statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 30 listopada 2009
Jak obrać ananasa?

1. Odetnij rozetę z liśćmi oraz koniec łodygi.

2. Pokrój owoc na plastry i potem obierz ze skóry.

3. Wykrój ze środka zdrewniały rdzeń.

niedziela, 29 listopada 2009
Rozmarynówka, czyli rozmaryn z cytrusami i wermutem.
Rozmaryn działa silnie żółciopędnie, rozkurczowo, uspokajająco, nasennie, rozgrzewająco, napotnie, przeciwrobaczo, moczopędnie, wiatropędnie, odkażająco, wykrztuśnie, wzmacniająco, pobudza oddech i serce. Zastosowany miejscowo działa drażniąco, wywołuje zaczerwienienie, łagodzi bóle*.
sobota, 28 listopada 2009
Trawa cytrynowa

Liście trawy cytrynowej mają przyjemny, cytrynowy smak i aromat. To powoduje, że doskonale nadaje się ona na dodatek do napojów - na przykład herbaty. Można również sporządzić samą trawę i uzyskać świeży i rześki napój na ciepłe dni.

Jak używać WOK
A dokładniej filmowa krótka lekcja o tym, jak mięso i brokuły połączyć w jedno danie.
Pieczarki faszerowane
W moim domu zawsze trwają dyskusję - czy nóżki od pieczarek wyrzucać, czy da się je wykorzystać. Na zgodę się nie zanosi, ale przynajmniej przy wykorzystaniu pieczarek jako przekąski problemu nie ma.
piątek, 27 listopada 2009
Świeża sałata

Aby sałata dłużej zachowała swoją świeżość przechowujmy ją w lodówce owiniętą w folię lub wilgotny papier.

Zasłyszane

Hydromasarz - to ten, który robi kiełbasę z dużą ilością wody.