statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 20 stycznia 2017

banany w kawie to propozycja dla miłośników kawy i jednocześnie zwolenników lekkich deserów. Danie jest proste w przygotowaniu i smakuje wybornie.

kawa-z-bananem

Do przygotowania bananów w kawie potrzebujemy:

  • 4 niewiekich bananów
  • 15 ml kawy rozpuszczalnej
  • 15 ml gorącej wody
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • prażonych migdałów
  • soku z cytryny

Zaczynamy od bananów, które muszą być dojrzałe. Jednego obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Można go skropić sokiem z cytryny by nie ciemniał. Pozostałe banany, po obraniu, rozcieramy widelcem na talerzu.

Rozpuszczoną w gorącej wodzie kawę wylewamy na roztarte banany. I rozpoczynamy umieszczanie ich w pucharkach. Najpierw nakładamy trochę pogniecionych bananów z kawą i posypujemy je cukrem trzcinowym (w ogóle zawsze do kawy t ego rodzaju cukier jest polecany). Na to nakładamy łyżeczkę jogurtu. Dobrze żeby był gęsty, taki właśnie jak grecki.

Zobacz też: Przepis na prostą nalewkę kawową

W ten oto sposób otrzymujemy pierwszą warstwę - w ten sam sposób nakładamy następne do wyczerpania składników. Dla upiększenia ostatnią warstwę jogurtu możemy wymieszać z odrobiną kawy. Otrzymamy taki marmurkowy wzór. 

Całość dekorujemy plastrami banana i prażonymi migdałami. Zjadamy natychmiast po zrobieniu. 

 

14:23, piotras1011 , Wypieki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 stycznia 2017

Czosnek niedźwiedzi rośnie wiosną i wtedy właśnie mamy okazję go zagospodarować. Ponieważ po ususzeniu traci swoje właściwości, najlepiej przechowywać go robiąc nalewkę z czosnku niedźwiedziego. 

czosnek_niedzwiedzi

Do przygotowania nalewki na czosnku niedźwiedzin potrzebujemy:

  • liści czosnku niedźwiedziego
  • wódki

Czosnek niedźwiedzi ma te wszystkie właściwości co doskonale nam znany czosnek pospolity. Nie występuje w postaci główek czy ząbków, ale w kuchni używamy jego liści. Musimy ich nazbierać (lub kupić) tyle, by wypełnić półlitrową butelkę po samą szyjkę. 

Zobacz też: Nalewka czosnkowa na grypę i przeziębienie

Liście zalewamy wódką po samą zakrętkę. Teraz butelkę odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie liście wyjmujemy. A nalewkę na czosnku niedźwiedzim stosujemy w celach leczniczych zażywając po 10 do 15 kropli rozcieńczonych wodą cztery razy dziennie. 

Czosnek niedźwiedzi zwany też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic ma wiele właściwości leczniczych. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, pomaga zwalczać bakterie, grzyby i pasożyty. 

15:07, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 stycznia 2017

Wykorzystanie na nalewkę mniej spotykanych białych czereśni spowoduje, że otrzymamy trunek o pięknym złocistym kolorze. Nalewki z czereśni są mało aromatyczne, więc doskonale nadają do kupażowania z innymi. Ewentualnie aromat czereśniowej można wzmocnić kilkoma kroplami cytryny.

czeresniowa_z_bialych

Do przygotowania nalewki z białych czereśni potrzebujemy:

  • białych czereśni
  • wódki
  • cukru
  • wody
  • cytryny

Wszystkie proporcje tej nalewki zależą od ilości czereśni i wielkości naczynia w którym zrobimy nastaw. Słój wypełniamy mniej więcej do 3/4 objętości i zalewamy wódką tak, by wszystkie owoce były przykryte. Czereśnie przed wrzuceniem do słoja trzeba wydrylować. 

Czytaj też: Przepis na nalewkę czereśniową z rumem

Słój stawiamy w słonecznym miejscu. Co kilka dni go obracamy. Po miesiącu alkohol zlewamy. Teraz mamy do wyboru dwie ścieżki wykończenia nalewki.

Pierwsza polega na przygotowaniu syropu z wody i cukru w określonych proporcjach: 1 szklanka wody i 400 g cukru na każdy litr otrzymanego wcześniej alkoholu. Syrop mieszamy z płynem i otrzymujemy niezbyt mocną nalewkę.

Druga droga polega na tym, że cukrem posypujemy owoce również kierując się proporcją 400 g cukru na litr alkoholu. Gdy po kilku dniach cukier  się rozpuści zlewamy syrop i dolewamy do niego alkohol. Ten sposób powoduje, że uzyskana nalewka będzie mocniejsza.

Zobacz też: Zwykła nalewka czereśniowa

Na koniec do nalewki, obojętnie którym sposobem zrobionej, dodajemy sok z cytryny. Kto lubi eksperymentować, ten może pokusić się o zrobienie mniej słodkiej nalewki czereśniowej z mniejszą ilością cukru.

Na koniec trunek filtrujemy, przelewamy do butelek, które szczelnie zamknięte przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez kwartał. 

11:54, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 stycznia 2017

Koneserzy nalewek malinowych twierdzą, że nie ma to jak nalewka na malinach zebranych w lesie. Owoce zebrane w ogrodzie są ładne, kolorowe i duże, ale to właśnie maliny leśne mają to co najcenniejsze, czyli aromat. A nalewkę przygotowuje się prosto.

słoje-malinowe

Do przygotowania nalewki z malin leśnych potrzebujemy:

  • maliny leśne
  • wódka 45%
  • cukier

Jak to często bywa nalewka nie ma stałych proporcji. Wszystko zależy od ilości zebranych malin oraz wielkości naczynia w którym zamierzamy zrobić malinówkę. Zasada jest taka, że słój napełniamy owocami do połowy, natomiast wódkę wlewamy niemal pod zakrętkę. Słój musi być szczelnie zamknięty. 

Zobacz też: Przepis na malinówkę z malin

Ponieważ maliny leśne są soczyste nie wystawiamy nastawu na działanie słoneczne na dłużej niż na tydzień. Po tym czasie zlewamy alkohol a maliny zasypujemy cukrem.

Ile użyć tego cukru? Tu też panuje dowolność. Kto lubi bardziej słodkie trunki może go użyć więcej. W każdym razie maliny trzeba nim zasypać, bo cukier wydobędzie z owoców resztki alkoholu i aromat.

Słój znów odstawiamy w ciepłe miejsce i codziennie nim mieszamy. Po kilka dniach cukier się rozpuści, więc zlewamy syrop a maliny dobrze wyciskamy. Tak otrzymany płyn mieszamy z wcześniej zlanym alkoholem i filtrujemy. Wlewamy do butelek. 

Czytaj też: Przepis na malinówkę na spirytusie

Duża zaletą tej nalewki jest to, że można nią raczyć się niemal natychmiast po jej przygotowaniu. 

12:56, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 stycznia 2017

Dorsz jest łatwo dostępną rybą, obecną w handlu przez cały rok. Oprócz tego, że jest smaczny, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego polecić go można jako produkt do przyrządzenia szybkiego i dobrego obiadu.

 dorsz-z-kaparami

Do przygotowania dorsza z kaparami potrzebujemy:

  • 0,8 kg dorsza
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki kaparów
  • posiekaną natkę pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie dorsza zaczynamy od rozgrzania oliwy na patelni. Wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Smażymy je na niewielkim ogniu około 10 minut. 

W tym czasie przygotowujemy pomidory - obieramy je ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli to nie sezon na pomidory to możemy wspomóc się takimi z puszki. Wrzucamy je na patelnię do czosnku i cebuli i smażymy z pięć minut. Potem dodajemy posiekane kapary i znów zostawiamy patelnię na gazie na kilka minut.

Zobacz też: Przepis na dorsza z brukselką

Opłukanego dorsza - najlepiej filety bez skóry, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kawałki wielkości 8-10 cm. Wrzucamy je na patelnię do sosu pomidorowego, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. 

Gotowego dorsza razem z sosem przekładamy na półmisek. Posypujemy natką z pietruszki i podajemy z chrupiącą bagietką

12:31, piotras1011 , Ryby
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 stycznia 2017

Ten przepis na nalewkę z truskawek udowadnia, że nie zawsze do nalewek musimy wykorzystywać owoce idealnie dojrzałe. Tym razem wykorzystamy truskawki drobne, ananasowe zz jednym tylko bokiem czerwonym, a drugim jeszcze białym lub nawet zielonym.

truskawowa-z-wodka

Składniki na nalewkę truskawkową są proste:

  • truskawki
  • wódka 45 proc.
  • cukier

Przepis nie ma ścisłych proporcji - zależą one od wielkości gąsiora, którym dysponujemy oraz ilości truskawek. 

Truskawki, takie jeszcze nie do końca dojrzałe, obieramy z szypułek, myjemy i wrzucamy do słoja tak mniej więcej do 2/3 pojemności. Zalewamy je mocną wódka tak, aby wszystkie owoce były przykryte. Słój dokładnie zakręcamy i wystawiamy w słoneczne miejsce. Codziennie nim obracamy.

Zobacz też: Przepis na wyborną nalewkę truskawkową

Po trzech dniach (!) wódkę zlewamy. Przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym naczyniu. Owoce obsypujemy obficie cukrem (jeśli nie lubimy słodkich nalewek to mniej obficie) i ponownie wystawiamy na słoneczne miejsce. Cukier potrzebny jest do tego, by z owoców wydobyć alkohol oraz cały aromat. 

Gdy cukier się dokładnie rozpuści to zlewamy syrop. Truskawki dokładnie wyciskamy - znajdziemy w nich jeszcze sporo alkoholu. Uzyskany syrop łączymy z wcześniej zlaną wódką.

Teraz nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek, które również szczelnie zamykamy. Zanim trunek zdegustujemy warto by postał w chłodnym pomieszczeniu jeszcze przez kilka tygodni.  

11:56, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 stycznia 2017

Spośród wielu przepisów na żeberka ten jest jednym z moich ulubionych. Żeberka duszone w kapuście to danie z dopasowanymi smakami, stosunkowo łatwe w przygotowaniu i takie, które można zrobić na kilka dni. 

zeberka_w-kapuscie

Do przygotowania żeberek w kapuście należy mieć:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 0,2 kg surowego boczku
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • łyżkę majeranku
  • pieprz
  • sól
  • masło

Startujemy od cebuli. Obieramy ją, kroimy w plastry i smażymy na dużej patelni. Najlepiej cebulę zeszklić na maśle klarowanym lub smalcu. Cebulę zdejmujemy z patelni.

Zobacz też: Przepis na żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Kładziemy na tej samej, niemytej, patelni pokrojone w mniejsze kawałki żeberka i obsmażamy je na złoto z każdej strony. Dodajemy cebulę, solimy i pieprzymy i pod przykryciem dusimy jeszcze kwadrans. Jeśli jest za mało tłuszczu można dodać kilka łyżek wody.

Teraz zajmiemy się jabłkami. Powinny to być jabłka winne, na przykład szara reneta. Kroimy je w ósemki, wyjmując gniazda nasienne. Nie ma potrzeby obierania jabłek ze skórki. Jabłka kładziemy na patelni (ale nie tej, na której duszą się żeberka) i posypane majerankiem smażymy przez kilka minut. 

Czytaj też: Jak zrobić żeberka duszone w piwie

Czas na ostatnią prostą. Boczek kroimy w plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nim kładziemy kapustę kiszoną. Jeśli jest ona bardzo kwaśna to możemy ją odcisnąć, ale soku nie wylewajmy. Nie polecam płukania kapusty, bo wtedy pozbywamy się wielu mikroelementów świadczących o klasie kapusty. 

Na sam wierzch kapusty kładziemy żeberka z cebulą i jabłka. Teraz naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C. Pieczemy około 50 min.