statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 06 kwietnia 2017
Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych, a ściślej mówiąc gulasz z serc kurzych, to potrawa dla miłośników podrobów. Zaletą gulaszu jest niska cena i szybkie przygotowanie. 

gulasz

Do przygotowania gulaszu z kurzych serduszek potrzeba:

  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • marchewka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól pieprz
  • majeranek
  • pietruszka zielona
  • olej

Przygotowanie gulaszu z serc drobiowych jest proste. Najpierw drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni. W czasie gdy na wolnym ogniu cebula się podsmaża my przygotowujemy serca kurze - odcinamy części z końcówkami żył i tłuszczem.

Zobacz też: Jak usmażyć cebulę

Gdy cebula się usmaży przerzucamy ją do garnka a na tej samej patelni podsmażamy kurze serca. Następnie wrzucamy je do garnka z cebulą a na patelnię wylewamy szklankę wrzątku. Patelnię płuczemy z pozostałych smaków i wodę wlewamy do garnka. 

Garnek stawiamy na gazie i wrzucamy do niego przyprawy. Dodajemy także starty na tarce czosnek i pokrojoną marchewkę. 

Czytaj też: Przepis na zupę gulaszową

Teraz kucharz może iść na kawę. Gulasz na wolnym ogniu powinien się gotować tak długo aż serca będą miękkie, czyli co najmniej godzinę. 

Gulasz na talerzu posypujemy posiekaną pietruszką. Podajemy z ryżem lub kaszą.

Zdjęcie poglądowe

czwartek, 23 marca 2017
Nalewka sosnowa na winie

Nalewka z młodych pędów sosny zrobiona na winie ma właściwości wybitnie lecznicze. W przeciwieństwie do nalewki sosnowej na bazie spirytusu tę "winną" pijamy w niewielkich ilościach.

paczki-sosny

Do przygotowania nalewki sosnowej potrzeba:

  • 100 g świeżo zebranych pączków sosny
  • 1 l białego wina

Przygotowanie tej nalewki jest bardzo proste. Świeżo zebrane, najlepiej wczesną wiosną, pąki sosny umieszczamy w słoju i zalewamy winem. Słój odstawiamy na dwa tygodnie.

Zobacz też: Nalewka z pędów sosny na spirytusie

Po tym czasie nastaw filtrujemy. Najlepiej jest przelać go przez sito wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą. Klarowny przelewamy do butelek.

Jak twierdzą specjaliści od medycyny ludowej tak przygotowaną nalewkę sosnową możemy zastosować na zaburzenia przemiany materii. W celu zwalczenia dolegliwości spożywamy dziennie trzy niewielkie kieliszki po jedzeniu (po jednym po śniadaniu, obiedzie i kolacji). 

12:45, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 marca 2017
Wieloowocowa nalewka dla płci pięknej

Przygotowanie wieloowocowej nalewki według podanego tu przepisu to zabawa na całe lato. Warto się jednak tego zadania podjąć, bo otrzymamy nalewkę o oryginalnym i niepowtarzalnym smaku. 

wieloowocowa

Do przygotowania nalewki wieloowocowej potrzeba: 

  • 2 l spirytusu
  • 1 szklankę poziomek
  • 1 szklankę truskawek
  • 1 szklankę malin
  • 1 szklankę czereśni
  • 1 szklankę wiśni
  • 1 szklankę śliwek
  • 1 szklankę gruszek
  • 1 szklanką soku z czerwonych pomarańczy
  • 2 szklanki melona
  • cukier

Najważniejszą rzeczą jest przygotowanie odpowiedniej wielkości słoja. Pamiętać musimy, że dodamy potem do niego jeszcze sporo owoców, więc musi być naprawdę duży. Wlewamy do niego spirytus i wrzucamy pierwsza serię owoców.

W czasie przygotowywania tej nalewki trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze słój zawsze musi być szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie procenty się uwolnią i nalewka nie będzie się do niczego nadawać. 

Zobacz też: Jak przygotować ratafię wieloowocową

Po drugie owoce dodajemy tylko dojrzałe i zdrowe. Do słoja wrzucamy je w miarę dojrzewania świeże i pokrojone w drobne kawałki. 

Pamiętać też trzeba, by czereśnie, wiśnie i śliwki były wydrylowane. Melon i sok z pomarańczy dodajemy na samym końcu. 

Słój powinien stać w jasnym miejscu jeszcze przez miesiąc po tym, jak dodaliśmy do niego ostatnie składniki. Po tym czasie nastaw zlewamy a owoce dokładnie wyciskamy. Wlewamy płyn do słoja badając jego ilość. Od tego bowiem zależy wykończenie nalewki. Na każdy litr uzyskanego płynu dodajemy około pół kilograma cukru. 

Czytaj też: Nalewka wieloowocowa dla długodystansowców

Posłodzony płyn musimy postawić w ciepłym miejscu. Słojem codziennie mieszamy. Dopiero gdy cukier całkowicie się rozpuści nalewkę przelewamy do butelek. 

Z degustacją nalewki wieloowocowej warto poczekać jeszcze kilka miesięcy. 

14:14, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 lutego 2017
Nalewka herbaciana ze śliwiowicą

Nalewka herbaciana ze śliwowicą ma dwie duże zalety. Można ją przygotować o każdej porze roku i do spożycia nadaje się już po kwartale. Na dodatek jest prosta w przygotowaniu.

herbaciana_ze-śliwowica

Do zrobienia nalewki herbacianej ze śliwowicą potrzebujemy:

  • 4 łyżki stołowe czarnej, liściastej herbaty
  • 0,2 l śliwowicy
  • 1 l spirytusu
  • 1,2 l wody
  • 4 łyżki miodu
  • 3 laski wanilii

Najpierw wodę gotujemy z pokrojonymi wzdłuż laskami wanilii. Wrzątkiem zalewamy herbatę i parzymy ją przez kilka minut. Następnie przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Zobacz też: Nalewka herbaciana na spirytusie

Gdy temperatura naparu spadnie poniżej 40 stop. C rozpuszczamy w nim miód. Nie wolno miodu rozpuszczać w wyższej temperaturze ani tym bardziej gotować, ponieważ traci on swoje właściwości.

Teraz płyn jeszcze raz przelewamy przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Klarowny mieszamy razem ze spirytusem i śliwowicą. 

Czytaj też: Przepis na nalewkę herbacianą z rumem

Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Wynosimy do piwniczki na trzy miesiące. Dopiero po tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

13:26, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 02 lutego 2017
Nalewka piołunowa po staropolsku

Nalewka piołunowa ma też właściwości halucynogenne, więc nie należy jej spożywać w dużych ilościach. Zażywana w małych dawkach ma działanie zdrowotne i dlatego warto ją mieć pod ręką.

piolunowa

Do przygotowania piołunówki potrzebujemy:

  • 40 g pokrojonych wierzchołków piołunu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,4 l wody
  • 15 g suchych skórek pomarańczowych
  • 8 g świeżego tataraku
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 7 g goździków
  • 7 g cynamonu

Przygotowanie tej nalewki jest bardzo proste. Wszystkie podane przyprawy z ze świeżym piołunem wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 16 dni. Od czasu do czasu słojem można wstrząsnąć.

Kolejny krok to przygotowanie syropu. Przygotowujemy go z przegotowanej, ale zimnej wody. Wsypujemy do niej cukier i delikatnie podgrzewając mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Nie można żeby przegrzewać wody, wystarczy na tyle by rozpuścić cukier.

Czytaj też: Przepis na nalewkę pieprzową

Nastaw spirytusowy przelewamy przez gazę. Łączymy go z syropem w opłukanym słoju i znów szczelnie zamknięty odstawiamy na 10 tygodni.

Po tym czasie nalewkę piołunową przelewamy do butelek. I dopiero wtedy możemy ją, po kieliszeczku, spożywać w celach zdrowotnych. Nalewka poprawia apetyt, poprawia trawienie. 

 

21:08, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 stycznia 2017
Dorsz z pomidorami

Ten przepis na przygotowanie dorsza nosi w sobie cechy kuchni arabskiej. Mimo to ten przepis na dorsza jest prosty w wykonaniu i nie ma żadnych niecodziennych składników. 

dorsz_z_pomiodrrami

Do przygotowania dorsza potrzeba:

  • 600 g filetów z drosza
  • 250 g pomidorów
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • świeżą czerwoną paprykę
  • oliwę
  • sok z cytryny
  • natkę pietruszki

Przygotowanie dania zaczniemy od włączenia piekarnika. Ustawiamy go na około 180 stop. C. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Czosnek drobno kroimy lub ucieramy na tarce. W paski kroimy paprykę, z której oczywiście usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w plastry.

Wszystkie te składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na dnie którego wylejemy trochę oliwy. Wkładamy je do pieca. I dopiero teraz zabieramy się za rybę.

Zobacz też: Przepis na dorsza z kaparami. 

Filety z dorsza musimy trochę posolić, pokropić sokiem z cytryny i podsmażyć krótko na oliwie. Otwieramy piekarnik i na wierzch pieczonych już warzyw kładziemy dorsza. Wszystko to pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Dorsz praktycznie po kilku minutach na patelni nadaje się już do spożycia. Do pieca wkładamy go tylko po to, by na warzywa i rybę przeniknęły wzajemne aromaty.

Po wyjęciu z pieca rybę posypujemy posiekaną pietruszką.

15:01, piotras1011 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 stycznia 2017
Nalewka z pąków brzozy

Wczesną wiosną warto pokusić się o przygotowanie nalewki z pąków brzozy. Nalewka  brzozy ma właściwości lecznicze i pije się ją jak lekarstwo - często, ale w niewielkich ilościach.

brzozy

Do przygotowania nalewki na pąkach brzozy na leży przygotować składniki:

  • 1 czubata łyżka pąków brzozy
  • 0,5 l spirytusu

Jeżeli już mamy pąki brzozy, to przygotowanie nalewki nie jest trudne. Do słoja wsypujemy pąki, wcześniej umyte. Następnie zalewamy je spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Zobacz też: Nalewka bursztynowa dla zdrowia.

Nalewka jest już gotowa po 10 dniach. Do zalet należy to, że nie trzeba jej filtrować. Zażywamy pijąc po 20 kropli rano i wieczorem

Nalewka ma działania wzmacniające. W medycynie ludowej preparaty z brzozy są stosowane przy bólach stawów, reumatycznych i przy chorobach nerek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12:10, piotras1011
Link Dodaj komentarz »