statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 31 stycznia 2017
Dorsz z pomidorami

Ten przepis na przygotowanie dorsza nosi w sobie cechy kuchni arabskiej. Mimo to ten przepis na dorsza jest prosty w wykonaniu i nie ma żadnych niecodziennych składników. 

dorsz_z_pomiodrrami

Do przygotowania dorsza potrzeba:

  • 600 g filetów z drosza
  • 250 g pomidorów
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • świeżą czerwoną paprykę
  • oliwę
  • sok z cytryny
  • natkę pietruszki

Przygotowanie dania zaczniemy od włączenia piekarnika. Ustawiamy go na około 180 stop. C. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Czosnek drobno kroimy lub ucieramy na tarce. W paski kroimy paprykę, z której oczywiście usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w plastry.

Wszystkie te składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na dnie którego wylejemy trochę oliwy. Wkładamy je do pieca. I dopiero teraz zabieramy się za rybę.

Zobacz też: Przepis na dorsza z kaparami. 

Filety z dorsza musimy trochę posolić, pokropić sokiem z cytryny i podsmażyć krótko na oliwie. Otwieramy piekarnik i na wierzch pieczonych już warzyw kładziemy dorsza. Wszystko to pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Dorsz praktycznie po kilku minutach na patelni nadaje się już do spożycia. Do pieca wkładamy go tylko po to, by na warzywa i rybę przeniknęły wzajemne aromaty.

Po wyjęciu z pieca rybę posypujemy posiekaną pietruszką.

15:01, piotras1011 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 stycznia 2017
Przepis na dorsza duszonego z kaparami

Dorsz jest łatwo dostępną rybą, obecną w handlu przez cały rok. Oprócz tego, że jest smaczny, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego polecić go można jako produkt do przyrządzenia szybkiego i dobrego obiadu.

 dorsz-z-kaparami

Do przygotowania dorsza z kaparami potrzebujemy:

  • 0,8 kg dorsza
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki kaparów
  • posiekaną natkę pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie dorsza zaczynamy od rozgrzania oliwy na patelni. Wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Smażymy je na niewielkim ogniu około 10 minut. 

W tym czasie przygotowujemy pomidory - obieramy je ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli to nie sezon na pomidory to możemy wspomóc się takimi z puszki. Wrzucamy je na patelnię do czosnku i cebuli i smażymy z pięć minut. Potem dodajemy posiekane kapary i znów zostawiamy patelnię na gazie na kilka minut.

Zobacz też: Przepis na dorsza z brukselką

Opłukanego dorsza - najlepiej filety bez skóry, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kawałki wielkości 8-10 cm. Wrzucamy je na patelnię do sosu pomidorowego, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. 

Gotowego dorsza razem z sosem przekładamy na półmisek. Posypujemy natką z pietruszki i podajemy z chrupiącą bagietką

12:31, piotras1011 , Ryby
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 09 stycznia 2017
Pstrąg tęczowy pieczony z boczkiem

Pstrąga tęczowego można szybko upiec dla aromatu okładając go boczkiem. Danie jest łatwe do przyrządzenia, a upieczona ryba jest pełna smaków i aromatów. 

pstrag-smazony

Pstrąg tęczowy wymaga następujących składników:

  • 2 pstrągi
  • 6 plastrów boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła klarowanego

Pstrągi myjemy. Skrapiamy je obficie sokiem z cytryny i olejem. Przetarty przez drobną tarkę czosnek mieszamy z solą i nacieramy ryby z wierzchu i wewnątrz. Pstrąga wypełniamy wewnątrz posiekanym koperkiem, zostawiając go nieco do udekorowania upieczonej ryby.

Zobacz też: Pstrąg smażony na maśle

Pstrąga owijamy boczkiem i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Teraz wkładany go do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C. W zależności od wielkości ryb pieczemy je od 20 do 30 min. Pstrąg jest upieczony wtedy, gdy mięso łatwo odchodzi od ości. Pstrągów nie warto zbyt długo trzymać w piecu, bo będą suche. 

Czytaj też: Jak upiec pstrąga ze szpinakiem

Ryby wykładamy na talerz i dekorujemy pozostałym koprem. 

 

13:38, piotras1011 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 grudnia 2016
Karp pieczony po staropolsku

Przepis na karpia po staropolsku jest świetnym przepisem dla osób, które mają filety z karpia, o które teraz tak łatwo. Tak przygotowany karp jest pełen aromatu i na pewno stanowić będzie ważny punkt na wigilijnym stole. 

filet_karpia

Do przygotowania karpia po staropolsku potrzebujemy: 

  • 1 kg filetów z karpia
  • 125 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 150 g suszonych moreli
  • 1 cytrynę
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 6 goździków
  • 1 łyżki mąki
  • 1 łyżki masła
  • cukru
  • soli

Pracę zaczynamy od umycia filetów z karpia. Potem je suszymy na ręczniku papierowym i skrapiamy sokiem cytryny. Na koniec wkładamy do lodówki. 

Następnie przygotujemy sos. W tym celu kroimy suszone morele (jeśli mamy dostęp do świeżych to potrzeba ich ok. 250 g, ale musimy je obrać ze skórki i wydrylować). Wrzucamy je do blendera. Dolewamy czerwonego wina, soku z cytryny i dodajemy wszystkie inne przyprawy. Miksujemy do uzyskania niemal jednolitej masy.

Czytaj też: Karp pieczony na Wigilię

Teraz wracamy do filetów. Wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące i na rozgrzanej patelni na oleju smażymy filety po obu stronach na złoty kolor. 

Usmażone filety wkładamy jeszcze do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Dodajemy sos i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stop. C na 7 min. 

Upieczonego karpia wykładamy na półmisek i dekorujemy pietruszką i cytryną. 

12:08, piotras1011 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 kwietnia 2016
Pstrąg pieczony ze szpinakiem

Pstrąg to łatwo dostępna i stosunkowo tania ryba. Dlatego warto ją często podawać do stołu. A żeby się nie znudziła, to warto ją przyrządzać na różne sposoby. Także zapiec ze szpinakiem. Zwłaszcza, że jest to przepis prosty i szybki.

pstrag_ze_szpinakiem

Do przygotowania pstrąga ze szpinakiem potrzebujemy:

  • 1 pstrąga
  • 100 g szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebulę
  • gałkę muszkatołową
  • sól
  • pieprz
  • oliwę lub olej

Najpierw włączamy piekarnik. Ustawiamy go na 200 stop. C i zanim się nagrzeje uporamy się z resztą pracy.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przyrumieniamy na niej cebulę. Pod sam koniec smażenia dodajemy czosnek oraz wrzucamy liście szpinaku.

Czytaj też: Pstrąg smażony na maśle

Szpinak, najlepiej właśnie w liściach (ale od biedy może być mrożony), smażymy przez kilka minut na patelni dodając do niego szczyptę świeżo tartej gałki muszkatołowej. 

Umytą rybę układamy na folii aluminiowej, również delikatnie skropionej oliwą. Do ryby wkładamy szpinak. Folię zawijamy i wkładamy do gorącego już piekarnika.

Po 10 minutach możemy sprawdzić czy ryba jest już upieczona. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Gdy będzie już gotowa wykładamy na talerz.

Smacznego!

poniedziałek, 29 lutego 2016
Przepis na suma w maśle cytrynowym

Przepis na suma jest bardzo prosty. Jest w nim mowa o filecie z suma afrykańskiego, ale w ten sposób przyrządzić można również całego suma. Trzeba go będzie tylko troszkę dłużej przetrzymać w piecu.

rybny_targ

Składniki: 

  • filet z suma (ok. 500 g)
  • duża cytryna
  • 70 g masła
  • 5 goździków
  • sól 
  • biały pieprz.

Suma myjemy w ziemnej wodzie i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Solimy go (dobrze użyć soli morskiej) i pieprzymy. Odstawiamy na kwadrans.

W tym czasie myjemy dobrze cytrynę i kroimy ją na pół. Jedną część kroimy w cienkie plastry i układamy je na rybie. Suma kładziemy na papierze do pieczenia i na pół godziny wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stop. C.

Na mniej więcej 10 min przed zakończeniem pieczenia suma rozpuszczamy na patelni masło. Wyciskamy sok z drugiej połowy cytryny i wlewamy na patelnię. Dodajemy goździki. Masło trzymamy jeszcze na gazie aby odparować sok z cytryny.

Masłem cytrynowym polejemy suma na talerzu. Można go podawać wraz z upieczonymi w piekarniku ziemniakami. 

środa, 23 grudnia 2015
Tatar z łososia wędzonego

Ten przepis na tatar z łososia nie wymaga użycia jajka. Jest więc to propozycja dla osób, które boją się spożywania surowych jajek. A przy tym otrzymamy bardzo smaczny łososiowy tatar.

 lososiowy_tatar

Składniki tatara z łososia:

  • 250 g łososia wędzonego
  • łyżkę kaparów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki śmietany
  • olej

 Łososia na tatar można kupić już odpowiednio posiekanego, albo można go posiekać przy użyciu noża. Posiekane mięso wrzucamy do miski i dodajemy resztę składników: drobno posiekaną cebulę i kapary, dużą łyżkę musztardy i 2 łyżki śmietany. 

Całość mieszamy a na koniec dodajemy olej. Może to być olej rzepakowy albo lniany.

Zobacz też: Tatar z łososia z kaparami

Porcję tatara dekorujemy kawałkiem pietruszki. 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5