statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
niedziela, 01 listopada 2009
Pstrąg pieczony w rozmarynie z cytryną
Najlepsze pstrągi jadłem u pani Bigosowej na Głodówce na Podhalu. Podaje się je tam na różne sposoby. Czasami pstrąga, na przykład w ziołach, trzeba zamawiać dzień wcześniej, by przez noc poleżały w zalewie. Nie wiem jak kucharz tam je przyrządza, bo to tajemnica firmy, ale od obiadu na Głodówce zawsze staram się ryby trzymać w zalewie przez całą noc.
sobota, 31 października 2009
Zupa albo krem z dyni
Dynia to warzywo popularne, ale nie w Polsce. No chyba, że postaci pestek. Tymczasem dynię warto zaprosić do kuchni. Będzie za to wdzięczna i w zamian ucieszy nasze kubki smakowe.
piątek, 30 października 2009
Gruszkówka, czyli nalewka na gruszkach
Gruszki na nalewkę powinny być dojrzałe i zdrowe. Należy je więc dokładnie przebrać i odłożyć na bok wszelkie podejrzane egzemplarze. Przepis na nalewkę z gruszek jest prosty, wymaga jednak sporo cierpliwości.
Nalewka z jarzębiny. Jak filtrować?
Tego dnia cały dom pachniał spirytusem. Zająłem się przelewaniem nalewki z jarzębiny. Największym dylematem była klarowność owej jarzębinówki. Ale z tym można sobie łatwo poradzić.
poniedziałek, 26 października 2009
Nalewka z jeżyn z jagodami
Przepis na nalewkę z jeżyn był bardzo prosty. Najprostszy jaki można znaleźć w Internecie. Oczywiście przepis na nalewkę z jeżyn zmodyfikowałem. Jak wszystko, co w kuchni robię. Ale od początku.
1 ... 76 , 77 , 78 , 79