony groch znacznie zwiększa swoją objętość.

Dzień wcześniej można też przygotować wywar z wędzonki. Żeberka (lub kości) zalewamy około 2,5 l wody. Dodajemy pietruszkę, seler, por, marchewkę i przypieczoną cebulę. Doprawiamy zielem angielskim i ziarnkami pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin - wtedy wywar jest najbardziej aromatyczny.

Zobacz też: Przepis na zupę gulaszową

Następnego dnia warzywa wyrzucamy ponieważ wszystko co miały do zaoferowania już zostało w wywarze. Do wywaru możemy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Wsypujemy groch i gotujemy.

W tym czasie w drobną kostkę kroimy boczek (lub zamiennie - dobrą kiełbasę. Podsmażamy ja suchej patelni na wolnym ogniu tak by uzyskać wytopiony tłuszcz. Boczek wrzucamy do wywaru a na na tłuszczu powoli podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy jest ona już zezłoconą dodajemy do niej starty na tarce czosnek. Nie smażymy go lecz jedynie podgrzewamy. Cebulę z czosnkiem wrzucamy do wywaru.

Gdy groch zaczyna mięknąć obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.

Gdy ziemniaki i groch będą miękkie grochówkę można rozlać na talerze. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

Tagi: boczek
13:10, piotras1011 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 01 marca 2016
Przepis na zupę czosnkową

Zupa czosnkowa chodziła za mną od kilka lat, ale bałem się jej intensywnego czosnkowego zapachu. Gdy w końcu się zdecydowałem na zrobienie zupy, a właściwie kremu z czosnku, okazało się że moje obawy były płonne. A zupa czosnkowa smakuje wybornie.

czosnkowa

Do przygotowania zupy czosnkowej potrzeba:

  • 1,5 l bulionu z warzyw
  • 15 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • 40 g masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • grzanki

Ziemniaki, cebulę i czosnek trzeba pokroić w kostkę - mogą to być duże i nieregularne kawałki. Potem to wszystko i tak zostanie zblendowane. Wrzucamy do garnka na roztopione masło i smażymy cebulę na złoty kolor.

Do tego samego garnka dodajemy czosnek i ziemniaki. Wszystko to podsmażamy jeszcze przez około 10 min uważając by nic się nie przypaliło. W końcu zalewamy garnek bulionem. Gotujemy aż ziemniaki staną się miękkie.

Zobacz też: Zupa cebulowa po francusku

Tak przygotowaną zupę nieco studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy i podgrzewamy. Jeśli uznamy, że jest za mało czosnkowa to możemy dodać jeszcze trochę czosnku przetartego przez drobną tarkę.

Czytaj też: Jak zrobić czosnek pieczony

Zupę czosnkową podajemy z grzankami. 

13:48, piotras1011 , Zupy
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 stycznia 2016
Zupa z czarnej rzepy po lwowsku

Czarna rzepa to jedno ze zdrowszych warzyw. Lista dolegliwości, na które rzepa wpływa kojąco jest długa. Dlatego też warzywo to na stałe powinno wejść do naszej diety. Dlatego warto polecić przepis z rzepy na zupę wykonaną w stylu lwowskim.

zupa_z_rzepy

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 0,5 kg rzepy
  • 1,5 l bulionu z kości i warzyw
  • 0,1 kg kaszy jęczmiennej
  • 4 grzyby suszone
  • 2 cebule
  • olej
  • pieprz 
  • sól

Przygotowanie zupy zaczynamy od zalania grzybów suszonych wrzątkiem. Grzyby odstawiamy i zabieramy się za resztę produktów. 

Drugim etapem jest przygotowanie rzepy. Obieramy rzepę ze skóry, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy ją częścią bulionu i gotujemy. W pozostałej części wywaru gotujemy kaszę jęczmienną. Jeśli nie mamy takiej na wagę to z powodzeniem możemy wykorzystać kaszę w woreczku do gotowania. 

Zobacz też: Przepis na surówkę z czarnej rzepy

Cebulę musimy drobno posiekać i ładnie usmażyć. Gdy będzie ona na niewielkim ogniu, możemy wrócić do grzybów. Wymoczone (nie wylewać wody z moczenia!) kroimy w paski i gotujemy w wodzie, w której się moczyły. 

Ostatni etap to połączenie wszystkich składników. Do garnka, w którym mamy ugotowaną rzepę dodajemy kaszę (i bulion w której się ona gotowała). Wlewamy wywar z grzybów z grzybami i wsypujemy usmażoną cebulę. 

Połączone składniki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Razem gotujemy je jeszcze około pięciu minut. 

Tagi: bulion rzepa
14:34, piotras1011 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 lipca 2015
Tarator - zupa na upały

Chłodnik tarator orzeźwia jak mało co. W Polsce większość przepisów na tarator każe robić go z gęstego jogurtu. W Bułgarii, skąd tarator pochodzi, często przygotowuje się tę zupę na bazie zsiadłego mleka. Czas przygotowania talerza zupy tarator to kilka minut.

tarator

Do przygotowania taratora potrzebujemy

  • 400 ml zsiadłego mleka
  • 1 ogórek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwę
  • sól

Czosnek trzemy na drobnej prasce. Obrany ogórek, najlepiej gruntowy, na grubszej. Starte składniki wrzucamy na talerz. Zalewamy zimnym, prosto z lodówki, zsiadłym mlekiem. Wsypujemy szczyptę soli o mieszamy. Tarator jest praktycznie gotowy.

Dla wzbogacenia smaku i pomnożenia walorów estetycznych talerz taratora możemy udekorować kilkoma kroplami oliwy, orzechami włoskimi i posiekanym koperkiem. 

W czasie upałów ten lekki, zimny i orzeźwiający posiłek jest rewelacyjny

15:53, piotras1011 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7