statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Nalewka malinowa z malin leśnych

Koneserzy nalewek malinowych twierdzą, że nie ma to jak nalewka na malinach zebranych w lesie. Owoce zebrane w ogrodzie są ładne, kolorowe i duże, ale to właśnie maliny leśne mają to co najcenniejsze, czyli aromat. A nalewkę przygotowuje się prosto.

słoje-malinowe

Do przygotowania nalewki z malin leśnych potrzebujemy:

  • maliny leśne
  • wódka 45%
  • cukier

Jak to często bywa nalewka nie ma stałych proporcji. Wszystko zależy od ilości zebranych malin oraz wielkości naczynia w którym zamierzamy zrobić malinówkę. Zasada jest taka, że słój napełniamy owocami do połowy, natomiast wódkę wlewamy niemal pod zakrętkę. Słój musi być szczelnie zamknięty. 

Zobacz też: Przepis na malinówkę z malin

Ponieważ maliny leśne są soczyste nie wystawiamy nastawu na działanie słoneczne na dłużej niż na tydzień. Po tym czasie zlewamy alkohol a maliny zasypujemy cukrem.

Ile użyć tego cukru? Tu też panuje dowolność. Kto lubi bardziej słodkie trunki może go użyć więcej. W każdym razie maliny trzeba nim zasypać, bo cukier wydobędzie z owoców resztki alkoholu i aromat.

Słój znów odstawiamy w ciepłe miejsce i codziennie nim mieszamy. Po kilka dniach cukier się rozpuści, więc zlewamy syrop a maliny dobrze wyciskamy. Tak otrzymany płyn mieszamy z wcześniej zlanym alkoholem i filtrujemy. Wlewamy do butelek. 

Czytaj też: Przepis na malinówkę na spirytusie

Duża zaletą tej nalewki jest to, że można nią raczyć się niemal natychmiast po jej przygotowaniu. 

12:56, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 stycznia 2017
Przepis na dorsza duszonego z kaparami

Dorsz jest łatwo dostępną rybą, obecną w handlu przez cały rok. Oprócz tego, że jest smaczny, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego polecić go można jako produkt do przyrządzenia szybkiego i dobrego obiadu.

 dorsz-z-kaparami

Do przygotowania dorsza z kaparami potrzebujemy:

  • 0,8 kg dorsza
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki kaparów
  • posiekaną natkę pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie dorsza zaczynamy od rozgrzania oliwy na patelni. Wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Smażymy je na niewielkim ogniu około 10 minut. 

W tym czasie przygotowujemy pomidory - obieramy je ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli to nie sezon na pomidory to możemy wspomóc się takimi z puszki. Wrzucamy je na patelnię do czosnku i cebuli i smażymy z pięć minut. Potem dodajemy posiekane kapary i znów zostawiamy patelnię na gazie na kilka minut.

Zobacz też: Przepis na dorsza z brukselką

Opłukanego dorsza - najlepiej filety bez skóry, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kawałki wielkości 8-10 cm. Wrzucamy je na patelnię do sosu pomidorowego, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. 

Gotowego dorsza razem z sosem przekładamy na półmisek. Posypujemy natką z pietruszki i podajemy z chrupiącą bagietką

12:31, piotras1011 , Ryby
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 stycznia 2017
Sezonowa nalewka truskawkowa z wódką

Ten przepis na nalewkę z truskawek udowadnia, że nie zawsze do nalewek musimy wykorzystywać owoce idealnie dojrzałe. Tym razem wykorzystamy truskawki drobne, ananasowe zz jednym tylko bokiem czerwonym, a drugim jeszcze białym lub nawet zielonym.

truskawowa-z-wodka

Składniki na nalewkę truskawkową są proste:

  • truskawki
  • wódka 45 proc.
  • cukier

Przepis nie ma ścisłych proporcji - zależą one od wielkości gąsiora, którym dysponujemy oraz ilości truskawek. 

Truskawki, takie jeszcze nie do końca dojrzałe, obieramy z szypułek, myjemy i wrzucamy do słoja tak mniej więcej do 2/3 pojemności. Zalewamy je mocną wódka tak, aby wszystkie owoce były przykryte. Słój dokładnie zakręcamy i wystawiamy w słoneczne miejsce. Codziennie nim obracamy.

Zobacz też: Przepis na wyborną nalewkę truskawkową

Po trzech dniach (!) wódkę zlewamy. Przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym naczyniu. Owoce obsypujemy obficie cukrem (jeśli nie lubimy słodkich nalewek to mniej obficie) i ponownie wystawiamy na słoneczne miejsce. Cukier potrzebny jest do tego, by z owoców wydobyć alkohol oraz cały aromat. 

Gdy cukier się dokładnie rozpuści to zlewamy syrop. Truskawki dokładnie wyciskamy - znajdziemy w nich jeszcze sporo alkoholu. Uzyskany syrop łączymy z wcześniej zlaną wódką.

Teraz nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek, które również szczelnie zamykamy. Zanim trunek zdegustujemy warto by postał w chłodnym pomieszczeniu jeszcze przez kilka tygodni.  

11:56, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 stycznia 2017
Żeberka duszone w kapuście

Spośród wielu przepisów na żeberka ten jest jednym z moich ulubionych. Żeberka duszone w kapuście to danie z dopasowanymi smakami, stosunkowo łatwe w przygotowaniu i takie, które można zrobić na kilka dni. 

zeberka_w-kapuscie

Do przygotowania żeberek w kapuście należy mieć:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 0,2 kg surowego boczku
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • łyżkę majeranku
  • pieprz
  • sól
  • masło

Startujemy od cebuli. Obieramy ją, kroimy w plastry i smażymy na dużej patelni. Najlepiej cebulę zeszklić na maśle klarowanym lub smalcu. Cebulę zdejmujemy z patelni.

Zobacz też: Przepis na żeberka w marynacie miodowo-musztardowej

Kładziemy na tej samej, niemytej, patelni pokrojone w mniejsze kawałki żeberka i obsmażamy je na złoto z każdej strony. Dodajemy cebulę, solimy i pieprzymy i pod przykryciem dusimy jeszcze kwadrans. Jeśli jest za mało tłuszczu można dodać kilka łyżek wody.

Teraz zajmiemy się jabłkami. Powinny to być jabłka winne, na przykład szara reneta. Kroimy je w ósemki, wyjmując gniazda nasienne. Nie ma potrzeby obierania jabłek ze skórki. Jabłka kładziemy na patelni (ale nie tej, na której duszą się żeberka) i posypane majerankiem smażymy przez kilka minut. 

Czytaj też: Jak zrobić żeberka duszone w piwie

Czas na ostatnią prostą. Boczek kroimy w plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nim kładziemy kapustę kiszoną. Jeśli jest ona bardzo kwaśna to możemy ją odcisnąć, ale soku nie wylewajmy. Nie polecam płukania kapusty, bo wtedy pozbywamy się wielu mikroelementów świadczących o klasie kapusty. 

Na sam wierzch kapusty kładziemy żeberka z cebulą i jabłka. Teraz naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C. Pieczemy około 50 min. 

wtorek, 10 stycznia 2017
Prosta nalewka kawowa

Przepisów na nalewkę kawową jest wiele. Ten podany tutaj jest bardzo prosty. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a i sama nalewka kawowa jest gotowa już w kilka dni po jej nastawieniu.

kawowa

Do przygotowania nalewki kawowej potrzebujemy:

  • 50 g świeżo mielonej kawy
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 0,8 kg cukru

Świeżo mieloną kawę wsypujemy do słoja. Zalewamy ją spirytusem o mocy 96 proc. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na tydzień. 

Zobacz też: Nalewka kawowa z koniakiem dla cierpliwych

W drugim etapie przygotowania nalewki kawowej gotujemy wodę w której rozpuszczamy cukier. Podaną w przepisie ilość cukru można nieco zmniejszyć, jeżeli nie lubimy nalewek zbyt słodkich. 

Do gorącej wody wlewamy wcześniej przygotowaną kawę zalaną spirytusem. Płyn, przykryty by procenty nie uciekły, odstawiamy do wystygnięcia. Jak nastaw będzie letni rozpoczynamy jego filtrowanie. W tym wypadku najlepszym filtrem wydaje się zwykły filtr do kawy. 

Czytaj też: Nalewka kawowa z brandy

Klarowną już nalewkę przelewamy do butelek. Delektować się tak przyrządzonym trunkiem możemy już następnego dnia. 

13:29, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 09 stycznia 2017
Pstrąg tęczowy pieczony z boczkiem

Pstrąga tęczowego można szybko upiec dla aromatu okładając go boczkiem. Danie jest łatwe do przyrządzenia, a upieczona ryba jest pełna smaków i aromatów. 

pstrag-smazony

Pstrąg tęczowy wymaga następujących składników:

  • 2 pstrągi
  • 6 plastrów boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła klarowanego

Pstrągi myjemy. Skrapiamy je obficie sokiem z cytryny i olejem. Przetarty przez drobną tarkę czosnek mieszamy z solą i nacieramy ryby z wierzchu i wewnątrz. Pstrąga wypełniamy wewnątrz posiekanym koperkiem, zostawiając go nieco do udekorowania upieczonej ryby.

Zobacz też: Pstrąg smażony na maśle

Pstrąga owijamy boczkiem i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Teraz wkładany go do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C. W zależności od wielkości ryb pieczemy je od 20 do 30 min. Pstrąg jest upieczony wtedy, gdy mięso łatwo odchodzi od ości. Pstrągów nie warto zbyt długo trzymać w piecu, bo będą suche. 

Czytaj też: Jak upiec pstrąga ze szpinakiem

Ryby wykładamy na talerz i dekorujemy pozostałym koprem. 

 

13:38, piotras1011 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 stycznia 2017
Nalewka tradycyjna

Nalewka tradycyjna to taka, w której owoce nie stykają się z alkoholem, lecz oddają swój aromat pod wpływem oparów spirytusu. Taką nalewkę można przygotować praktycznie z każdych owoców nie patrząc na porę roku. 

nalewka-tradycyjna

Do przygotowania nalewki tradycyjnej potrzebujemy: 

  • spirytusu
  • owoców
  • wódki
  • wody i miodu opcjonalnie

Przepis nie ma stałych proporcji. Wszystko zależy od wielkości naczynia w którym nalewkę przygotowujemy oraz ilości owoców. Praca polega na tym,że na dno słoja nalewamy nieco spirytusu. Tak mniej więcej na dwa palce. 

Teraz do słoja wkładamy gazę i wsypujemy owoce. Ale musimy to tak zrobić, żeby gaza wisiała mniej więcej 3 cm nad spirytusem i absolutnie go nie dotykała. Tak też szczelnie musimy zamknąć słój, który ostawiamy na trzy tygodnie.

Po tym czasie gazę z owocami wyjmujemy. Owoców nie należy wyrzucać - zrobić z nich można wiele rzeczy od dżemu począwszy na cieście skończywszy. 

Do słoja nalewamy natomiast wódki w takiej samej ilości ile było spirytusu. Nalewka jest wtedy mocna, ma około 70 proc. Jeśli chcemy, by była słabsza to musimy zmniejszyć ilość dolewanej wódki na rzecz wody. 

Tak przygotowana nalewka jest wytrawna o bardzo silnym aromacie. Jeśli ktoś lubi słodsze, to może dodać do niej rozpuszczoną łyżkę miodu. 

Powstaje jeszcze pytanie, jakie owoce są najlepsze na tę nalewkę? Jak już wcześniej napisano, mogą to być owoce dowolne. W zimie nalewkę można nastawiać z suszonych owoców, pomarańczy, mandarynek. Można ją także sporządzać z rodzynek, jarzębiny, ziół, zielonych orzechów. Jeśli planujemy zrobić ją słodszą, to warto na ten cel przeznaczyć wiśnie, maliny lub śliwki. Owoce ze skórką należy przed powieszeniem ponakłuwać. 


13:10, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 79