statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
środa, 06 września 2017

Nalewka z dojrzałych owoców czarnego bzu na spirytusie należy do grupy słodkich nalewek. Jednocześnie ma interesujący aromat i na pewno warta jest naszego nakładu pracy.

czarny-bez

Do przygotowania nalewki z owoców czarnego bzu potrzebujemy:

  •  1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 l spirytusu 
  • 0,6 l wody
  • 0,7 kg cukru
  • skórkę z 1 cytryny
  • 5 goździków
  • mielonego cynamonu

Najpierw musimy przygotować owoce - pozbyć się egzemplarzy zepsutych, niedojrzałych czy szypułek. Potem musimy je umyć i wrzucić do słoja. 

Ponieważ owoców miękkich nigdy nie należy zalewać samym spirytusem 96%, wiec w osobnym naczyniu rozcieńczamy alkohol 300 ml wody. Dopiero takim płynem zalewamy czarny bez. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na dwa tygodnie.

Zobacz też: Nalewka z czarnego bzu z koniakiem

Przygotowujemy syrop. W tym celu zagotowujemy wodę z goździkami, skórką otartą z jednej cytryny i szczyptą mielonego cynamonu. Gdy woda nieco przestygnie rozpuszczamy w niej cukier. 

Tak przygotowany syrop po całkowitym wystudzeniu łączymy z przefiltrowanym nastawem z czarnego bzu. Owoce starannie wyciskamy i wyrzucamy. Połączone płyny wlewamy do słoja i odstawiamy na co najmniej tydzień.

Teraz nalewkę filtrujemy. Przelewamy do butelek i szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy. Tam powinny leżakować jeszcze przez co najmniej pół roku. 

10:14, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 04 września 2017

Z derenia jadalnego, którego właściwości zdrowotne znane są od wieków, warto zrobić dżem lub konfiturę. Będzie to znakomity dodatek do kanapek, przekąsek lub deserów. 

deren

Do przygotowania dżemu z derenia potrzeba:

  • 2 kg derenia
  • 2 szklanki wody
  • 2 laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 szklanki cukru

Po przebraniu i umyciu owoców derenia musimy je zagotować. Gotujemy tak długo, aż pestki zaczną łatwo się oddzielać od owoców. Wtedy całość przecieramy przez sito (najlepiej użyć do tego celu chochli).

Zobacz też: Przepis na nalewkę z derenia

Przetartą masę, już bez pestek, ponownie gotujemy. Dodajemy teraz do niej cynamon i goździki (można też zastąpić je kardamonem). Pod koniec gotowania, gdy uznamy już że konsystencja masy jest pożądana dodajemy do niej cukier.

Z cukrem sprawa jest skomplikowana. Istnieją bowiem przepisy na dżem, w których do dwóch kilogramów derenia zaleca się dodanie dwóch kilogramów cukru. Dla mnie taki dżem jest zdecydowanie za słodki. Dodaje z reguły cukier w małych ilościach próbując smak dżemu. Kto więc lubi przetwory słodki ten doda więcej cukru, kto woli bardziej wytrawne - mniej. Dżem z derenia można też dosładzać miodem. 

Zobacz też: Jak przygotować dżem z aronii

Teraz nie pozostaje już nic innego jak przełożyć dżem do słoiczków. Dobrze zakręcone pasteryzujemy i wynosimy do spiżarni.

 

sobota, 02 września 2017

Przy odrobinie wprawy domowe krówki są proste w wykonaniu. Podany tutaj przepis można nieco modyfikować zmieniając na przykład śmietanę na mleko skondensowane lub dodając nieco masła.

 krowki

Podstawowe składniki na krówki to:

  • 500 ml śmietany tortowej 
  • 200 g cukru
  • laska wanilii

Wszystkie składniki wylewamy na patelnię i podgrzewamy na wolnym ogniu. Masę cały czas mieszamy. Podgrzewamy ją tak długo aż zgęstnienie na tyle, że ślad po łyżce nie będzie natychmiast zalany, a kilka kropel wylanych na talerzyk szybko zastygnie. 

Jeśli dobrze odparowaliśmy całą masę to właściwie robotę mamy zrobioną. Ową maskę krówkową należy teraz wylać do płaskiego naczynia wyłożonego pergaminem. Można go też posmarować masłem, aby się zastygła masa nie przykleiła.

Zobacz też: Skuteczne cukierki na kaszel

Po kilku godzinach masa zastyga i wtedy trzeba ją pokroić na mniejsze kawałki przypominające fabryczne cukierki. Na koniec możemy je zawinąć, w przekrojony na mniejsze kawałki, pergamin. 

Z masą można eksperymentować. Śmietankę tortową można zastąpić taką o mniejszej zawartości tłuszczu, mlekiem lub mlekiem skondensowanym. Zamiast laski wanilii można dodać cukier wanilinowy. Można tez spróbować dodać ze dwie łyżki masła. Pamiętajmy jednak, że każda ingerencja w składniki zmieni smak i konsystencję krówek. 

12:39, piotras1011 , Wypieki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 września 2017

Słodka i aromatyczna nalewka morelowa z rumem jest wyśmienitym dodatkiem deserowym. Przy jej pomocy na pewno zyskami przychylność nie jednej damy.

morelowa_rumowa

Do przygotowania nalewki morelowej potrzeba:

  • 1 kg moreli
  • 1 l spirytusu
  • 125 ml rumu
  • 1 kg cukru
  • 125 ml wody
  • połowę laski wanilii

Na nalewkę wybieramy mocno dojrzałe, ale zdrowe owoce. Kroimy je w ćwiartki. Zostawiamy sobie kilka pestek, ale większość z nich wyrzucamy.

Morele z pestkami i przekrojoną wzdłuż połową laski wanilii wrzucamy do słoja. Owoce zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłe i nasłonecznione miejsce. Jak nam się przypomni to słojem wstrząsamy.

Zobacz też: Nalewka morelowa z pestkami

Morele  powinny się tak macerować przez półtora miesiąca. Po tym czasie nastaw przelewamy przez gazę. Alkoholowy płyn szczelnie zamykamy w osobnym naczyniu. Morele ponownie wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem.

Cukier wydobędzie z owoców resztkę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w morelach alkohol. Słój, również stojący w słonecznym miejscu, musimy codziennie wstrząsać. Robimy to tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Najczęściej trwa to od 10 do 14 dni.

Po tym czasie ze słoja zlewamy syrop, w którym będzie czuć alkohol. Morele jeszcze płuczemy w niewielkiej ilości wody, którą następnie wlewamy do syropu. Ten syrop łączymy z wcześniej zlanym nastawem alkoholowym. Dolewamy rumu i szczelnie zamykamy. Słój po raz trzeci stawiamy na słońcu.

Zobacz też: Nalewka morelowa z winem

Owoców nie wyrzucamy. Skąpane, najpierw w spirytusie potem w cukrze, szybko się nie popsują. A stanowić mogą pyszny dodatek do deserów lub jako wkład do ciasta. 

Nalewkę po miesiącu filtrujemy. Wlewamy je do butelek i korkujemy. Teraz wynosimy je do chłodnej piwnicy. Powinny tam jeszcze leżeć co najmniej przez miesiąc. 

12:48, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 sierpnia 2017

Z wielu pomysłów na zastosowanie dyni godny polecenia jest przepis na dyniowe risotto wzbogacone szałwią. Risotto jest proste w przygotowaniu choć wymaga nieco czasu. 

risottodyniowe

Do przygotowani risotto z dyni potrzebujemy:

  • 800 g dyni
  • 12 liści szałwii
  • 400 g ryżu
  • 5 szklanek brulionu drobiowego
  • 1 cebulę
  • 40 g parmezanu
  • 30 g masła
  • sół morką
  • pieprz

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stop. C. Gdy on się rozgrzewa siekamy drobno cebulę. Wrzucamy ją do dużego garnka, takiego który można wsadzić do piekarnika. Na oliwie smażymy w nim cebule do momentu aż zmięknie. Dodajemy liście szałwii i smażymy jeszcze przez minutę. 

Zobacz też: Jak zrobić nalewkę z dyni

Teraz do garnka dodajmy ryż, pokrojoną w drobna kostkę dynię, zalewamy bulionem i przykryty szczelną pokrywką garnek umieszczamy w piekarniku. 

Po pół godzinie garnek wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy sól, pieprz, masło i parmezan. Mieszamy aż risotto zgęstnieje. 

Podawać posypane dodatkowym parmezanem i usmażonymi osobno liśćmi szałwii. 

14:59, piotras1011
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 sierpnia 2017

Wątróbka to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na szybki obiad. Wątróbka z kaczki jest w cenie zbliżonej do tej drobiowej a jednocześnie jest delikatniejsza i wyśmienicie komponuje się z gruszką. 

 watrobka-kacza

Do przygotowania potrzebujemy: 

  • 400 g wątróbki z kaczki
  • 2 duże cebule
  • 1 twardą gruszkę 
  • masło
  • sól
  • pieprz

Do przygotowanie kaczej wątróbki będziemy potrzebowali dwóch patelni. Na pierwszej usmażymy cebulę i gruszkę, na drugiej - samą wątróbkę. 

Zobacz też: Jak przygotować cebulę do wątróbki

Zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w plastry. Wrzucamy ja na patelnię w której rozpuściliśmy nieco masła. Gdy cebula dobrze się już usmaży wyjmujemy ją do osobnego naczynia, a na patelni smażymy gruszkę

W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię i roztapiamy na niej masło. Gdy stwierdzimy, że gruszki są już dostatecznie miękkie to dorzucamy do nich cebulę a na drugą patelnię wrzucamy wątróbkę

Czytaj też: Przepis na wątróbkę z jabłkiem i żurawiną

Wątróbki nie powinniśmy smażyć dłużej niż 3-4 minuty. po takim czasie przestanie ona być surowa a jednocześnie będzie krucha i nie będzie przypominać gumy. 

Usmażoną wątróbkę wrzucamy na patelnię z cebulą i gruszką. Mieszamy i podajemy na stół. Całość przygotowania zajmuje niewiele czasu. 

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Nalewkę z oregano można robić zarówno ze świeżych ziół jak i suszonych. Przygotowanie nie jest trudne, ale nalewka z oregano musi długo leżakować.

oreganoSkładniki nalewki na oregano:

  • 15 g świeżego oregano lub 5 g suszonego
  • 1 l wódki
  • 1 łyżka płynnego miodu

Umyte łodygi zioła wkładamy do słoja (suszonego nie myjemy). Zalewamy wódką z rozpuszczonym miodem. Do tej nalewki najlepszy jest miód wrzosowy. 

Słój, szczelnie zakręcony, umieszczamy w ciepłym i jasnym miejscu. Co jakiś czas naczyniem wstrząsamy. Dopiero po miesiącu nalewkę zlewamy przez sito wyłożone gazą i filtrujemy. 

Nalewka z oregano umieszczona w butelkach powinna jeszcze leżakować w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu jeszcze przez co najmniej pół roku. 

Nalewka z oregano polecana jest przy przeziębieniach

 

13:34, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 85