statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 25 sierpnia 2017
Tołpyga w ziołach

Tołpyga to ryba podobna do karpia, ale ma znacznie lepsze mięso. Przygotowanie wcale nie jest trudne. 

tolpyga

Składniki:
- 1 kg tołpygi najlepiej filet bez skóry
- 200 mil śmietany 18 procent
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 80 łyżki oliwy extra virgine
- 2 czubate łyżeczki suszonych ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
- 80 mil białego wytrawnego wina
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek pietruszki
- sól, pieprz


Przygotowanie:

1. rybę kroimy na dzwonka, jeżeli był to filet to należy ją tylko umyć jeżeli nie to trzeba oczyścić
2. z połowy cytryny wyciśnij sok, skrop nim rybę i odstaw na 30 minut
3. zmiażdżony czosnek zmieszaj z solą i przyprawami oraz olejem i natrzyj rybę
4. rybę w naczyniu żaroodpornym skrop winem
5. umieść w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni i piecz do około 40 minut
6. w międzyczasie śmietanę wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i pietruszką
7. jak ryba się zarumieni dodaj śmietanę i piecz jeszcze 5 minut
Doskonała ryba gotowa, podawaj z białym winem i udekorowaną pietruszką i cytryną

12:05, piotras1011
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 sierpnia 2017
Nalewka brzoskwiniowa z miodem

Nalewka na brzoskwiniach na miodzie jest bardzo aromatyczna. Wymaga też nieco pracy z naszej strony, ale trud zostanie sowicie nagrodzony. Jednak na degustację brzoskwiniówki trzeba długo czekać.

brzosokiniowa

Do przygotowania nalewki brzoskwiniowej potrzeba:

  • 2 kg brzoskwiń
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5l wody
  • 2 łyżek miodu
  • 300 g cukru
  • 5 goździków

Owoce przeznaczone na nalewkę muszą być dojrzałe - miękkie i soczyste. Umyte brzoskwinie kroimy na pół. Zostawiamy jedynie kilkanaście pestek. Musimy je rozłupać, by wydobyć z nich jądro - twardą skorupę wyrzucamy. 

Czytaj też: Nalewka brzoskwiniowa na winiaku

Brzoskwinie wraz z jądrami pestek, goździkami i miodem umieszczamy w słoju. Zalewamy całość spirytusem i szczelnie zamykamy. Słój ustawiamy w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Co kilka dni musimy nim wstrząsnąć.

Po miesiącu przystępujemy do zakończenia pracy nad nalewką brzoskwiniową. Z nastawu zlewamy płyn, który filtrujemy. W czasie, w którym będzie się przesączał przez filtry z wody i cukru przygotowujemy syrop. Pamiętajmy, że do zrobienia syropu wykorzystujemy wystudzoną wcześniej przegotowaną wodę, którą lekko tylko podgrzewamy by łatwiej rozpuścił się cukier.

Zobacz też: Przepis na nalewkę brzoskwiniową wytrawną

Teraz klarowny już alkohol mieszamy z syropem i wlewamy do butelek. Te dokładnie zamykamy i wynosimy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej pół roku. 

14:02, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 sierpnia 2017
Nalewka z ciemnych winogron z miodem

Nalewka z winogron z miodem jest słodka, a jednocześnie do jej zrobienia nie potrzebny jest cukier. Musimy sobie zapewnić jednak kilogram dobrego, płynnego miodu z pewnego źródła.

winogrona

Do przygotowania nalewki z winogron potrzebujemy:

  • 1 kg winogron
  • 1 kg miodu
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • kilka goździków
  • pół laski wanilii

Do zrobienia tej nalewki używamy przede wszystkim ciemnych winogron. Musimy je starannie przejrzeć, by wyeliminować nieładne i pozbyć się ogonków. 

Przebrane owoce wrzucamy do słoja. Dodajemy do niego z pięć goździków i pól laski wanilii (pamiętajmy, że wanilię przecinamy zawsze wzdłuż). W osobnym naczyniu mieszamy spirytus z wodą i takim alkoholem zalewamy owoce.

Czytaj też: Nalewka z winogron z tymiankiem

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne, ale ciepłe, miejsce. Nie zapomnijmy co kilka dni nim potrząsnąć. Dopiero po sześciu tygodniach zlewamy ze słoja alkohol. Zamykamy go szczelnie w oddzielnym naczyniu.

Do słoja z winogronami wlewamy teraz miód. Miód ma za zadanie wydobyć z winogron resztki alkoholu i więcej aromatu. Słojem teraz musimy codziennie mieszać, aż miód się rozpuści. Trwa to od 10 do 14 dni. 

Czytaj też: Nalewka z winogron

Po tym czasie zlewamy syrop miodowy i łączymy go z wcześniej zlanym płynem. Nalewkę teraz filtrujemy i wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze w piwnicy leżakować co najmniej przez trzy miesiące. 

16:09, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 sierpnia 2017
Nalewka malinowa na francuską nutę

Z wielu przepisów na nalewkę malinową ten na francuską nutę wyróżnia się tym, że nalewka ma niespotykany aromat. Jej czas przygotowania wynosi trzy miesiące, więc korzystając ze świeżych malin zdążymy akurat na czas jesiennej słoty.

malinowa

Do przygotowania nalewki z malin potrzebujemy:

  • sok z 0,5 kg malin
  • 0,75 l wódki
  • 200 g cukru w kostkach
  • 2 goździków
  • laski wanilii

Do zrobienia nalewki wykorzystujemy świeżo wyciśnięty sok z malin. Wlewamy go do słoja. Dodajemy goździki i wanilię (zawsze przeciętą na pół, ale wzdłuż). Dolewamy wódkę i całość zasypujemy cukrem.

Czytaj też: Nalewka z malin na spirytusie

Tak przygotowany nastaw szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Początkowo codziennie, później raz na kilka dni potrząsamy słojem tak, aby rozpuścił się cukier. 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak po miesiącu nastaw przefiltrować. Klarowny rozlewamy do butelek, szczelnie je korkujemy i na dwa miesiące wynosimy do piwnicy.

Zwróćmy uwagę na to, że nie jest to mocna nalewka ponieważ do samego początku wódka jest rozcieńczona sokiem z malin. 

 

11:23, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (1) »
sobota, 10 czerwca 2017
Nalewka cząbrowo-miodowa

W barku prawdziwego miłośnika nalewek nie może zabraknąć nalewek ziołowych. Przykładem takiej jest nalewka z cząbru z dodatkiem miodu. Jest ona łatwa w przygotowaniu i do tego efektownie wzbogaci nasze nalewkowe menu.

nalewka-czabrowo-miodowa

Do przygotowania nalewki z cząbru z miodem potrzeba:

  • 10 g świeżego cząbru
  • 1 l wódki
  • 1 łyżka miodu

Na dno słoja układamy świeże, umyte gałązki cząbru. Zalewamy je wódką. Dodatkowo rozpuszczamy w niej łyżkę płynnego miodu. Najlepiej gryczanego.

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w miejsce ciepłe i nasłonecznione. 

Zobacz też: Jakich ziół używać do określonych potraw

Po miesiącu nastaw musimy przelać przez gęste sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Nie musimy trunku specjalnie filtrować. Natomiast po rozlaniu do butelek nalewkę musimy jeszcze leżakować w chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej pół roku. 

Pamiętać warto, że cząber pobudza wydzielanie soków trawiennych. Ma także działanie dezynfekujące.

16:18, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 24 kwietnia 2017
Nalewka cytrynowa z koniakiem

Przepis na nalewkę cytrynową z koniakiem wzbogaci nasza kolekcję przepisów na nalewki z cytryny. Przygotowywaliśmy je już na rumie, po włosku i po francusku, błyskawicznie i wytrawnie. Przyszedł więc czas na zmieszanie cytryny i koniak.

cytrynowa

Do przygotowania nalewki cytrynowej na koniaku potrzeba:

  • 350 g świeżej skórki cytrynowej
  • 1 l wódki
  • 0,1 l koniaku (lub brandy)
  • 0,5 l wody
  • 300 g cukru

Przygotowanie tej nalewki nie jest trudne, ale od momentu jej wstawienia do czasu pierwszej degustacji minąć musi co najmniej 3 miesiące. 

Czytaj też: Prosta i łatwa nalewka cytrynowa

W pierwszym etapie musimy cienko obrać ze skórki dobrze umyte cytryny. Skórkę zalewamy wódką i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po sześciu tygodniach z cukru i wody przygotowujemy syrop. Do tego warto użyć przegotowanej uprzednio wody, którą podgrzewamy tylko tyle by rozpuścił się w niej cukier. Do wystudzonego potem syropu dodajemy koniak.

Zobacz też: Cytrynówka wytrawna

W czasie gdy syrop będzie się studził my zlewamy przez gęste sito wódkę znad skórki cytrynowej. Potem ją filtrujemy i mieszamy razem z syropem. 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak wlać trunek do butelek. Dokładnie je korkujemy i zostawiamy na kolejne 6 tygodni w ciemnym, ale chłodnym pomieszczeniu. 

 

14:03, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 kwietnia 2017
Nalewka z tataraku na winie

Nalewka z tataraku wykonana według podanego tu przepisu ma za zadanie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Nalewkę robi się wiosną i tatarakowa doskonale sprawdza się w czasie osłabienia wiosennego.

nalewka_tatarakowa

Składniki nalewki na tataraku:

  • 100 g kłączy tataraku
  • 1 l wytrawnego wina

Kłącza tataraku powinny być obrane z kory i najlepsze są one wtedy, gdy zbierzemy je w maju. Po okorowaniu kroimy je w małe kawałki i zalewamy litrem gronowego wina. Gdy nalewkę przygotowujemy dla osób walczących z anemią to nastaw przygotowujemy z wina czerwonego. W innych przypadkach może to być wino białe. 

Zobacz też: Nalewka z tataraku na spirytusie

Zalany winem tatarak odstawiamy na dwa tygodnie. Pamiętajmy o tym, by słojem (szczelnie zamkniętym) mieszać co najmniej raz dziennie. Po tym czasie nastaw zlewamy, filtrujemy i wlewamy do ciemnej butelki.

Czytaj: Jak filtrować nalewki? 5 sposobów na klarowne nalewki.

Spożywanie nalewki z tataraku dla zdrowotności to picie jej trzy razy dziennie po 25 g przed każdym posiłkiem. Nalewka z tataraku na winie wzmocni i uleczy układ trawienny i nerwowy. 

14:55, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84