statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Dania z drobiu

czwartek, 16 listopada 2017

Pierś z gęsi warto zamarynować w solance na dzień przed pieczeniem. Nacieramy majerankiem i czosnkiem. Z dodatkiem jabłek i suszonych śliwek upieczona smakuje wybornie.

 piers-gesi

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 l wody
  • dużo majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 jabłka
  •  tuzin suszonych śliwek

Na dzień przed pieczeniem wkładamy pierś z gęsi do garnka z wodą i solą dodaną w ilości 1 łyżki na 2 l wody. Rankiem pierś wyjmujemy, suszymy ręcznikami papierowymi i nacieramy majerankiem i czosnkiem.

Majeranku musi być dużo - nawet dwa opakowania popularnych producentów. Czosnek trzemy na drobnej tarce.

Zobacz też: Jak upiec kaczkę z kaszą

Piekarnik ustawiamy na 200 stop C. W tym czasie kończymy przygotowanie piersi. Skórkę nacinamy na krzyż i na patelni wytapiamy tłuszcz. Po kilku minach, gdy skórka z gęsi jest przyrumieniona a tłuszcz wytopiony przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego, ale skórką do góry. Kość oczywiście zostawiamy.

Do naczynia dodajemy jabłka przecięte na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych. Luzem też wrzucamy suszone śliwki.

W 200 stopniach pierś z gęsi pieczemy przez godzinę. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stop. C i pieczemy jeszcze od 60 do 90 min (w zależności od wielkości piesi). Przez ostatni kwadrans można otworzyć naczynie, by lepiej przyrumienić skórkę.

Czytaj też: Jak upiec gęś nadziewaną cielęciną

Gęś podajemy ze smażonymi borówkami i kaszą gryczaną niepaloną

środa, 30 sierpnia 2017

Wątróbka to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na szybki obiad. Wątróbka z kaczki jest w cenie zbliżonej do tej drobiowej a jednocześnie jest delikatniejsza i wyśmienicie komponuje się z gruszką. 

 watrobka-kacza

Do przygotowania potrzebujemy: 

  • 400 g wątróbki z kaczki
  • 2 duże cebule
  • 1 twardą gruszkę 
  • masło
  • sól
  • pieprz

Do przygotowanie kaczej wątróbki będziemy potrzebowali dwóch patelni. Na pierwszej usmażymy cebulę i gruszkę, na drugiej - samą wątróbkę. 

Zobacz też: Jak przygotować cebulę do wątróbki

Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w plastry. Wrzucamy ja na patelnię w której rozpuściliśmy nieco masła. Gdy cebula dobrze się już usmaży wyjmujemy ją do osobnego naczynia, a na patelni smażymy gruszkę

W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię i roztapiamy na niej masło. Gdy stwierdzimy, że gruszki są już dostatecznie miękkie to dorzucamy do nich cebulę a na drugą patelnię wrzucamy wątróbkę

Czytaj też: Przepis na wątróbkę z jabłkiem i żurawiną

Wątróbki nie powinniśmy smażyć dłużej niż 3-4 minuty. po takim czasie przestanie ona być surowa a jednocześnie będzie krucha i nie będzie przypominać gumy. 

Usmażoną wątróbkę wrzucamy na patelnię z cebulą i gruszką. Mieszamy i podajemy na stół. Całość przygotowania zajmuje niewiele czasu. 

czwartek, 06 kwietnia 2017

Gulasz z serc drobiowych, a ściślej mówiąc gulasz z serc kurzych, to potrawa dla miłośników podrobów. Zaletą gulaszu jest niska cena i szybkie przygotowanie. 

gulasz

Do przygotowania gulaszu z kurzych serduszek potrzeba:

  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • marchewka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól pieprz
  • majeranek
  • pietruszka zielona
  • olej

Przygotowanie gulaszu z serc drobiowych jest proste. Najpierw drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni. W czasie gdy na wolnym ogniu cebula się podsmaża my przygotowujemy serca kurze - odcinamy części z końcówkami żył i tłuszczem.

Zobacz też: Jak usmażyć cebulę

Gdy cebula się usmaży przerzucamy ją do garnka a na tej samej patelni podsmażamy kurze serca. Następnie wrzucamy je do garnka z cebulą a na patelnię wylewamy szklankę wrzątku. Patelnię płuczemy z pozostałych smaków i wodę wlewamy do garnka. 

Garnek stawiamy na gazie i wrzucamy do niego przyprawy. Dodajemy także starty na tarce czosnek i pokrojoną marchewkę. 

Czytaj też: Przepis na zupę gulaszową

Teraz kucharz może iść na kawę. Gulasz na wolnym ogniu powinien się gotować tak długo aż serca będą miękkie, czyli co najmniej godzinę. 

Gulasz na talerzu posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy z ryżem lub kaszą.

Zdjęcie poglądowe

wtorek, 26 stycznia 2016

Szaszłyki z piersi kurczaka przygotowuje się łatwo, bo i przepis jest prosty. Wymaga on jednak nieco czasu, w czasie którego kurczak na szaszłyki leży w marynacie.

 szaszlyki_zkurczaka

Do przygotowania szaszłyków z piersi kurczaka potrzebujemy:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • oliwę
  • sól

Najpierw przygotowujemy marynatę. Polega to na zmieszaniu musztardy z miodem i sosem sojowym. Jeśli mamy ochotę to smak marynaty możemy wzbogacić dodając mielonego czarnego pieprzu, imbiru (najlepiej świeżego, startego), chili albo nawet szczyptę cynamonu.

Zobacz też: Jak zrobić kurczaka z rożna

Umyte piersi kurczaka suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski o grubości 1,5 - 2 cm. Zanurzamy je w marynacie i zostawiamy na noc. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, to możemy okres marynowania skrócić, ale nie powinien być on krótszy niż godzinę. 

Pod koniec marynowania rozgrzewamy piekarnik. Powinniśmy go rozgrzać do temperatury 200 stop C. 

Czytaj też: Kurczak w winie w ziołach po prowansalsku

Wyjęte z marynaty paski kurczaka nadziewamy wzdłuż na patyczki. Żeby mięso lepiej się trzymało łapiemy za końcówki paska i delikatnie przekręcamy nim w taki sposób jakbyśmy zawiali cukierek. Gotowe szaszłyki kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem skropionym oliwą. 

Szaszłyki w piecu nie powinny leżeć dłużej niż 10 min. Podawać je można z zapieczonymi suszonymi  morelami, które wcześniej leżały w tej samej marynacie.

 

wtorek, 29 września 2015

Zapiekane udka z kurczaka to propozycja na smaczny i jednocześnie nietypowy obiad domowy. Przygotowanie kurczaka do zapiekania nie jest trudne a całe danie można wykonać w półtorej godziny. 

udka

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanych udek kurczaka to:

  • 10 udek (kulek) kurczaka
  • 4 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej paryki
  • olej
  • sok z limonki lub cytryny
  • otrata skórka z limonki 
  • sól 
  • pieprz

Udka z kurczaka dobrze jest mocno posolić i zostawić na kilka godzin. Potem podsmażamy je krótko na patelni na oleju. Wystarczy, by zarumieniła się skórka.

Podsmażone udka wrzucamy na brytfankę uprzednio natłuszczoną olejem. Wrzucamy do niej sparzone i obrane ze skóry pomidory (najlepsze są malinowe) oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę. Dodajemy też cebulę. Wszystkie warzywa uprzednio kroimy w ósemki. 

Zobacz też: Kurczak z rożna 

Główkę czosnku dzielimy na ząbki, ale ich nie obieramy. W ten sposób oddadzą one więcej aromatu. Czosnek, wraz z oregano, bazylią, wędzona i ostrą papryką wrzucamy do brytfanki. Całość solimy, pieprzymy i dodajemy dwie łyżki oleju. Dodajemy także sok z połowy cytryny lub limonki oraz otartą z nich skórkę. Całość dokładnie mieszamy, tak przyprawy były na każdym składniku. 

Teraz brytfanka jest już gotowa by umieścić ja w piekarniku. Powinien on być rozgrzany do temperatury około 180 stop. C, a całość trzymamy w nim przez godzinę - aż udka będą miękkie.

Czytaj też: Kurczak w ziołach pieczony na piwie

W czasie zapiekania warto zadbać o to całość przemieszać, a gdy warzywa puszczą sok - polewać płynem. Brytfanki nie należy przykrywać. 

Zapiekane udka z kurczaka idealnie smakują z białym pieczywem, ryżem lub kaszą. 

Autorem przepisu jest Jemi Oliver. Fot. Shutterstock

piątek, 13 lutego 2015

Przepis na smażoną, drobiową wątróbkę z cebulą, miodem, żurawiną i do tego jeszcze majerankiem jest prosty w wykonaniu. Wymaga jednak około 20 min pracy. Ostateczny smak wart jest jednak każdej minuty.

watrobka-drobiowa

Do przygotowania smażonej wątróbki potrzebujemy: 

  • 0,6 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • garść żurawiny
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • olej
  • masło

Przygotowanie dania zaczynamy od obrania i posiekania w piórka cebuli. Jak uzyskać znakomitą cebulę do wątróbki warto przeczytać w tym miejscu. Żurawinę zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na bok.

Gdy cebula się smaży zabieramy się za wątróbkę. Myjemy ją i suszymy ręcznikiem papierowym. Z mąki, soli, pieprzu i majeranku robimy mieszaninę. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce (ostatecznie można przecisnąć przez praskę). Każdy kawałek wątróbki otaczamy w mące i na koniec delikatnie nacieramy czosnkiem. Można do mąki dodać czosnku granulowanego, ale świeży jest o niebo lepszy.

Czytaj też: Wątróbka cielęca z jabłlkami

Teraz bierzemy się za obranie jabłka jeśli duże, lub jabłek jak mniejsze. Kroimy je w ćwiartki i smażymy na drugiej patelni na maśle. Gdy jabłka zaczną mięknąć dodajemy do nich żurawinę wraz z wodą oraz miód. Zostawiamy do odparowania. 

Teraz z patelni zdejmujemy usmażoną cebulę. Dolewamy oleju i czekamy aż się zagrzeje. Na gorący olej wrzucamy wątróbkę którą smażymy z każdej strony przez 3-4 minuty. Na koniec wrzucamy do wątróbki zawartość patelni z jabłkiem i cebulę. Chwilkę wszystko razem podgrzewamy i wykładamy na talerze.

Można udekorować zieloną pietruszką. 

piątek, 30 stycznia 2015

Galaretka drobiowa to doskonały pomysł na zimną przekąskę dla osób dbających o linię. Podobnie jak sałatka jarzynowa jest ona klasycznym składnikiem polskiego stołu biesiadnego. 

galaretka drobiowa

Do przygotowania galaretki drobiowej potrzebujemy:

  • 4 udek kurczaka
  • 1 dużej marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • por
  • cebulę
  • puszkę groszku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz 
  • sól
  • żelatynę lub
  • kurze łapki

Jeszcze na etapie zakupów powinniśmy zdecydować, czy do  galaretki chcemy użyć gotowej żelatyny (torebka o wadze 20 g wystarczy), czy wykorzystać kurze łapki. Z tymi drugimi (trzeba kupić ich około 1 kg), będzie więcej zachodu, bo trzeba je wyszorować i obciąć pazury, ale są zdecydowani przeciwnicy żelatyny i dla nich takie rozwiązanie jest jedynie słuszne.

Wypłukane kurze udka (i łapki, jeśli z nich korzystamy), wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody. Dodajemy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu około godziny. Do momentu, kiedy mięso łatwo oddzieli się od kości. 

Czytaj też: Jak zrobić galaretkę - zimne nóżki

Gdy uznamy, że mięso jest dostatecznie miękkie udka wyjmujemy (a łapki wyrzucamy) a do garnka wrzucamy warzywa (czyli marchewkę, seler, por, cebulę, pietruszkę). Gotujemy je do miękkości, czyli mniej więcej następną godzinę.

Przygotowany bulion cedzimy przez gęste sito i studzimy. W tym czasie drobno kroimy mięso z kurzych udek, seler i pietruszkę. Również drobno można skroić marchew, ale można ją też pokroić w plastry i wyłożyć dno naczynia, w którym ostatecznie schłodzimy galaretkę.

Pokrojone mięso oraz warzywa wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy puszkę groszku. Jeśli korzystamy z żelatyny to odlewamy niecałe pół litra bulionu, grzejemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość wlewamy do garnka i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ostatni etap to wylanie (za pomocą chochli) całej masy do salaterki (dużej lub kilku małych - jak kto woli). Studzimy w lodówce aż do zgęstnienia.

Galaretkę z kury, podobnie jak z nóżek, podajemy z cytryną lub octem. 

 
1 , 2 , 3 , 4