statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 15 września 2017
Nalewka ze śliwek

Ten przepis na nalewkę ze śliwek jest uniwersalny i nadaje się do każdego rodzaju śliwek. Nawet przejrzałych i lekko zmrożonych węgierek - osobiście jest to jeden z moich ulubionych smaków nalewek. 

śliwkowa

Do przygotowania nalewki śliwkowej potrzeba:

  • śliwek
  • wódki 45%
  • spirytusu
  • cukru 
  • wody

Proporcje zależą od ilości śliwek i wielkości naczynia. Śliwki umieszczamy mniej więcej do 3/4 pojemności słoja. W całości wypełniamy go wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Ponieważ śliwki są dużymi owocami potrzeba czasu by oddały swój aromat. Dlatego słój powinien stać przynajmniej przez trzy miesiące. 

Zobacz też: Proste przepisy na nalewkę ze śliwek

Po kilku miesiącach nastaw zlewamy. Śliwki pozostawiamy w słoju, natomiast do nalewu możemy dodać spirytus w ilości mniej więcej szklanki na każdy litr uzyskanego alkoholu śliwkowego. Ten zasilony procentami płyn szczelnie zamykamy i ostawiamy.

Śliwki natomiast zalewamy gęstym syropem cukrowym zrobionym w proporcji pól kilograma cukru i ćwierci litra wody na każdy litr wcześniej zlanego płynu. W tym syropie znów pozostawiamy śliwki na dłużej. 

Czytaj też: Nalewka ze śliwek renklod

Najszybciej po miesiącu zlewamy syrop (będzie miał silny zapach alkoholu i będzie zawierać procenty) i mieszamy z wcześniej zlanym płynem. W ten sposób uzyskujemy nalewkę ze śliwek.

Samych śliwek nie wyrzucamy. Można je ponownie zalać syropem i podawać do deserów, lodów lub wręcz upiec z nimi ciasto. 

10:26, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 września 2017
Prosta nalewka jeżynowa

Nalewkę jeżynową najlepiej jest przygotować z dojrzałych owoców. Jej zaletą jest to, że nie musi ona długo dojrzewać i nalewka na jeżynach do degustacji nadaje się natychmiast po jej wykonaniu.

 jezynowa

Do przygotowania prostej nalewki jeżynowej potrzeba:

  • jeżyn
  • wódki 45%
  • cukru

W tym przepisie na nalewkę jeżynową proporcje zależą od wielkości słoja. Owoce wsypujemy tak, by zajęły mniej więcej połowę jego objętości. Wódki nalewamy tyle, by naczynie całkowicie wypełnić. Szczelnie zamykamy.

Na słońcu słój trzymamy tylko przez tydzień. Potem, na cały miesiąc nastaw przenosimy w ciepłe miejsce. 

Zobacz też: Nalewka z jeżyn słodko-kwaśna

Dopiero po tym czasie zlewamy płyn. Owoce mocno wyciskamy, bo zawierają jeszcze sporo alkoholu. Na koniec zasypujemy je cukrem. Jego ilość zależy od tego czy lubimy nalewki bardziej czy mniej słodkie. Zostawiamy tak na 10 dni codziennie wstrząsając słojem. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.

Teraz zlewamy syrop alkoholowy. Mieszamy go z pierwszym nastawem i filtrujemy. Klarowną nalewkę z jeżyn wlewamy do butelek. Trunek gotowy jest już do degustacji.

11:24, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (1) »
środa, 13 września 2017
Wysuszone nogi z grzybów kani

Nóżki z grzybów. W tym wypadku konkretnie z kani zwanych także sowami. Wiele osób je wyrzuca, uważa za mało wartościowe. Tymczasem warto je ususzyć.

nozki_kani

Faktem jest, że nóżki z kani trudno nawet przeciąć nożem. To jednak nic trudnego, jeśli nóż jest ostry. Warto więc po zbiorach tych grzybów nóżki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i wysuszyć. Wysuszone będą doskonałym dodatkiem do wielu potraw, gdyż pachną intensywnie.

Zobacz też: Jak usmażyć kanie

Z kilograma nóg z kani otrzymamy około 100 g suszu. Zaletą jest to, że nogi te bardzo szybko się suszą, więc nie zużyjemy na to wiele energii. Po wysuszeniu warto je jeszcze przepuścić przez maszynkę do mięsa, by przypominały inne używane w kuchni przyprawy jak na przykład zioła.

Takie mielone i wysuszone nogi z kani świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczeni, niektórych zup i wszędzie tam, gdzie dodaje się suszonych grzybów. 

                

Długodystansowa nalewka z derenia

Dereń jest owocem o ostrym i cierpkim smaku. Można go złagodzić przez długie dojrzewanie nalewki. W tym czasie dereń pozostanie w alkoholu.

dereniowa

Do przygotowania takiej nalewki na dereniu potrzebujemy:

  • 1 kg derenia
  • 1,5 l wódki
  • 0,3 kg cukru

Ten przepis wymaga by owoce derenia wybrane na nalewkę były bardzo dojrzałe lub nawet przejrzałe. Umyte wlewamy do słoja i zalewamy wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w jasne miejsce.

Po pół roku alkohol zlewamy. Pozostałe owoce zgniatamy uważając by nie uszkodzić pestek. Miazgę zasypujemy cukrem i ostawiamy w ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Codziennie wstrząsamy słojem, bo cukier musi się rozpuścić. Z owoców wydobędzie on jeszcze sporo alkoholu.

Zobacz też: Nalewka dereniowa lekko kwaskowa

Syrop musimy przefiltrować, podobnie jak wcześniej zlany nalew. Oba płyny teraz łączymy i wlewamy do butelek. Te, szczelnie zamknięte, wynosimy do piwnicy. Z degustacją dereniówki warto się jeszcze wstrzymać przez kolejne trzy miesiące. 

14:33, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 września 2017
Jak usmażyć kanie z jajkiem

Najbardziej popularne danie z kani, czyli kania a`la schabowy, każdemu może się znudzić. Podaje więc przepis na kanie z cebulą i jajkiem przypominające omlet.

kanie_ 

Do przygotowania kani w jajku potrzebujemy:

  • 2 kapeluszy z kani
  • 1 sporej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3 jajek
  • śmietany
  • soli
  • pieprzu 
  • masła

Kanie myjemy i kroimy w paski. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem. Jeśli nawet początkowo wydaje się, że nie zmieszczą się wszystkie to bez obaw. Grzyby smażone wkrótce zmniejszą swoją objętość.

Zobacz też: Jak usmażyć kanie a`la schabowy

Na drugą patelnię (tak będzie najwygodniej) wrzucamy drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy ją aż się lekko zarumieni. 

W tym czasie do miseczki wbijamy trzy całe jajka. Roztrzepujemy je i dodajemy ze dwie łyżki dobrej śmietany (można ją zastąpić mlekiem).

Zobacz też: Zupa z kani a`la flaczki

Gdy zobaczymy, że kanie już są miękkie i nadają się do spożycia dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem (można tez dodać tymianek). Zalewamy jajkiem ze śmietaną i smażymy jeszcze tyle, by jajko się ścięło. 

Tak przygotowane kanie możemy już przekładać na talerze.

poniedziałek, 11 września 2017
Jak zrobić sos grzybowy

Dobry sos grzybowy można zrobić niemal z każdego grzyba i wybornie smakuje jako dodatek do wielu dań. Sos z grzybów przygotowuje się łatwo i możne to zrobić nawet kuchenny dyletant.

sosgrzybowy

Do przygotowania sosu grzybowego potrzeba:

  • 0,5 kg grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • masło
  • tymianek
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz

Najczęściej sos grzybowy przygotowuję z maślaków, podgrzybków i kozaków. Prawdziwki i kurki zostawiam na inne okazje. Warto też pamiętać, że sos grzybowy może być zrobiony z kilku gatunków grzybów.

Zobacz też: Jak łatwo i szybko umyć dokładnie kurki

Grzyby czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki i płuczemy. Zostawiamy do odsączenia. W tym czasie kroimy drobno cebulę (dużą) i rumienimy ją na patelni na maśle. Dodajemy też posiekany duży ząbek czosnku.

Gdy cebula się przyrumieni na patelnię wrzucamy grzyby. Doprawiamy je tymiankiem (świeżym, jeśli taki mamy). Solimy i pieprzymy. Gdy zobaczymy, że patelnia robi się sucha - podlewamy białym winem, bulionem lub zwykła wodą.

Czytaj też: Jak usmażyć kanie

W czasie smażenia grzybów (około 15 min) przygotowujemy też śmietanę. Najlepiej by to była śmietana 30%. A jeśli nie mamy to może być nawet 18. Żeby się nie zważyła na patelni do dodajemy do niej kilka łyżek płyny ze smażonych grzybów. Śmietanę wlewamy do usmażonych już grzybów, mieszamy i wyłączamy gaz. 

Tak przygotowany sos grzybowy wybornie smakuje z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Może być idealnym dodatkiem do mięs. Jednak podany na talerzu powinien obowiązkowo być udekorowany posiekaną pietruszką.

czwartek, 07 września 2017
Dżem z czarnego bzu z jabłkami

Tak to prawda - surowe owoce czarnego bzu mają właściwości trujące. jednak zwykła obróbka cieplna wystarczy by je wyeliminować i zyskać rewelacyjny produkt. Z dodatkiem jabłek przygotujemy rewelacyjny dżem. 

dzem-czarny-bez

Do przygotowania dżemu z czarnego bzu potrzeba:

  • 300 g przebranych owoców bzu czarnego
  • 200 g winnych jabłek
  • 100 g cukru
  • soku z cytryny

Zebrane owoce czarnego bzu musimy najpierw przebrać a potem wyselekcjonować tak aby zostały same dojrzałe. Płuczemy je i wsypujemy do garnka. Najlepiej takiego z grubym dnem. Wrzucamy też pokrojone jabłka (ogryzki można wrzucić osobno, ale trzeba pamiętać, by je potem wyciągnąć). Podgrzewamy na intensywnym ogniu aż zacznie się gotować.

Zobacz też: Przepis na dżem z aronii

Pod gotującą masą zmniejszamy ogień, tak aby wszystko się wolno prażyło. dodajemy sok z cytryny. Na koniec dodajemy cukier. Warto to robić partiami po każdej próbując dżemu. Nie każdy lubi bardzo słodki, a przed zepsuciem dżem uchroni pasteryzacja. 

Masę smażymy na wolnym ogniu aż odpowiednio zgęstnieje. Trudno przewidzieć ile to czasu zajmie, ale na pewni więcej niż pół  godziny. Gdy uznamy, że dżem ma już odpowiednią konsystencję przekładamy go do wyparzonych słoiczków.

Zobacz też: Nalewka z czarnego bzu z koniakiem

Zamknięty dżem z czarnego bzu pasteryzujemy i odstawiamy na zimę. 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 84