statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 21 sierpnia 2017
Nalewka malinowa na francuską nutę

Z wielu przepisów na nalewkę malinową ten na francuską nutę wyróżnia się tym, że nalewka ma niespotykany aromat. Jej czas przygotowania wynosi trzy miesiące, więc korzystając ze świeżych malin zdążymy akurat na czas jesiennej słoty.

malinowa

Do przygotowania nalewki z malin potrzebujemy:

  • sok z 0,5 kg malin
  • 0,75 l wódki
  • 200 g cukru w kostkach
  • 2 goździków
  • laski wanilii

Do zrobienia nalewki wykorzystujemy świeżo wyciśnięty sok z malin. Wlewamy go do słoja. Dodajemy goździki i wanilię (zawsze przeciętą na pół, ale wzdłuż). Dolewamy wódkę i całość zasypujemy cukrem.

Czytaj też: Nalewka z malin na spirytusie

Tak przygotowany nastaw szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Początkowo codziennie, później raz na kilka dni potrząsamy słojem tak, aby rozpuścił się cukier. 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak po miesiącu nastaw przefiltrować. Klarowny rozlewamy do butelek, szczelnie je korkujemy i na dwa miesiące wynosimy do piwnicy.

Zwróćmy uwagę na to, że nie jest to mocna nalewka ponieważ do samego początku wódka jest rozcieńczona sokiem z malin. 

 

11:23, piotras1011
Link Dodaj komentarz »