statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
poniedziałek, 19 września 2016
Nalewka z rokitnika

Nalewkę z rokitnika warto przygotować, ponieważ ma ona wiele właściwości zdrowotnych. Przygotowanie nalewki z rokitnika jest proste, nie wymaga wiele czasu, a korzyści (smakowe i zdrowotne) są nieocenione.

rokitnik

Do przygotowania nalewki z rokitnika musimy mieć:

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l spirytusu o mocy 75%

Owoce rokitnika zbieramy po pierwszych przymrozkach. Jeśli mróz nie chce nadejść, to rokitnik przechowujemy przez noc w zamrażarce. 

Wyselekcjonowane i umyte owoce rokitnika wrzucamy do słoja. Przysypujemy je cukrem i następnie zalewamy spirytusem o mocy około 75 proc. Taki spirytus uzyskamy rozcieńczając 0,4 litra wody 1,1 litra spirytusu. 

Słój odstawiamy ciepłe miejsce na dwa miesiące. Co kilka dni, szczególnie na początku, słojem potrząsamy tak, aby cukier się rozpuścił. 

Teraz już tylko musimy nastaw przelać przez sito z rozłożoną gazą i przefiltrować. Klarowną nalewkę przelewamy do butelek.

Zobacz też: Przepis na nalewkę z dzikiej róży

Szczelnie zamknięte butelki powinny leżakować jeszcze w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez sześć miesięcy. 

Rokitnik nie tylko zawiera dużo witaminy C, ale skutecznie pomaga w obniżeniu ciśnienia, walce z zapaleniem stawów, dolegliwości żołądkowych czy zapaleniem skóry.

14:19, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 września 2016
Konfitura z żurawiny do mięsa i sera

O tym, że żurawina ma zbawienny wpływ na nasz organizm nikogo przekonywać nie trzeba. Zapewne jak i o tym, że może być wspaniałym dodatkiem do potraw wszelakich. Trzeba ją tylko odpowiednio przygotować.

zorawina

Do zrobienia żurawiny musimy zgromadzić:

  • 1 kg żurawiny
  • 125 ml wody
  • 0,4 kg cukru


Najbardziej pracochłonną czynnością jest przebranie żurawiny. Wyrzucamy wszelkie brzydkie owoce, listki, gałązki, trawki itp. Zdrowe i przebrane owoce starannie myjemy i potem suszymy.

Zobacz też: Prosta nalewka żurawinowa

W czasie, gdy żurawina schnie my przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy pół szklanki wody i około 20 dag cukru. Gdy ów gęsty syrop się zagotuje wsypujemy do niego żurawinę. Owoce po chwili puszczą sok i wtedy można dodać resztę cukru. Warto jednak dodawać go partiami, próbując, by finalnie żurawina nie wyszła nam zbyt słodka. 

Teraz już tylko pozostaje gotowanie żurawiny. Zajmuje to około pół godziny, ale bardzo często musimy ją mieszać, bo łatwą ją przypalić.

Czytaj też: Jak usmażyć borówki 

Tak przygotowaną żurawinę przekładamy do sterylnych słoików. Żurawina nie wymaga pasteryzacji, jednak do wystygnięcia słoiczki ustawiamy dnem do góry. Słoiki możemy przechowywać nawet rok. 

 

17:29, piotras1011 , Dodatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 września 2016
Sos parykowy

Sos paprykowy warto trzymać w swojej spiżarce. To wspaniały dodatek do mięs i wędlin. Z powodzeniem może zastąpić keczup. No i jest łatwy w przygotowaniu.

papryka

Do przygotowania sosu paprykowego koniecznie trzeba mieć:

  • 3 kg papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 główki czosnku
  • oliwę 
  • sól
  • pieprz
  • ocet jabłkowy

Paprykę trzeba przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Następnie trzeba ją pokroić w mniejsze, ale nieregularne kawałki. Obieramy czosnek. Kroimy też cebulę. Teraz paprykę, cebulę oraz czosnek miażdżymy blenderem. Jeśli go nie mamy pod ręką - wykorzystujemy maszynkę do mięsa. 

Zobacz też: Przepis na ocet jabłkowy

Na koniec dodajemy ze dwie łyżki oliwy (może być też olej na przykład rzepakowy) i wrzucamy do garnka. przyprawiamy dodając sól, świeżo mielony pieprz i trochę octu jabłkowego. 

Wszystko to na małym ogniu gotujemy przez około 20 min. Gdy masa będzie zbyt gęsta możemy ją rozcieńczyć wodą. 

Gorący sos umieszczamy w słoiczkach. Starannie je zakręcamy i do wystygnięcia zostawiamy na nakrętkach. Sosu paprykowego, przygotowanego w ten sposób, nie musimy pasteryzować. 

Czytaj też: Jak samemu zrobić niesamowity keczup

Ten przepis na sos paprykowy można nieco zmodyfikować dodając kilka - 3-4 - małych papryczek chili. Otrzymamy wtedy pikantny sos paprykowy. 

13:52, piotras1011 , Dodatki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 13 września 2016
Mocna nalewka tarninowa

Z wielu przepisów na nalewkę z tarniny nie można przegapić tego, który pozwala na uzyskanie mocnego, męskiego trunku. Nalewka doskonale rozgrzewa i łagodzi skutki obfitego posiłku. 

tarninowa

Do przygotowania nalewki tarninowej potrzebujemy: 

  • 1 kg owoców tarniny
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 150 g cukru
  • 5 goździków

Owoce tarniny musimy dobrze przejrzeć i wyrzucić zepsute egzemplarze. Gdy zbieraliśmy tarninę po przymrozkach to dobrze. Gdy nie - wstawmy ją na noc do zamrażarki. 

Przygotowane owoce tarniny wsypujemy do słoja i zalewamy najpierw wódką a potem spirytusem (nigdy nie odwrotnie). Słój szczelnie zamykamy i ostawiamy w ciepłe miejsce. Co kilka dni potrząsamy. 

Czytaj też: Klasyczna nalewka z tarniny 

Po miesiącu płyn zlewamy. Owoce zasypujemy cukrem i słój odstawiamy na kilka dni. Czekamy aż się cukier całkiem rozpuści. 

po kilku dniach zlewamy powstały syrop i łączymy go z wcześniej uzyskanym płynem alkoholowym. Połączone płyny wlewamy do słoja ponownie i odstawiamy na kolejnych kilka dni. 

Na koniec nie pozostaje nic innego jak przefiltrowanie nalewki i przelanie jej do butelek. Te, doskonale zamknięte, powinny jeszcze leżakować w piwnicy co najmniej przez pół roku. 

14:42, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 września 2016
Cukierki na kaszel - niezwykle skuteczne

Zamiast kupować w aptece drogie i nie zawsze skuteczne tabletki lub syropy na gardło warto pokusić się o samodzielne zrobienie zrobienie cukierków na kaszel. Koszt produkcji minimalny a efekt gwarantowany.

cukierki

Składniki cukierków na kaszel:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml wody
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • cukier puder

Przygotowanie cukierków na kaszel nie jest trudne, ale wymaga tylko odrobiny wprawy. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu, który stawiamy na gazie. Całość gotujemy około 20 min. Gdy masa zrobi się gęsta łyżeczka układamy na papierze do pieczenia "tabletki", które następnie posypujemy cukrem pudrem. Gdy zrobią się twarde wsypujemy je do słoika i używamy nawet kilka razy dziennie, gdy drapie nas w gardle. 

W czasie przygotowywania cukierków czeka na nas jednak kilka pułapek:

1. Składniki po zagotowaniu bardzo się pienią i łatwo kipią. Trzeba stać nad rondlem i pilnować zawartości.piana

2. Mikstury nie można gotować za krótko. Gdy będzie zbyt płynna cukierki nie stwardnieją. 

3. Mikstury nie można gotować zbyt długo. Może nabrać brzydkiego koloru i być gorzka w smaku.

Jeśli nam cukierki nie wyjdą za pierwszym razem to nie ma co się załamywać. Koszt składników to około 1,5 zł, więc można próbować drugi raz.

Skuteczność cukierków jest tego warta!

11:15, piotras1011 , Dodatki
Link Komentarze (2) »
czwartek, 08 września 2016
Nalewka dereniowa lekko kwaskowa

Nalewka dereniowa ma same wady. Jest pracochłonna. Długo dojrzewa. Czasem trudno zdobyć niektóre składniki. A jednak trud nagrodzony jest trunkiem, który szybko pozwala zapomnieć o wszelkich niedogodnościach. 

dereniowa

I tak do przygotowania dobrej nalewki dereniowej potrzebujemy: 

  • 1 kg owoców derenia
  • 5 łyżek suszonych czarnych jagód
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 1 kg cukru

Na  nalewkę wybieramy tylko dojrzałe, ale zdrowe owoce derenia. Każdy z nich cierpliwie nakłuwamy i wrzucamy do słoja. Wsypujemy tam też suszone owoce jagód. Całość zalewamy wódką i spirytusem (dokładnie w takiej kolejności). Słój odstawiamy w słoneczne i ciepłe miejsce. Co kilka dni energicznie nim wstrząsamy.

Czytaj też: Przepis na nalewkę z derenia 

Następna faza produkcji nalewki z derenia przychodzi po sześciu tygodniach. Ze słoja zlewamy alkohol, który przelewamy do innego, szczelnego naczynia. Owoce w słoju zasypujemy cukrem. Cukier ma za zadane wydobyć z owoców wchłonięty alkohol oraz owocowy aromat. Słojem również co kilka dni wstrząsamy.

Gdy cukier całkiem się rozpuści, co trwać może nawet do trzech tygodni, zlewamy syrop i łączymy go z tym wcześniej uzyskanym płynem. Połączone znów szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. 

Zobacz też: Sposoby na filtrowanie nalewek

Teraz nie pozostaje nam już nic innego jak przefiltrować nalewkę i wlać ją do butelek. Szczelnie zamknięte butelki w chłodnym pomieszczeniu powinny leżakować jeszcze co najmniej pół roku. 

 

 

14:25, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 sierpnia 2016
W plastrach pieczone kartofle Hasselbacken

Ziemniaki szybko się nudzą, więc proponuję przepis na oryginalne pieczone kartofle. Przygotować je można bardzo łatwo w ciągu 60-70 min.

kartofle_pieczone

Do przygotowania kartofli w plastrach pieczonych potrzebujemy: 

  • 10 ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • soli
  • ulubionej przyprawy (np. kminku lub rozmarynu)

Największa sztuka to odpowiednio nakroić ziemniaki. Musimy to zrobić tak, by pokroić je w plastry, ale jednocześnie nie przeciąć całego kartofla zostawiając około 2-3 mm wspólnej powierzchni. Ułatwimy sobie pracę, gdy ziemniaka położymy na przykład między dwoma trzonkami drewnianych łyżek. Krojąc nóż zatrzyma się na trzonkach i ziemniaka nie przekroimy a uzyskamy ładne plastry.

Czytaj też: Przepis na pieczony czosnek

Do pieczenia staramy się wyszukać ziemniaki mniej więcej takiej samej wielkości by upiekły się w tym samym czasie. Nakrojone układamy na blaszce i zalewamy dwoma łyżkami oleju. Pomiędzy kartofle można wstawić główki czosnku, które też się ładnie upieką. 

Ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stop. C. bez termoobiegu. Najpierw wkładamy je na pół godziny. Potem blachę wysuwamy. Kartofle solimy według uznania i posypujemy ulubioną przyprawą. Bardzo dobry jest do tego kminek (w ziarnach wygląda lepiej niż w posypanie mielonym). Może to być rozmaryn, tymianek lub cokolwiek innego, co odpowiada naszym gustom.

Zobacz też: Jak zrobić sos czosnkowo-koperkowy

Ponownie ziemniaki polewamy resztą oleju i wkładamy do pieca (główki czosnku już powinny być upieczone). Tym razem timer ustawiamy na 25 min - jeśli ziemniaki były duże to czas ten przedłużamy jeszcze o kilka minut. 

Tak upieczone ziemniaki na stół podajemy gorące. Dodać można do nich różnego rodzaju dipy.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 74