statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
sobota, 10 czerwca 2017
Nalewka cząbrowo-miodowa

W barku prawdziwego miłośnika nalewek nie może zabraknąć nalewek ziołowych. Przykładem takiej jest nalewka z cząbru z dodatkiem miodu. Jest ona łatwa w przygotowaniu i do tego efektownie wzbogaci nasze nalewkowe menu.

nalewka-czabrowo-miodowa

Do przygotowania nalewki z cząbru z miodem potrzeba:

  • 10 g świeżego cząbru
  • 1 l wódki
  • 1 łyżka miodu

Na dno słoja układamy świeże, umyte gałązki cząbru. Zalewamy je wódką. Dodatkowo rozpuszczamy w niej łyżkę płynnego miodu. Najlepiej gryczanego.

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w miejsce ciepłe i nasłonecznione. 

Zobacz też: Jakich ziół używać do określonych potraw

Po miesiącu nastaw musimy przelać przez gęste sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Nie musimy trunku specjalnie filtrować. Natomiast po rozlaniu do butelek nalewkę musimy jeszcze leżakować w chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej pół roku. 

Pamiętać warto, że cząber pobudza wydzielanie soków trawiennych. Ma także działanie dezynfekujące.

16:18, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »