statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
sobota, 10 czerwca 2017
Nalewka cząbrowo-miodowa

W barku prawdziwego miłośnika nalewek nie może zabraknąć nalewek ziołowych. Przykładem takiej jest nalewka z cząbru z dodatkiem miodu. Jest ona łatwa w przygotowaniu i do tego efektownie wzbogaci nasze nalewkowe menu.

nalewka-czabrowo-miodowa

Do przygotowania nalewki z cząbru z miodem potrzeba:

  • 10 g świeżego cząbru
  • 1 l wódki
  • 1 łyżka miodu

Na dno słoja układamy świeże, umyte gałązki cząbru. Zalewamy je wódką. Dodatkowo rozpuszczamy w niej łyżkę płynnego miodu. Najlepiej gryczanego.

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w miejsce ciepłe i nasłonecznione. 

Zobacz też: Jakich ziół używać do określonych potraw

Po miesiącu nastaw musimy przelać przez gęste sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Nie musimy trunku specjalnie filtrować. Natomiast po rozlaniu do butelek nalewkę musimy jeszcze leżakować w chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej pół roku. 

Pamiętać warto, że cząber pobudza wydzielanie soków trawiennych. Ma także działanie dezynfekujące.

16:18, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Nalewka cytrynowa z koniakiem

Przepis na nalewkę cytrynową z koniakiem wzbogaci nasza kolekcję przepisów na nalewki z cytryny. Przygotowywaliśmy je już na rumie, po włosku i po francusku, błyskawicznie i wytrawnie. Przyszedł więc czas na zmieszanie cytryny i koniak.

cytrynowa

Do przygotowania nalewki cytrynowej na koniaku potrzeba:

  • 350 g świeżej skórki cytrynowej
  • 1 l wódki
  • 0,1 l koniaku (lub brandy)
  • 0,5 l wody
  • 300 g cukru

Przygotowanie tej nalewki nie jest trudne, ale od momentu jej wstawienia do czasu pierwszej degustacji minąć musi co najmniej 3 miesiące. 

Czytaj też: Prosta i łatwa nalewka cytrynowa

W pierwszym etapie musimy cienko obrać ze skórki dobrze umyte cytryny. Skórkę zalewamy wódką i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po sześciu tygodniach z cukru i wody przygotowujemy syrop. Do tego warto użyć przegotowanej uprzednio wody, którą podgrzewamy tylko tyle by rozpuścił się w niej cukier. Do wystudzonego potem syropu dodajemy koniak.

Zobacz też: Cytrynówka wytrawna

W czasie gdy syrop będzie się studził my zlewamy przez gęste sito wódkę znad skórki cytrynowej. Potem ją filtrujemy i mieszamy razem z syropem. 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak wlać trunek do butelek. Dokładnie je korkujemy i zostawiamy na kolejne 6 tygodni w ciemnym, ale chłodnym pomieszczeniu. 

 

14:03, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 kwietnia 2017
Nalewka z tataraku na winie

Nalewka z tataraku wykonana według podanego tu przepisu ma za zadanie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Nalewkę robi się wiosną i tatarakowa doskonale sprawdza się w czasie osłabienia wiosennego.

nalewka_tatarakowa

Składniki nalewki na tataraku:

  • 100 g kłączy tataraku
  • 1 l wytrawnego wina

Kłącza tataraku powinny być obrane z kory i najlepsze są one wtedy, gdy zbierzemy je w maju. Po okorowaniu kroimy je w małe kawałki i zalewamy litrem gronowego wina. Gdy nalewkę przygotowujemy dla osób walczących z anemią to nastaw przygotowujemy z wina czerwonego. W innych przypadkach może to być wino białe. 

Zobacz też: Nalewka z tataraku na spirytusie

Zalany winem tatarak odstawiamy na dwa tygodnie. Pamiętajmy o tym, by słojem (szczelnie zamkniętym) mieszać co najmniej raz dziennie. Po tym czasie nastaw zlewamy, filtrujemy i wlewamy do ciemnej butelki.

Czytaj: Jak filtrować nalewki? 5 sposobów na klarowne nalewki.

Spożywanie nalewki z tataraku dla zdrowotności to picie jej trzy razy dziennie po 25 g przed każdym posiłkiem. Nalewka z tataraku na winie wzmocni i uleczy układ trawienny i nerwowy. 

14:55, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 marca 2017
Nalewka sosnowa na winie

Nalewka z młodych pędów sosny zrobiona na winie ma właściwości wybitnie lecznicze. W przeciwieństwie do nalewki sosnowej na bazie spirytusu tę "winną" pijamy w niewielkich ilościach.

paczki-sosny

Do przygotowania nalewki sosnowej potrzeba:

  • 100 g świeżo zebranych pączków sosny
  • 1 l białego wina

Przygotowanie tej nalewki jest bardzo proste. Świeżo zebrane, najlepiej wczesną wiosną, pąki sosny umieszczamy w słoju i zalewamy winem. Słój odstawiamy na dwa tygodnie.

Zobacz też: Nalewka z pędów sosny na spirytusie

Po tym czasie nastaw filtrujemy. Najlepiej jest przelać go przez sito wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą. Klarowny przelewamy do butelek.

Jak twierdzą specjaliści od medycyny ludowej tak przygotowaną nalewkę sosnową możemy zastosować na zaburzenia przemiany materii. W celu zwalczenia dolegliwości spożywamy dziennie trzy niewielkie kieliszki po jedzeniu (po jednym po śniadaniu, obiedzie i kolacji). 

12:45, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 marca 2017
Wieloowocowa nalewka dla płci pięknej

Przygotowanie wieloowocowej nalewki według podanego tu przepisu to zabawa na całe lato. Warto się jednak tego zadania podjąć, bo otrzymamy nalewkę o oryginalnym i niepowtarzalnym smaku. 

wieloowocowa

Do przygotowania nalewki wieloowocowej potrzeba: 

  • 2 l spirytusu
  • 1 szklankę poziomek
  • 1 szklankę truskawek
  • 1 szklankę malin
  • 1 szklankę czereśni
  • 1 szklankę wiśni
  • 1 szklankę śliwek
  • 1 szklankę gruszek
  • 1 szklanką soku z czerwonych pomarańczy
  • 2 szklanki melona
  • cukier

Najważniejszą rzeczą jest przygotowanie odpowiedniej wielkości słoja. Pamiętać musimy, że dodamy potem do niego jeszcze sporo owoców, więc musi być naprawdę duży. Wlewamy do niego spirytus i wrzucamy pierwsza serię owoców.

W czasie przygotowywania tej nalewki trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze słój zawsze musi być szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie procenty się uwolnią i nalewka nie będzie się do niczego nadawać. 

Zobacz też: Jak przygotować ratafię wieloowocową

Po drugie owoce dodajemy tylko dojrzałe i zdrowe. Do słoja wrzucamy je w miarę dojrzewania świeże i pokrojone w drobne kawałki. 

Pamiętać też trzeba, by czereśnie, wiśnie i śliwki były wydrylowane. Melon i sok z pomarańczy dodajemy na samym końcu. 

Słój powinien stać w jasnym miejscu jeszcze przez miesiąc po tym, jak dodaliśmy do niego ostatnie składniki. Po tym czasie nastaw zlewamy a owoce dokładnie wyciskamy. Wlewamy płyn do słoja badając jego ilość. Od tego bowiem zależy wykończenie nalewki. Na każdy litr uzyskanego płynu dodajemy około pół kilograma cukru. 

Czytaj też: Nalewka wieloowocowa dla długodystansowców

Posłodzony płyn musimy postawić w ciepłym miejscu. Słojem codziennie mieszamy. Dopiero gdy cukier całkowicie się rozpuści nalewkę przelewamy do butelek. 

Z degustacją nalewki wieloowocowej warto poczekać jeszcze kilka miesięcy. 

14:14, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 lutego 2017
Nalewka herbaciana ze śliwiowicą

Nalewka herbaciana ze śliwowicą ma dwie duże zalety. Można ją przygotować o każdej porze roku i do spożycia nadaje się już po kwartale. Na dodatek jest prosta w przygotowaniu.

herbaciana_ze-śliwowica

Do zrobienia nalewki herbacianej ze śliwowicą potrzebujemy:

  • 4 łyżki stołowe czarnej, liściastej herbaty
  • 0,2 l śliwowicy
  • 1 l spirytusu
  • 1,2 l wody
  • 4 łyżki miodu
  • 3 laski wanilii

Najpierw wodę gotujemy z pokrojonymi wzdłuż laskami wanilii. Wrzątkiem zalewamy herbatę i parzymy ją przez kilka minut. Następnie przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Zobacz też: Nalewka herbaciana na spirytusie

Gdy temperatura naparu spadnie poniżej 40 stop. C rozpuszczamy w nim miód. Nie wolno miodu rozpuszczać w wyższej temperaturze ani tym bardziej gotować, ponieważ traci on swoje właściwości.

Teraz płyn jeszcze raz przelewamy przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Klarowny mieszamy razem ze spirytusem i śliwowicą. 

Czytaj też: Przepis na nalewkę herbacianą z rumem

Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Wynosimy do piwniczki na trzy miesiące. Dopiero po tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

13:26, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 02 lutego 2017
Nalewka piołunowa po staropolsku

Nalewka piołunowa ma też właściwości halucynogenne, więc nie należy jej spożywać w dużych ilościach. Zażywana w małych dawkach ma działanie zdrowotne i dlatego warto ją mieć pod ręką.

piolunowa

Do przygotowania piołunówki potrzebujemy:

  • 40 g pokrojonych wierzchołków piołunu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,4 l wody
  • 15 g suchych skórek pomarańczowych
  • 8 g świeżego tataraku
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 7 g goździków
  • 7 g cynamonu

Przygotowanie tej nalewki jest bardzo proste. Wszystkie podane przyprawy z ze świeżym piołunem wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 16 dni. Od czasu do czasu słojem można wstrząsnąć.

Kolejny krok to przygotowanie syropu. Przygotowujemy go z przegotowanej, ale zimnej wody. Wsypujemy do niej cukier i delikatnie podgrzewając mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Nie można żeby przegrzewać wody, wystarczy na tyle by rozpuścić cukier.

Czytaj też: Przepis na nalewkę pieprzową

Nastaw spirytusowy przelewamy przez gazę. Łączymy go z syropem w opłukanym słoju i znów szczelnie zamknięty odstawiamy na 10 tygodni.

Po tym czasie nalewkę piołunową przelewamy do butelek. I dopiero wtedy możemy ją, po kieliszeczku, spożywać w celach zdrowotnych. Nalewka poprawia apetyt, poprawia trawienie. 

 

21:08, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 31