statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 03 grudnia 2009
Danie z dorsza duszonego nie nadaję się do konkursu na miss talerza, ale smakuje wybornie. Na dodatek można je szybko przyrządzić z pełną aprobatą dietetyków.

Próba wodna - należy włożyć jajko do szklanki z zimną wodą. Jeśli bedzie pływać - znaczy, że jest nieświeże. Jeśli przyjmie pozycję pionową to znaczy, że ma tydzień lub dwa. Gdy spokojnie spocznie na dnie to oznacza, że jest świeże.

środa, 02 grudnia 2009

Pianę z białka najlepiej jest ubijać ręcznie. Trwa to dłużej niż przy pomocy miksera, ale ręczna robota jest skuteczniejsza - piana jest sztywniejsza. Potrafi nawet przez chwile zachować nadany jej kształt. Pianę szybciej ubijesz, gdy do białka dodasz szczypte soli.

Piernik to ciasto typowo bożonarodzeniowe. Ja jednak je bardzo lubię i nie wyobrażam sobie bez piernika żadnych świąt - również długiego majowego weekendu ani Wielkanocy.
wtorek, 01 grudnia 2009
Ciasto na piernik powinno leżakować trzy tygodnie. Upieczone ciasto dojrzewa jeszcze dwa. Do roboty należy się więc zabrać co najmniej na pięć tygodni przed świętami, czyli pod koniec listopada. Ale warto.

W lodówce kurze jajka można przechowywać nawet przez trzy tygodnie. W temperaturze pokojowej - tydzień.

Surówka z czarnej rzepy jest w wykonaniu prosta jak drut. Zajadam się taką od dziecka, bo cała rodzina ją lubiła.