statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 20 grudnia 2016
Karp pieczony po staropolsku

Przepis na karpia po staropolsku jest świetnym przepisem dla osób, które mają filety z karpia, o które teraz tak łatwo. Tak przygotowany karp jest pełen aromatu i na pewno stanowić będzie ważny punkt na wigilijnym stole. 

filet_karpia

Do przygotowania karpia po staropolsku potrzebujemy: 

  • 1 kg filetów z karpia
  • 125 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 150 g suszonych moreli
  • 1 cytrynę
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 6 goździków
  • 1 łyżki mąki
  • 1 łyżki masła
  • cukru
  • soli

Pracę zaczynamy od umycia filetów z karpia. Potem je suszymy na ręczniku papierowym i skrapiamy sokiem cytryny. Na koniec wkładamy do lodówki. 

Następnie przygotujemy sos. W tym celu kroimy suszone morele (jeśli mamy dostęp do świeżych to potrzeba ich ok. 250 g, ale musimy je obrać ze skórki i wydrylować). Wrzucamy je do blendera. Dolewamy czerwonego wina, soku z cytryny i dodajemy wszystkie inne przyprawy. Miksujemy do uzyskania niemal jednolitej masy.

Czytaj też: Karp pieczony na Wigilię

Teraz wracamy do filetów. Wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące i na rozgrzanej patelni na oleju smażymy filety po obu stronach na złoty kolor. 

Usmażone filety wkładamy jeszcze do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Dodajemy sos i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stop. C na 7 min. 

Upieczonego karpia wykładamy na półmisek i dekorujemy pietruszką i cytryną. 

12:08, piotras1011 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 grudnia 2016
Ciasto na pierogi bez jajka

Jak przygotować ciasto na pierogi? Najlepiej bez jajka. Tak nauczył mnie pewien szef kuchni. Tak przygotowane ciasto powoduje, że jest ono delikatniejsze i bardziej elastyczne, przez co do ulepienia pierogów mniej go potrzeba.

wrzatek-do_ciasta

Składniki do przygotowania ciasta na pierogi:

  • 0,5 kg mąki
  • 100 g masła
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Mąkę przez sitko wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i wlewamy niecałą szklankę wrzątku. Mieszamy (ale na razie nie ręką, bo gorące) i dolewamy roztopionego masła. W wielu przepisach zamiast masła występuje olej (bo tańszy), ale z masełkiem nie jest w stanie wytrzymać konkurencji. Ciasto ciągle mieszamy.

Zobacz też: Jak odgrzewać pierogi

Po chwili można zacząć ciasto wyrabiać rękoma. Po dwóch, trzech minutach ciasto jest niemal gotowe. Powinno być elastyczne i miękkie. Gdy wydaje nam się, że jest za twarde można dolać trochę wody.

Po wyrobieniu ciasta pozwalamy mu odpocząć co najmniej 20 min. Niech sobie spokojnie leży przykryte ściereczką. Potem odkrawamy nożem kawałek i wałkujemy cienko. Wszystko to po to, by jedząc pierogi czuć farsz a nie ciasto. 

Z podanej tu ilości składników można ulepić około 50-70 pierogów. 

 

13:18, piotras1011 , Wypieki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 16 grudnia 2016
Korzenny śledź w oleju

Podany tu przepis na śledzie jest idealnym przepisem dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować i szukają własnych smaków. Zanim jednak do tego dojdzie od czegoś trzeba zacząć.

sledz-korzeny

Zbierzmy więc składniki potrzebne do przygotowania śledzia w oleju:

  • 1 kg matiasów śledziowych
  • 400 ml mleka
  • 400 ml oleju
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 10 ziaren pieprzu

Matiasy śledziowe moczymy w wodzie a gdy jeszcze są troszkę za słone zalewamy mlekiem. Śledzie zalane mlekiem powinny być przez minimum dwie godziny a najlepiej całą noc. Po wyjęciu z mleka płuczemy jeszcze raz wodą i suszymy w papierowym ręczniku. Na koniec kroimy je na 2-3 cm kawałki. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W najprostszej wersji w słoju warstwowo układamy cebulę śledzie i przyprawy, a całość zalewamy olejem. 

Warto jednak popróbować i wzbogacić ten smak. Można do słoja dodać kilka łyżek octu winnego, białego wina lub soku z cytryny. Można tez zrobić eksperymenty z ziołami, goździkami, większą ilością liści laurowych czy mielonego ziela angielskiego. 

czwartek, 15 grudnia 2016
Ekskluzywny pasztet mięsny

Ten przepis na pasztet mięsny podany jest w wersji na bogato. Taki pasztet warto jednak przygotować na świąteczny stół. Jego smak z pewnością zrekompensuje nam wydatki. 

pasztet_miesny

Do przygotowania pasztetu mięsnego potrzebujemy: 

  • 0,5 kg tłustej wieprzowiny
  • 0,3 kg wołowiny
  • 0,3 kg cielęciny
  • 0,2 kg wątroby drobiowej lub cielęcej
  • 0,25 kg słoniny
  • 0,2 kg czerstwej bułki
  • 0,1 kg suszonych prawdziwków
  • 4 jajka
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • gałki muszkatołowej
  • suszonego imbiru
  • mielonego kminku
  • ostrej papryki
  • majeranku
  • tymianku
  • cząbru,
  • soli i pieprzu
  • tartej bułki

Tłustą wieprzowinę (np. karczek, ale można też wykorzystać dodatek podgardla) kroimy na małe kawałki i na wolnym ogniu podsmażamy aż się tłuszcz wytopi. Wieprzowinę zabieramy a na tłuszczu smażymy pozostałe mięsa również drobno pokrojone.

Dodajemy do nich przyprawy w ilościach według naszego gustu. Na koniec smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem. Wszystko to wrzucamy do miski, do której też dodamy namoczone wcześniej grzyby. Wodą z moczenia tych grzybów zalewamy bułkę, którą po namoknięciu również wrzucamy do miski.

Teraz cała zawartość miski przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Używamy drobnych oczek i mielić musimy co najmniej trzy razy! 

Do tak zmielonej masy dodajemy jajka i przyprawy. Przez kilka minut masę wyrabiamy ręcznie. Umieszczamy ją w keksówce wcześniej wysmarowaną masłem i posypanej bułką tartą. Na dno keksówki wykładamy pasemka ze słoniny, które będą ozdobą. 

Keksówkę wypełniamy do 2/3 objętości. Na wierzchu znów możemy przełożyć na krzyż paski słoniny ale trzeba je delikatnie wcisnąć w masę. Słonina również będzie stanowiła ozdobę.

Keksówkę warto wstawić do większego naczynia wypełnionego wodą. Woda będzie parować w czasie pieczenia i pasztet nie będzie taki suchy. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stop. C przez około 90 minut. upieczony pasztet najlepszy jest na trzeci dzień po zrobieniu. 

 

wtorek, 13 grudnia 2016
Pasztet z selera z pieczarkami

Warzywny pasztet z selera jest propozycją dla tych co nie jedzą mięsa lub dla tych, co szukają nowych smaków. Pasztet z selera nie wymaga wiele nakładu pracy, ale jego przygotowanie zajmuje nieco czasu.

pasztet-selera

Składniki pasztetu z selera:

  • 0,5 kg selera
  • 1 duża cebula
  • 100 g masła
  • 0,25 kg pieczarek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki chrzanu
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Najpierw zabieramy się za seler. Musimy go zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w półpiórka. Wszystko wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy masło i ustawiamy na gazie na godzinę. 

Gdy seler się powoli gotuje pieczarki tniemy na małe kawałki i smażymy. usmażone dodajemy do gotującego się selera.

Zobacz też: Frytki z selera i pietruszki 

Po godzinie zawartość garnka studzimy. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Jajka można wymieszać w całości, albo oddzielić białko i ubić je na pianę dodając żółtka osobno. Wszystko to mieszamy i wkładamy do niewielkiej keksówki natartej masłem i posypanej tartą bułką.

Teraz masę na pasztet wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C. Pieczemy bez termoobiegu przez około 60-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika pasztet trzeba wystudzić. 

Czytaj też: Ekskluzywny pasztet mięsny

Najlepszy jest dopiero następnego dnia po przenocowaniu w lodówce. 

środa, 23 listopada 2016
2 przepisy na nalewkę z chrzanu

Nalewkę z chrzanu warto mieć przygotowaną, ponieważ chrzan ma silne właściwości bakteriobójcze, wzmacnia odporność na infekcje i działa przeciw reumatycznie. Każdy z podanych przepisów na nalewkę chrzanową jest prosty w wykonaniu.

 chrzan

Fot.123fr.com

Nalewka chrzanowa I

Składniki:

  • Szklanka utartego chrzanu
  • Szklanka przegotowanej wody
  • Szklanka spirytusu

Przygotowanie nalewki rozpoczynamy wieczorem. Świeżo utarty korzeń chrzanu zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano do  tej mikstury dodajemy spirytus i teraz nastaw musimy trzymać w szczelnie zamkniętym słoju. Słojem codziennie mieszamy.

Po dwóch tygodniach nalewkę filtrujemy. Powinniśmy otrzymać jej tyle, by starczyło jej na trzy tygodnie. Nalewkę chrzanową spożywamy dwa razy dziennie. Na czczo przed śniadaniem i wieczorem przed snem. Zalecana dawka to 25 ml. 

Taką miksturą poprawimy prace serca.

x x x

Nalewka chrzanowa II

Składniki:

  • 100 g tartego chrzanu
  • 1 l ciemnego piwa
  • 30 g pączków sosny

Utarty chrzan wraz z pąkami sosny zalewamy piwem. Ostawiamy na dwie doby. Po przefiltrowaniu przez gęste sito wyłożone gazą otrzymujemy gotową nalewkę. Tę nalewkę w ilości niepełnej szklanki spożywamy codziennie. Jest ona znakomita na awitaminozę.

Ze względu na pączki brzozy nalewkę możemy przygotowywać wiosną. Wtedy też możemy zgromadzić zapas pączków, które po zerwaniu możemy zalać spirytusem i tak zakonserwowane przetrzymać do jesieni. 

 


 

 

13:30, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 listopada 2016
Nalewka chmielowa z szyszek chmielu

Nalewka z szyszek chmielu ma działanie przede wszystkim zdrowotne, dlatego też nie powinno jej zabraknąć w naszym zestawie nalewkowicza. Nalewka chmielowa działa antyseptycznie, uspokajająco i poprawia trawienie.

nalewka_chmielowa

Do przygotowania nalewki z szyszek chmielu potrzebujemy:

  • 50 g szyszek chmielu
  • 0,200 ml spirytusu
  • 0,50 ml wody

Szyszki chmielu zbiera się na nalewkę dopiero wtedy, gdy są całkowicie dojrzałe. Mają wtedy barwę żółtozieloną. Natomiast samo przygotowanie nalewki jest bardzo proste. 

Najpierw przygotowujemy spirytus. Mieszamy alkohol kupny o mocy 96 proc. z niewielką ilością wody, tak aby uzyskać trunek o mocy 70 proc. Takim spirytusem zalewamy szyszki chmielu. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoju na tydzień. 

Następnie nalewkę przelewamy i przechowujemy w ciemnej butelce. Nalewkę chmielową spożywamy trzy razy dziennie po łyżeczce. W ten sposób oczyszczamy swoje płuca. 

09:43, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 79