statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 06 maja 2014
Wiedeński krem ze szparagów

Nie jest prawdą, że sezon na szparagi trwa krótko. Ze szparagów można korzystać przez cały rok. Wystarczy szparagi tylko zamrozić lub przechować w zalewie. Maj i czerwiec to najlepsze miesiące na zrobienie zapasów szparagów na zimę. A w czasie sezonu warto zrobić krem ze szparagów.

krem szparagowy

Na przygotowanie kremu ze szparagów potrzebujemy:

  • 0,5 kg białych szparagów
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • 2 ziemniaków
  • 2 jajek
  • cebulę
  • soli
  • pieprzu
  • pietruszki

Na krem szparagowy wybieramy szparagi białe. Obieramy je, ale czubki zostawiamy w osobnym naczyniu. Zanim ich nie zużyjemy powinniśmy przechowywać je z zimnej wodzie, nawet z lodem. 

Czytaj też: Jak zamrozić szparagi

Obrane trzonki szparagów kroimy w plasterki po około 2 cm. Ziemniaki kroimy w kostkę, ale gotujemy je w osobnym naczyniu. Szparagi natomiast wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości. Potem dorzucimy do nich ugotowane i przecedzone ziemniaki.

Cebulę drobno kroimy i szklimy na patelni. Najlepiej zrobić to na wolnym ogniu, a cebule smażyć na maśle. Po wrzuceniu jej na patelnię wartą cebulę lekko posolić. Jeśli gaz jest rzeczywiście mały to cebula może się tak szklić nawet 15 min. Potem wrzucamy ją do garnka. 

Garnek odstawiamy, by nieco przestygł. Zajmujemy się jajkami. Musimy z nich oddzielić żółtka, które mieszamy z odrobiną wywaru szparagowego. Dodajemy go dwa lub trzy razy - po to by ogrzać żółtko. Rozciapane powoli wlewamy do zupy, którą intensywnie mieszamy. Podgrzewamy, ale uważamy by już jej nie zagotować.

Lekko wystudzoną zupę blendujemy. Podajemy w talerzach udekorowanych pietruszką z ugotowanymi samymi czubkami szparagów.

Zobacz też: Szparagi w zalewie octowo-miodowej

Przepis ten przywiozłem z Wiednia, dlatego też tak nazwałem ów pyszny krem. 

czwartek, 23 maja 2013
Jak ugotować szparagi

Gotowane szparagi mogą być wyśmienitym dodatkiem do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielną potrawę. Można polać je roztopionym masłem lub sosem - najpopularniejszym jest holenderski. Gotowanie szparagów jest bardzo proste.

Zanim zabierzemy się do dzieła warto przygotować:gotowanie-szparagow

  • 1 kg szparagów
  • 100 g masła
  • 1 łyżkę tartej bułki
  • cukier 
  • sól

Przed gotowaniem szparagi należy obrać. Zdrewniałe od spodu części trzeba odciąć i wyrzucić. Łatwiej je ugotujemy, gdy zwiążemy je w pęczki. Szparagi gotujemy w wodzie posolonej z dodatkiem niewielkiej ilości cukru.

Ugotowane szparagi wykładamy na półmisek, klasycznie czubkami do środka. Najłatwiej przygotować je polewając masłem z bułką tartą. W wypadku szparagów masło może być nieco przypalone.

Tagi: szparagi
09:37, piotras1011 , Szparagi
Link Komentarze (1) »
wtorek, 21 maja 2013
Szparagi zapiekane

Szparagi można jeść na surowo - zwłaszcza zielone. Można je gotować, grilować, dusić i piec. Można też je zapiekać razem z innymi dodatkami i tworzyć całkiem przyjemną sezonową potrawę.

Szparagi można zapiekać na wiele sposobów. Najprościej to zrobimy, gdy zbierzemy następujące składniki:szparagi-zapiec

  • 1 kg szparagów
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 dag masła
  • 250 ml śmietany
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Szparagi oczywiście dokładnie obieramy, myjemy i w osolonej wodzie z odrobiną cukru gotujemy przez kilka minut. Nie muszą być ugotowanie idealnie, bo potem jeszcze włożymy je do piekarnika.

Czytaj też: Szparagi zapiekane z boczkiem i oscypkiem

Odsączone po ugotowaniu szparagi kładziemy na dno żaroodpornego naczynia. Posypujemy utartym żółtym serem (dobrze żeby miał intensywny smak). Dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość zalewamy śmietaną z rozmąconymi jajkami.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop C. na około 15 minut.

Szparagi w zalewie octowo-miodowej

Szparagi możemy jeść nie tylko w maju i czerwcu. Możemy je przechować i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednym ze sposobów przechowywania szparagów jest zrobienie ich w zalewie octowo-miodowej. Można też je mrozić.

Do przygotowania zalewy potrzebujemy:szparagi-w-zalewie

  • 1 kg cukru
  • 2,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki octu
  • dużą łyżkę miodu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Przygotowanie zalewy octowo-miodowej do szparagów jest bardzo proste. Wszystkie składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do garnka i następnie zagotowujemy.

Czytaj też: Jak należy mrozić szparagi 

Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy. Na koniec wkładamy do słoików surowe, ale już obrane szparagi i zalewamy je gorącą zalewą. Zakręcamy.

Słoiki gotujemy ponad pół godziny

poniedziałek, 20 maja 2013
Szparagi z pomarańczami i cebulą w szynce

Szparagi z pomarańczami i cebulą owinięte szynką na półmisku wyglądają bardzo elegancko. Są niewątpliwą ozdobą każdego stołu. Przepis na tak przygotowanie szparagi jest bardzo prosty.

Do przygotowania szparagów potrzebujemy:szparagi-z-pomarańczami

  • wiązkę szparagów - 300 g
  • 5 cienkich plasterków szynki
  • 3 pomarańcze
  • 2 łagodne cebule
  • czarne oliwki
  • koperek
  • oliwa
  • sól

Szparagi - około 300 g - najpierw musimy obrać, umyć i wrzucić do osolonego wrzątku na około 20 minut. Gdy szparagi się gotują, bierzemy się za pomarańcze. Najpierw je dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, potem suszymy. Potem dwie z nich starannie kroimy w cienkie plastry. Dobrze jest więc, gdy uda nam się kupić pomarańcze z cienką skórką. W krążki kroimy też cebulę. 

Z trzeciej pomarańczy wyciskamy sok. Mieszamy go z solą i oliwą. Tak otrzymujemy sos, którym potem polejemy szparagi i pomarańcze. 

Czytaj też: Jak łatwo można przyrządzić szparagi

Po kilka ostudzonych szparagów zawijamy w plastry szynki. Tak je umieszczamy na półmisku przekładając plastrami pomarańczy i cebuli. Następnie dekorujemy je oliwkami i gałązkami koperku.

Sos podajemy osobno w sosjerce. 

 

 

czwartek, 31 maja 2012
Jak można łatwo przyrządzić szparagi

W starożytnych Chinach szparag był znany jako środek do kaszlu. W Egipcie stosowano szparagi jako środek na wątrobę. U Greków dla odmiany szparagi były uznanym lekiem na nerki. 

Podziemne pędy szparagów, czyli te które zjadamy, są cenioną jarzyną. Przypisuje się im właściwości afrodyzyjne. Powiada się, że ten kto zjada dużo szparagów ma wielkie powodzenie. Na pewno jednak szparag zawierza witaminy, składniki mineralne i glikozydy. Pobudza funkcję nerek i podobno oczyszcza krew. 

Gotowane szparagiszparagi gotowane

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 20-30 min. Będą gotowe, gdy widelec będzie łatwo wchodził w końcówkę szparaga.

Szparagi na różne sposoby:

1. Ugotowane można podawać jako samodzielne danie z masłem i tartą bułką.

2. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryb.

3. Ugotowane szparagi można polać różnymi sosami

* gorącym holenderskim
* beszamelowym
* veloute
* serowym.

4. Surowe szparagi można podawać na zimno z sosami:

* musztardowym
* tatarskim
* majonezowym
* winegret
* remoulade

5. Ostudzone szparagi można pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i podawać mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.

poniedziałek, 28 maja 2012
Szparagi zapiekane

Bardzo ważną rzeczą przy przygotowywaniu szparagów, nawet do zapiekania, jest ich dokładne obranie. Nawet zielone, wbrew potocznej opinii należy obrać, z tym że nie całe. Bez skrupułów należy też pozbyć się twardych i zdrewniałych końcówek. Nawet mały kawałek zdrewniałego szparaga może nadać goryczkę całej potrawie.

Jeśli nie mamy pewności, czy dostatecznie dużo odkroiliśmy - warto szparaga spróbować. Nie ma co się obawiać. Na surowo są one również smaczne i wielu kucharzy przy obieraniu szparagów je podjada.

Do przygotowania zapiekanych szparagów trzeba przygotować:szparagi

  • 1 kg szparagów
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 dag masła
  • szklankę śmietanki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Obrane szparagi gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem cukru przez około 10 min. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku i układamy w ogniotrwałym naczyniu. Posypujemy utartym zółtym serem (polecam oscypek) okładamy kawałkami masła i zalewamy śmietanką rozmąconą z jajami.

Do piekarnika rozgrzanego do 200 stop. przykryte wkładamy na kwadrans.

 
1 , 2