statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 03 października 2017
Nalewka z tarniny dla cierpliwych

Z przepisów na nalewkę z tarniny ten podany poniżej jest ciekawy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze - w efekcie otrzymujemy bardzo mocną nalewkę. Po drugie - w pełni smak trunku docenimy dopiero po latach. 

tarninowa

Do przygotowania nalewki tarninowej potrzebujemy:

  • 1 kg owoców tarniny
  • 1 l spirytusu 96 proc.
  • 0,5 l wódki 45 proc.
  • 200 g cukru

Zdrowe jagody taniny płuczemy i wsypujemy do słoja. Zalewamy je mocną wódką i następnie spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na półtora miesiąca. Co kilka warto nim zamieszać. 

Zobacz też: Nalewka z tarniny. Tarninówka.

Po upływie tego czasu nastaw zlewamy. Płyn przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu a na tarninę wysypujemy cukier. Zasypane owoce oddadzą resztki alkoholu i aromat, ale cukier musi się całkowicie rozpuścić. Dlatego słojem musimy mieszać początkowo raz dziennie, a potem raz na kilka dni. 

Syrop łączymy z wcześniej uzyskanym płynem alkoholowym. Tarninę możemy jeszcze przepłukać niewielką ilością wody, która też wlewamy do nalewki. Trunek filtrujemy i wlewamy do butelek.

Zobacz też: Klasyczna nalewka z tarniny

Nalewka z tarniny należy do tej grupy nalewek, która wymagją długiego leżakowania. Ta zrobiona według tego przepisu do spożycia nadaje się dopiero po pół roku. Ale to czas minimum. Fachowcy twierdzą, że najlepszy smak nalewka osiąga dopiero po... siedmiu latach.  

13:10, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 29 września 2017
Nalewka pigwowa po francusku

Ten przepis na nalewkę z pigwy jest stosunkowo prosty. Natomiast sposób przygotowania nalewki z pigwy po francusku jest niecodzienny. Otrzymany trunek nie jest mocny.

pigwowka

Do przygotowania nalewki z pigwy po francusku potrzeba:

  • 1 kg pigwy
  • 1 l wódki
  • 250 g cukru

Generalnie samą nalewkę robi się z soku otrzymanego z pigwy. Dlatego też owoce najpierw trzeba zetrzeć na grubej tarce. To lepszy sposób niż obieranie pigwy, bo to czasem jest męczące. 

Zobacz też: Przepis na pigwówkę

Uzyskaną masę pigwową umieszczamy w kamionkowym naczyniu i przykrywany ściereczką. Tak powinna ona postać co najmniej przez trzy dni. Po tym czasie przecieramy ją i mocno wyciskamy przez sito i lnianą ściereczkę. Chodzi o to, by wydusić jak najwięcej soku.

Otrzymany tym sposobem sok z pigwy mieszamy z wódką i cukrem. Płyn energicznie mieszamy. Chodzi o to by rozpuścił się cukier. Teraz możemy nalewkę przelać już do butelek.

Zobacz też: Nalewka z pigwy z miodem

Butelki szczelnie zamykamy i wynosimy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. Tam powinny leżakować przez co najmniej trzy miesiące.

Do przygotowania tej nalewki z pigwy zalecane jest użycie słabszej wódki o mocy 40%. Nalewka nie będzie więc mocnym trunkiem (wódka będzie rozcieńczona sokiem z pigwy) więc na pewno przypadnie go gustu płci pięknej. 

12:25, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 września 2017
Lecznicza nalewka z jarzębiny

Jarzębinę na nalewki należy zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to owoce jarzębiny powinniśmy na noc zostawić w zamrażarce. A przepis na nalewkę jest bardzo prosty.

jarzebinowa

Do półlitrowej butelki wsypujemy jarzębinę do 1/2 wysokości. Zalewamy ją do pełna wódką. najlepiej taką o mocy 45%. Zakręcamy i zostawiamy na dwa tygodnie w ciepłym miejscu.

Po tym czasie zlewamy nastaw, ale jarzębinę zostawiamy w butelce. Ponownie zalewamy ją wódką i ostawiamy w to samo miejsce na dwa tygodnie. Uzyskany płyn przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Zobacz też: Nalewka z jarzębiny. Jarzębinówka

Kolejny etap to ponowne zlanie alkoholu i wyciśnięcie przez gazę jarzębiny. Oba płyny - ten uzyskany obecnie i dwa tygodnie wcześniej - łączymy. Dodajemy do niego 2-3 łyżki miodu akacjowego lub spadziowego rozpuszczonego w letniej wodzie. Wody wystarczy zaledwie pół szklanki.

Teraz wszystkie składniki mieszamy dokładnie i nalewkę wlewamy do butelek. Dla wzmocnienia smaku można dodać do niech jeszcze po kilka kropel cytryny. 

Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z jarzębiny z winem

Niestety, tak przygotowana nalewka jarzębinowa powinna leżakować jeszcze przez rok. 

 

 

16:15, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 września 2017
Nalewka z muchomora na bóle

Nalewkę z muchomora czerwonego stosujemy wyłącznie do nacierania. Nie wolno jej pić. Za to oddać nam może wiele przysług przy bólach korzonków lub stawów. 

muchomory

Do przygotowania nalewki na muchomorach czerwonych potrzebujemy tylko grzybów i spirytusu. Proporcje zależą od ilości muchomorów oraz wielkości naczynia jakim dysponujemy. A powinna to być ciemna butelka. 

Zebrane w lesie młode i zdrowe muchomory (a ich rośnie chyba najwięcej) kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy je do ciemnej butli tak aby zajęły połowę objętości. Do pełna zalewamy butlę spirytusem. Nastaw zostawiamy w spokoju na miesiąc. 

Zobacz też: Przepis na nalewkę z dziurawca

Po miesiącu nalewka na muchomorach jest już gotowa. Przeznaczona jest tylko do użytku zewnętrznego. Nacieramy ją chore miejsca przy bólach stawów i bólach korzonkowych. 

08:17, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 września 2017
Cytrynówka ze skórek cytryny

Z kilku przepisów na zrobienie cytrynówki ten wydaje się prostym i jednocześnie najtańszym. Drugą zaletą jest to, że nalewką do spożycia nadaje się już po kilku dniach od jej nastawienia. 

cytrynowka

Do przygotowania cytrynówki potrzebujemy:

  • skórka z dwóch cytryn
  • 0,5 l spirytusu
  • 250 g cukru
  • 0,5 l wody

Cytrynówkę zaczynamy przygotowywać niemal od końca, czyli od zrobienia syropu. Zwykle robimy go w końcowej fazie przygotowywania nalewek. Tym razem cukier zagotowujemy z wodą i takim wrzącym jeszcze zalewamy skórkę obraną uprzednio z dwóch cytryn.

Zobacz też: Przepis na wytrawną nalewkę z cytryny

Cytryny przed obraniem muszą być oczywiście umyte. Skórkę obieramy cienko, tak by nie było na niej białych części. Przed zalaniem kroimy ją też w cienkie plastry.

Zalane syropem skórki z cytryny trzymamy przez jeden dzień. Następnego dnia cedzimy płyn i zalewamy go pół litrem gorącego spirytusu. Pamiętajmy by spirytus podgrzewać pod przykryciem. 

Czytaj też: Przepis na prostą nalewkę z cytryny

Gotowy trunek przelewamy do butelek i już następnego dnia możemy rozpocząć degustację cytrynówki. 

12:29, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 września 2017
Nalewka ze śliwek

Ten przepis na nalewkę ze śliwek jest uniwersalny i nadaje się do każdego rodzaju śliwek. Nawet przejrzałych i lekko zmrożonych węgierek - osobiście jest to jeden z moich ulubionych smaków nalewek. 

śliwkowa

Do przygotowania nalewki śliwkowej potrzeba:

  • śliwek
  • wódki 45%
  • spirytusu
  • cukru 
  • wody

Proporcje zależą od ilości śliwek i wielkości naczynia. Śliwki umieszczamy mniej więcej do 3/4 pojemności słoja. W całości wypełniamy go wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Ponieważ śliwki są dużymi owocami potrzeba czasu by oddały swój aromat. Dlatego słój powinien stać przynajmniej przez trzy miesiące. 

Zobacz też: Proste przepisy na nalewkę ze śliwek

Po kilku miesiącach nastaw zlewamy. Śliwki pozostawiamy w słoju, natomiast do nalewu możemy dodać spirytus w ilości mniej więcej szklanki na każdy litr uzyskanego alkoholu śliwkowego. Ten zasilony procentami płyn szczelnie zamykamy i ostawiamy.

Śliwki natomiast zalewamy gęstym syropem cukrowym zrobionym w proporcji pól kilograma cukru i ćwierci litra wody na każdy litr wcześniej zlanego płynu. W tym syropie znów pozostawiamy śliwki na dłużej. 

Czytaj też: Nalewka ze śliwek renklod

Najszybciej po miesiącu zlewamy syrop (będzie miał silny zapach alkoholu i będzie zawierać procenty) i mieszamy z wcześniej zlanym płynem. W ten sposób uzyskujemy nalewkę ze śliwek.

Samych śliwek nie wyrzucamy. Można je ponownie zalać syropem i podawać do deserów, lodów lub wręcz upiec z nimi ciasto. 

10:26, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 września 2017
Prosta nalewka jeżynowa

Nalewkę jeżynową najlepiej jest przygotować z dojrzałych owoców. Jej zaletą jest to, że nie musi ona długo dojrzewać i nalewka na jeżynach do degustacji nadaje się natychmiast po jej wykonaniu.

 jezynowa

Do przygotowania prostej nalewki jeżynowej potrzeba:

  • jeżyn
  • wódki 45%
  • cukru

W tym przepisie na nalewkę jeżynową proporcje zależą od wielkości słoja. Owoce wsypujemy tak, by zajęły mniej więcej połowę jego objętości. Wódki nalewamy tyle, by naczynie całkowicie wypełnić. Szczelnie zamykamy.

Na słońcu słój trzymamy tylko przez tydzień. Potem, na cały miesiąc nastaw przenosimy w ciepłe miejsce. 

Zobacz też: Nalewka z jeżyn słodko-kwaśna

Dopiero po tym czasie zlewamy płyn. Owoce mocno wyciskamy, bo zawierają jeszcze sporo alkoholu. Na koniec zasypujemy je cukrem. Jego ilość zależy od tego czy lubimy nalewki bardziej czy mniej słodkie. Zostawiamy tak na 10 dni codziennie wstrząsając słojem. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.

Teraz zlewamy syrop alkoholowy. Mieszamy go z pierwszym nastawem i filtrujemy. Klarowną nalewkę z jeżyn wlewamy do butelek. Trunek gotowy jest już do degustacji.

11:24, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 33