statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
piątek, 03 lutego 2017
Nalewka herbaciana ze śliwiowicą

Nalewka herbaciana ze śliwowicą ma dwie duże zalety. Można ją przygotować o każdej porze roku i do spożycia nadaje się już po kwartale. Na dodatek jest prosta w przygotowaniu.

herbaciana_ze-śliwowica

Do zrobienia nalewki herbacianej ze śliwowicą potrzebujemy:

  • 4 łyżki stołowe czarnej, liściastej herbaty
  • 0,2 l śliwowicy
  • 1 l spirytusu
  • 1,2 l wody
  • 4 łyżki miodu
  • 3 laski wanilii

Najpierw wodę gotujemy z pokrojonymi wzdłuż laskami wanilii. Wrzątkiem zalewamy herbatę i parzymy ją przez kilka minut. Następnie przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Zobacz też: Nalewka herbaciana na spirytusie

Gdy temperatura naparu spadnie poniżej 40 stop. C rozpuszczamy w nim miód. Nie wolno miodu rozpuszczać w wyższej temperaturze ani tym bardziej gotować, ponieważ traci on swoje właściwości.

Teraz płyn jeszcze raz przelewamy przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Klarowny mieszamy razem ze spirytusem i śliwowicą. 

Czytaj też: Przepis na nalewkę herbacianą z rumem

Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Wynosimy do piwniczki na trzy miesiące. Dopiero po tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

13:26, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 02 lutego 2017
Nalewka piołunowa po staropolsku

Nalewka piołunowa ma też właściwości halucynogenne, więc nie należy jej spożywać w dużych ilościach. Zażywana w małych dawkach ma działanie zdrowotne i dlatego warto ją mieć pod ręką.

piolunowa

Do przygotowania piołunówki potrzebujemy:

  • 40 g pokrojonych wierzchołków piołunu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,4 l wody
  • 15 g suchych skórek pomarańczowych
  • 8 g świeżego tataraku
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 7 g goździków
  • 7 g cynamonu

Przygotowanie tej nalewki jest bardzo proste. Wszystkie podane przyprawy z ze świeżym piołunem wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 16 dni. Od czasu do czasu słojem można wstrząsnąć.

Kolejny krok to przygotowanie syropu. Przygotowujemy go z przegotowanej, ale zimnej wody. Wsypujemy do niej cukier i delikatnie podgrzewając mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Nie można żeby przegrzewać wody, wystarczy na tyle by rozpuścić cukier.

Czytaj też: Przepis na nalewkę pieprzową

Nastaw spirytusowy przelewamy przez gazę. Łączymy go z syropem w opłukanym słoju i znów szczelnie zamknięty odstawiamy na 10 tygodni.

Po tym czasie nalewkę piołunową przelewamy do butelek. I dopiero wtedy możemy ją, po kieliszeczku, spożywać w celach zdrowotnych. Nalewka poprawia apetyt, poprawia trawienie. 

 

21:08, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 stycznia 2017
Dorsz z pomidorami

Ten przepis na przygotowanie dorsza nosi w sobie cechy kuchni arabskiej. Mimo to ten przepis na dorsza jest prosty w wykonaniu i nie ma żadnych niecodziennych składników. 

dorsz_z_pomiodrrami

Do przygotowania dorsza potrzeba:

  • 600 g filetów z drosza
  • 250 g pomidorów
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • świeżą czerwoną paprykę
  • oliwę
  • sok z cytryny
  • natkę pietruszki

Przygotowanie dania zaczniemy od włączenia piekarnika. Ustawiamy go na około 180 stop. C. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Czosnek drobno kroimy lub ucieramy na tarce. W paski kroimy paprykę, z której oczywiście usuwamy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w plastry.

Wszystkie te składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na dnie którego wylejemy trochę oliwy. Wkładamy je do pieca. I dopiero teraz zabieramy się za rybę.

Zobacz też: Przepis na dorsza z kaparami. 

Filety z dorsza musimy trochę posolić, pokropić sokiem z cytryny i podsmażyć krótko na oliwie. Otwieramy piekarnik i na wierzch pieczonych już warzyw kładziemy dorsza. Wszystko to pieczemy jeszcze 10-15 minut.

Dorsz praktycznie po kilku minutach na patelni nadaje się już do spożycia. Do pieca wkładamy go tylko po to, by na warzywa i rybę przeniknęły wzajemne aromaty.

Po wyjęciu z pieca rybę posypujemy posiekaną pietruszką.

15:01, piotras1011 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 stycznia 2017
Nalewka z pąków brzozy

Wczesną wiosną warto pokusić się o przygotowanie nalewki z pąków brzozy. Nalewka  brzozy ma właściwości lecznicze i pije się ją jak lekarstwo - często, ale w niewielkich ilościach.

brzozy

Do przygotowania nalewki na pąkach brzozy na leży przygotować składniki:

  • 1 czubata łyżka pąków brzozy
  • 0,5 l spirytusu

Jeżeli już mamy pąki brzozy, to przygotowanie nalewki nie jest trudne. Do słoja wsypujemy pąki, wcześniej umyte. Następnie zalewamy je spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Zobacz też: Nalewka bursztynowa dla zdrowia.

Nalewka jest już gotowa po 10 dniach. Do zalet należy to, że nie trzeba jej filtrować. Zażywamy pijąc po 20 kropli rano i wieczorem

Nalewka ma działania wzmacniające. W medycynie ludowej preparaty z brzozy są stosowane przy bólach stawów, reumatycznych i przy chorobach nerek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12:10, piotras1011
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 stycznia 2017
Banany w kawie

banany w kawie to propozycja dla miłośników kawy i jednocześnie zwolenników lekkich deserów. Danie jest proste w przygotowaniu i smakuje wybornie.

kawa-z-bananem

Do przygotowania bananów w kawie potrzebujemy:

  • 4 niewiekich bananów
  • 15 ml kawy rozpuszczalnej
  • 15 ml gorącej wody
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • prażonych migdałów
  • soku z cytryny

Zaczynamy od bananów, które muszą być dojrzałe. Jednego obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Można go skropić sokiem z cytryny by nie ciemniał. Pozostałe banany, po obraniu, rozcieramy widelcem na talerzu.

Rozpuszczoną w gorącej wodzie kawę wylewamy na roztarte banany. I rozpoczynamy umieszczanie ich w pucharkach. Najpierw nakładamy trochę pogniecionych bananów z kawą i posypujemy je cukrem trzcinowym (w ogóle zawsze do kawy t ego rodzaju cukier jest polecany). Na to nakładamy łyżeczkę jogurtu. Dobrze żeby był gęsty, taki właśnie jak grecki.

Zobacz też: Przepis na prostą nalewkę kawową

W ten oto sposób otrzymujemy pierwszą warstwę - w ten sam sposób nakładamy następne do wyczerpania składników. Dla upiększenia ostatnią warstwę jogurtu możemy wymieszać z odrobiną kawy. Otrzymamy taki marmurkowy wzór. 

Całość dekorujemy plastrami banana i prażonymi migdałami. Zjadamy natychmiast po zrobieniu. 

 

14:23, piotras1011 , Wypieki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 stycznia 2017
Nalewka na czosnku niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi rośnie wiosną i wtedy właśnie mamy okazję go zagospodarować. Ponieważ po ususzeniu traci swoje właściwości, najlepiej przechowywać go robiąc nalewkę z czosnku niedźwiedziego. 

czosnek_niedzwiedzi

Do przygotowania nalewki na czosnku niedźwiedzin potrzebujemy:

  • liści czosnku niedźwiedziego
  • wódki

Czosnek niedźwiedzi ma te wszystkie właściwości co doskonale nam znany czosnek pospolity. Nie występuje w postaci główek czy ząbków, ale w kuchni używamy jego liści. Musimy ich nazbierać (lub kupić) tyle, by wypełnić półlitrową butelkę po samą szyjkę. 

Zobacz też: Nalewka czosnkowa na grypę i przeziębienie

Liście zalewamy wódką po samą zakrętkę. Teraz butelkę odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie liście wyjmujemy. A nalewkę na czosnku niedźwiedzim stosujemy w celach leczniczych zażywając po 10 do 15 kropli rozcieńczonych wodą cztery razy dziennie. 

Czosnek niedźwiedzi zwany też czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic ma wiele właściwości leczniczych. Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, pomaga zwalczać bakterie, grzyby i pasożyty. 

15:07, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 stycznia 2017
Nalewka z białych czereśni

Wykorzystanie na nalewkę mniej spotykanych białych czereśni spowoduje, że otrzymamy trunek o pięknym złocistym kolorze. Nalewki z czereśni są mało aromatyczne, więc doskonale nadają do kupażowania z innymi. Ewentualnie aromat czereśniowej można wzmocnić kilkoma kroplami cytryny.

czeresniowa_z_bialych

Do przygotowania nalewki z białych czereśni potrzebujemy:

  • białych czereśni
  • wódki
  • cukru
  • wody
  • cytryny

Wszystkie proporcje tej nalewki zależą od ilości czereśni i wielkości naczynia w którym zrobimy nastaw. Słój wypełniamy mniej więcej do 3/4 objętości i zalewamy wódką tak, by wszystkie owoce były przykryte. Czereśnie przed wrzuceniem do słoja trzeba wydrylować. 

Czytaj też: Przepis na nalewkę czereśniową z rumem

Słój stawiamy w słonecznym miejscu. Co kilka dni go obracamy. Po miesiącu alkohol zlewamy. Teraz mamy do wyboru dwie ścieżki wykończenia nalewki.

Pierwsza polega na przygotowaniu syropu z wody i cukru w określonych proporcjach: 1 szklanka wody i 400 g cukru na każdy litr otrzymanego wcześniej alkoholu. Syrop mieszamy z płynem i otrzymujemy niezbyt mocną nalewkę.

Druga droga polega na tym, że cukrem posypujemy owoce również kierując się proporcją 400 g cukru na litr alkoholu. Gdy po kilku dniach cukier  się rozpuści zlewamy syrop i dolewamy do niego alkohol. Ten sposób powoduje, że uzyskana nalewka będzie mocniejsza.

Zobacz też: Zwykła nalewka czereśniowa

Na koniec do nalewki, obojętnie którym sposobem zrobionej, dodajemy sok z cytryny. Kto lubi eksperymentować, ten może pokusić się o zrobienie mniej słodkiej nalewki czereśniowej z mniejszą ilością cukru.

Na koniec trunek filtrujemy, przelewamy do butelek, które szczelnie zamknięte przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez kwartał. 

11:54, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 79