statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 16 grudnia 2016
Korzenny śledź w oleju

Podany tu przepis na śledzie jest idealnym przepisem dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować i szukają własnych smaków. Zanim jednak do tego dojdzie od czegoś trzeba zacząć.

sledz-korzeny

Zbierzmy więc składniki potrzebne do przygotowania śledzia w oleju:

  • 1 kg matiasów śledziowych
  • 400 ml mleka
  • 400 ml oleju
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 10 ziaren pieprzu

Matiasy śledziowe moczymy w wodzie a gdy jeszcze są troszkę za słone zalewamy mlekiem. Śledzie zalane mlekiem powinny być przez minimum dwie godziny a najlepiej całą noc. Po wyjęciu z mleka płuczemy jeszcze raz wodą i suszymy w papierowym ręczniku. Na koniec kroimy je na 2-3 cm kawałki. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W najprostszej wersji w słoju warstwowo układamy cebulę śledzie i przyprawy, a całość zalewamy olejem. 

Warto jednak popróbować i wzbogacić ten smak. Można do słoja dodać kilka łyżek octu winnego, białego wina lub soku z cytryny. Można tez zrobić eksperymenty z ziołami, goździkami, większą ilością liści laurowych czy mielonego ziela angielskiego. 

środa, 20 stycznia 2016
Śledzie z orzechami

Z licznych przepisów na śledzie ten, swoimi składnikami, wydaje się być oryginalny. Podobnie zresztą jak matiasy śledziowe ze śliwką suszoną. W każdym razie nie ma co się dziwić, lecz ten przepis na matiasy trzeba koniecznie wykorzystać.

sledz_orzechy

Do przygotowania śledzia z orzechami potrzebujemy:

  • 500 g matiasów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 cytryny
  • 4 średnie cebule
  • cukier
  • olej
  • łyżeczkę ziół prowansalskich
  • pieprz świeżo mielony

Śledzie należy wymoczyć i wypłukać według gustu własnego. Na pewno trzeba wymienić kilka razy wodę. Dobrze jest też matiasy potrzymać w mleku co najmniej przez dwie godziny. Wymoczone śledzie suszymy na ręczniku papierowym kroimy w kawałki takie około 3 cm.

Zobacz też: Inne pomysły na przyrządzenie śledzi

Cebulę kroimy w talarki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Solimy ją dwoma szczyptami soli i gdy zacznie się szklić dokładamy do niej inne produkty. Rodzynki wcześniej zalane wrzątkiem. koncentrat pomidorowy, sok z połowy cytryny, wymienione wcześniej przyprawy oraz orzechy pokrojone w mniejsze kawałki. 

Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy na patelni jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak umieścić pokrojone matiasy śledziowe i upichcone przyprawy w słoiku. Najlepiej robić to warstwami, ale nie ugniatamy ich w słoiku. Zalewamy olejem, zamykamy i wstawiamy do lodówki. 

Tak przygotowane śledzie powinny jeszcze postać co najmniej przez dobę.

środa, 06 stycznia 2016
Matiasy śledziowe w białym winie

Śledzie podobno najlepiej smakują z kieliszkiem zmrożonej wódeczki. Ale to nie znaczy, że nie możemy matiasów przygotować w zalewie z białego wytrawnego wina. Zwłaszcza, że przepis jest prosty.

sledzie_w_winie

Do przygotowania śledzia w winie potrzeba:

  • 0,5 kg matiasów śledziowych
  • 0,25 l wina 
  • dwie cytryny
  • łyżkę zielonego pieprzu
  • liście laurowe
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • cukier
  • sól
  • pieprz czarny
  • dwie łyżki oliwy

Przygotowanie śledzi w białym winie warto zacząć od ich moczenia. Najlepiej jest przetrzymać matiasy co najmniej przez dwie godziny w mleku (a najlepiej przez noc). Jeśli nie mamy mleka to musimy je pomoczyć w wodzie. Nie mogą być zbyt słone.

W czasie gdy śledzie się mączą przygotowujemy zalewę winną. Wino, wraz z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, łyżką cukru, szczyptą soli i zmielonym czarnym pieprzem, zagotowujemy. I odstawiamy do wystygnięcia.

Zobacz też: Inne przepisy na śledzie

Ten czas wykorzystamy na pokrojenie cebuli i cytryn. Cytryn nie obieramy, tylko dokładanie płuczemy w wodzie, i kroimy je w cienkie plastry. 

Wypłukane śledzie suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy matiasy w drobniejsze kawałki i wrzucamy warstwowo do słoika. Warstwę śledzia przekładamy plastrem cytryny i cebulą. Nie ugniatamy ich.

Tak ułożone produkty zalewamy wystudzoną już zalewą. Na koniec do każdego słoika można nalać odrobinę oleju.

Tak przygotowane śledzie powinny w lodówce postać dwie doby. 

wtorek, 29 grudnia 2015
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia to danie, które można błyskawicznie przygotować. Przepis na tatara ze śledzia jest prosty i łatwy do wykonania nawet dla osób nieobytych w kuchni. Danie nadaje się idealnie jako przekąska.

sledz-tatar

Składniki potrzebne na tatara z łososia:

  • 0,5 kg matiasów 
  • 0,15 kg ogórków kiszonych
  • 0,15 kg marynowanych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

W zależności od stopnia zasolenia śledzia moczymy je dłużej lub krócej w wodzie. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słone matiasy lubimy. Następnie śledzia suszymy w ręczniku papierowym. I kroimy w możliwie drobną kostkę. Pieprzymy i odstawiamy.

Zobacz też: Inne przepisy na śledzie

Równie drobno siekamy ogórki kiszone, cebulę oraz marynowane grzyby. Teraz wszystkie składniki starannie mieszamy dodając olej. Może to być olej rzepakowy. lniany lub z pestek winogron. To jest pole do działania i wyobraźni, gdyż smak tatara ze śledzia może zmieniać właśnie oliwa. Na końcu degustujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.

Tak przygotowanego tatara schładzamy w lodówce. Podajemy, od naszej wyobraźni zależy w jaki sposób, z kieliszkiem zmrożonej wódki.

środa, 23 grudnia 2015
Śledzie z czosnkiem w majeranku

Jedną z propozycji przygotowania śledzia na stół wigilijny jest podanie go z czosnkiem i dość obficie posypanym majerankiem. Ten przepis na śledzia jest prosty i szybki w wykonaniu. Polecić go zatem można tym osobom, które nie lubią tracić czasu w kuchni. 

 sledz_czosnek

Do przygotowania śledzia potrzebujemy:

  • 0,5 kg matiasów
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 łyżki majeranku
  • szklanka oleju

Matiasy, zanim zaczniemy cokolwiek z nimi robić, musimy najpierw spróbować. Jeśli śledzie są zbyt słone - trzeba je pomoczyć w wodzie. Dobrze śledziom też robi moczenie w mleku, bo wtedy stają się bardziej delikatne. 

Matiasy się moczą, a my zajmujemy się czosnkiem. W składnikach podałem, że potrzeba 10 ząbków, ale trzeba do tego podejść elastycznie. Ząbki mogą być większe lub mniejsze. Poza tym nie każdy lubi silny aromat czosnku. Na pewno jednak do tego przepisu musimy go użyć i to mimo wszystko w sporej ilości.

Zobacz też: Śledzie w śmietanie

Często kucharze każą przeciskać czosnek przez praskę. O wiele lepszym sposobem jest starcie czosnku na drobnej tarce. Moim zdaniem zachowuje on całkiem inny smak i aromat niż przeciskany.

Gdy matiasy się już odpowiednio wymoczą kroimy je na mniejsze kawałki. W słoiku układamy warstwowo. Na warstwę śledzia sypiemy czosnek i obficie majeranek. Każda warstwa powinna nimi być pokryta. Gdy słoik jest pełny zalewamy go olejem i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dobę. 

Śledzie podajemy z ziemniakami w mundurkach i kieliszkiem zmrożonej wódeczki.

piątek, 18 grudnia 2015
Śledź w oleju lnianym

W ramach kulinarnych eksperymentów na stół trafiły śledzie. A ściślej matiasy śledziowe i olej lniany. Połączenie intensywnego smaku śledzia z mdłym olejem wydało mi się ciekawym wyzwaniem. 

sledz_w_oleju_lnianym

W sumie zgromadziłem:

  • 600 g matiasów śledziowych
  • 250 ml oleju lnianego
  • 2 cebule szalotki
  • 2 cytryny
  • łyżkę cukru pudru
  • łyżeczkę czerwonego pieprzu
  • pęczek koperku

Śledzie należy wypłukać i namoczyć w mleku. Powinny one tak leżeć przez dobę. Stają się wtedy bardziej delikatne, a mleko nie pozbawia ich słonego smaku. Następnie trzeba je wypłukać i pokroić w mniejsze kawałki. 

Cytryny dokładnie myjemy. Jedną obieramy ze skórki. Cienko, by nie zabrać albedo - białej części, która musimy potem usunąć, a cytrynę pokroić w cienkie plastry. Z drugiej cytryny wyciskamy sok. 

Zobacz też: Inne przepisy na śledzie

Łyżeczkę czerwonego pieprzu pieprzu rozbijamy w moździerzu. Cebule kroimy w półplastry a koperek drobno kroimy. 

Gdy to wszystko mamy przygotowane wlewamy olej do garnuszka. Dodajemy do niego sok z cytryny, czubatą łyżkę cukru pudru, pieprz i otartą skórke z cytryny. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencję sosu. 

Śledzie, skórkę z cytryny, cytrynę, cebulę i koperek wsadzamy luźno do słoika warstwami. Zalewamy to miksturą z oleju i zamykamy. Odstawiamy na dobę do lodówki. 

Śledzie w oleju lnianym podajemy z białym pieczywem. 

 

 

poniedziałek, 22 grudnia 2014
Śledź w marynacie na szwedzką modłe

Ponieważ pomysłów na to jak przyrządzić śledzie i co można zrobić z matiasami jest co niemiara, dorzucam kolejny przepis na śledzie. Tym razem jest to oryginalny przepis na matiasy prosto ze Szwecji. 

matiasy sledziowe

Musimy przygotować następujące produkty:

  • 1 kg matiasów
  • 200 ml octu
  • 550 ml wody
  • 0,4 kg cukru
  • 1 marchewkę
  • 1 cebulę
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Przygotowanie śledzi nie jest trudne, ale wymaga czasu. Płaty śledziowe zalewamy zimną wodą i na trzy godziny wstawiamy do lodówki. Gdy matiasy się moczą, my przygotowujemy marynatę.

W garnku zagotowujemy wodę, do której dodajemy cukier, dwa liście laurowe i około 15 ziaren ziela angielskiego. Wodę doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i do wrzątku dodajemy pokrojoną marchewkę i cebulę. Tak przy przygotowaną zalewę do śledzi zostawiamy by wystygła.

Śledzie osuszone na ręczniku papierowym kroimy w kawałki i wkładamy do słoika. Zalewamy marynatą. I odstawiamy w chłodne miejsce na dobę. 

Do tak przygotowanego śledzia można podać ziemniaki w mundurkach i kieliszek mocno zmrożonej, białej wódki. 

Czytaj też:

Jak przygotować śledzie w śmietanie
Jak zrobić śledzie po szewdzku
Śledź zatopiony w porach
Śledź z pomidorami i cebulą
Śledzie po kaszubsku
Pyszne śledzie z suszoną śliwką
Proste i łatwe śledzie w occice


 
1 , 2 , 3