statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
środa, 23 listopada 2016
2 przepisy na nalewkę z chrzanu

Nalewkę z chrzanu warto mieć przygotowaną, ponieważ chrzan ma silne właściwości bakteriobójcze, wzmacnia odporność na infekcje i działa przeciw reumatycznie. Każdy z podanych przepisów na nalewkę chrzanową jest prosty w wykonaniu.

 chrzan

Fot.123fr.com

Nalewka chrzanowa I

Składniki:

  • Szklanka utartego chrzanu
  • Szklanka przegotowanej wody
  • Szklanka spirytusu

Przygotowanie nalewki rozpoczynamy wieczorem. Świeżo utarty korzeń chrzanu zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano do  tej mikstury dodajemy spirytus i teraz nastaw musimy trzymać w szczelnie zamkniętym słoju. Słojem codziennie mieszamy.

Po dwóch tygodniach nalewkę filtrujemy. Powinniśmy otrzymać jej tyle, by starczyło jej na trzy tygodnie. Nalewkę chrzanową spożywamy dwa razy dziennie. Na czczo przed śniadaniem i wieczorem przed snem. Zalecana dawka to 25 ml. 

Taką miksturą poprawimy prace serca.

x x x

Nalewka chrzanowa II

Składniki:

  • 100 g tartego chrzanu
  • 1 l ciemnego piwa
  • 30 g pączków sosny

Utarty chrzan wraz z pąkami sosny zalewamy piwem. Ostawiamy na dwie doby. Po przefiltrowaniu przez gęste sito wyłożone gazą otrzymujemy gotową nalewkę. Tę nalewkę w ilości niepełnej szklanki spożywamy codziennie. Jest ona znakomita na awitaminozę.

Ze względu na pączki brzozy nalewkę możemy przygotowywać wiosną. Wtedy też możemy zgromadzić zapas pączków, które po zerwaniu możemy zalać spirytusem i tak zakonserwowane przetrzymać do jesieni. 

 


 

 

13:30, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 listopada 2016
Nalewka chmielowa z szyszek chmielu

Nalewka z szyszek chmielu ma działanie przede wszystkim zdrowotne, dlatego też nie powinno jej zabraknąć w naszym zestawie nalewkowicza. Nalewka chmielowa działa antyseptycznie, uspokajająco i poprawia trawienie.

nalewka_chmielowa

Do przygotowania nalewki z szyszek chmielu potrzebujemy:

  • 50 g szyszek chmielu
  • 0,200 ml spirytusu
  • 0,50 ml wody

Szyszki chmielu zbiera się na nalewkę dopiero wtedy, gdy są całkowicie dojrzałe. Mają wtedy barwę żółtozieloną. Natomiast samo przygotowanie nalewki jest bardzo proste. 

Najpierw przygotowujemy spirytus. Mieszamy alkohol kupny o mocy 96 proc. z niewielką ilością wody, tak aby uzyskać trunek o mocy 70 proc. Takim spirytusem zalewamy szyszki chmielu. Odstawiamy w szczelnie zamkniętym słoju na tydzień. 

Następnie nalewkę przelewamy i przechowujemy w ciemnej butelce. Nalewkę chmielową spożywamy trzy razy dziennie po łyżeczce. W ten sposób oczyszczamy swoje płuca. 

09:43, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (1) »
środa, 05 października 2016
Nalewka berberysowa

Właściwości lecznicze berberysu w medycynie ludowej znane są od setek lat. Berberys wzmacnia wątrobę, pomaga w chorobach układu trawiennego, działa uspokajająco. Są to poważne argumenty za tym, by nalewka z berberysu znalazła się w naszym barku. 

berberysowa

Do przygotowania nalewki berberysowej potrzebujemy:

  • 1 kg owoców berberysu
  • 1 l wódki mocnej
  • 0,5 kg cukru
  • 1 laska wanilii
  • suszony imbir

Owoce berberysu zbieramy po pierwszych przymrozkach. Jeśli sztuka się nie udała bo nie przyszedł mróz, to wtedy możemy je przetrzymać na noc w zamrażarce. Na nalewkę wybieramy tylko owoce dojrzałe i zdrowe. 

Przebrane i przemrożone owoce berberysu myjemy i wrzucamy do słoja. Dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, imbir w niewielkiej ilości. Całość przysypujemy cukrem i zalewamy wódką o mocy co najmniej 45 proc. 

Zobacz też: Jak filtrować nalewki

Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Co kilka dni mieszamy słojem bacząc by cukier się dokładnie rozpuścił.

Po czterech tygodniach nastaw zlewamy. Owoce wyrzucamy a płyn starannie filtrujemy. Nalewka przelana do butelek powinna jeszcze leżakować co najmniej przez sześć miesięcy. 

11:37, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 października 2016
Słodka nalewka z czarnego bzu

Swoją piwniczkę wypełnioną nalewkami można wzbogacić o słodką nalewkę z czarnego bzu. Jeśli bzowa przygotowana według tego przepisu wyda nam się za słodka to możemy ją nieco rozcieńczyć wodą. 

czarny_bez

Do przygotowania słodkiej nalewki z czarnego bzu potrzeba:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,7 kg cukru
  • 1 cytryny
  • 5 goździków
  • mielonego cynamonu

Najbardziej żmudna praca nad tą nalewką czeka nas na początku i na końcu. Na początku owoce musimy oczyścić z szypułek i przebrać. Na końcu czeka nas, jak zawsze, filtrowanie.

Owoce czarnego bzu wrzucamy do słoika. Zalewamy spirytusem mniej więcej 70 procentowym. Otrzymamy go, jak do litra spirytusu dodamy około 300 ml wody. Słój z alkoholem zamykamy i wystawiamy na słoneczne miejsce.

Po dwóch tygodniach z cukru i około 200 mln wody przygotowujemy syrop. Tym razem dodajemy do niego skórkę otartą z jeden cytryny, goździki, szczyptę cynamonu. Dlatego musimy to wszystko zagotować.

Zobacz też: Nalewka z czarnego bzu z koniakiem

W czasie gdy syrop stygnie przelewamy nastaw przez gazę mocno odciskając owoce, w których zgromadziło się sporo alkoholu. Ten nalew łączymy  z chłodnym już syropem, ponownie wlewamy do słoja i odstawiamy w to samo miejsce. 

Po tygodniu pozostaje nam już tylko przefiltrować nalewkę i wlać do butelek. Zakorkowane powinny leżakować jeszcze przez co najmniej sześć miesięcy. 

13:08, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 października 2016
Jak zrobić knedle ze śliwkami

Przygotowanie knedli ze śliwkami wcale nie jest trudne. Poradzi z tym sobie nawet kuchenny nowicjusz. Gwarancją sukcesu są tylko dobre śliwki.

knedle

Do przygotowania knedli ze śliwkami potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajek
  • mąki pszennej (ok. 300 - 400 g)
  • 0,5 śliwek

Najnudniejsza sprawa w przepisie na knedle ze śliwkami to obieranie ziemniaków. Potem musimy je ugotować i zgnieść. Gdy wystygną - przeciskamy przez praskę. A gdy jej nie mamy to przecieramy przez sito przy użyciu chochli. 

W czasie gdy ziemniaki stygną my myjemy i drylujemy śliwki. Najlepsze są węgierki. Dojrzałe i słodkie. 

Czytaj też: Jak zrobić dobrą nalewkę śliwkową

Aby proporcje ziemniaków do mąki były odpowiednie musimy się uciec do babcinego sposobu. Zimne ziemniaki uklepujemy w misce i dzielimy na trzy części. Jedną część wyjmujemy a na jej miejsce wsypujemy mąkę. W ten sposób użyjemy odpowiednią ilość mąki, bez względu na ilość ziemniaków. Operację z dosypywaniem mąki powtarzamy dla reszty ziemniaków.

ciastoNa koniec do ciasta dodajemy jajka i ręcznie je wyrabiamy. Ponownie dzielimy je na trzy części, ale tym razem z każdej części formujemy długi wałek. Tniemy go w kawałki ok. 5 cm. Z każdego kawałka ręcznie formujemy mały placek do którego wkładamy śliwkę. Następnie ją zalepiamy w kulkę. I tak powstaje knedel. Układamy go na desce posypanej mąką. 

Gotowe knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie w dużym garnku przez około pięć minut po wypłynięciu na wierzch. 

Jak serwować knedle ze śliwkami? Sposobów jest kilka. Można je polać śmietaną z cukrem, polać masłem albo posypać tartą bułką. 

 

12:03, piotras1011 , Dodatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 października 2016
Prosta nalewka z rajskich jabłek

Nalewka z jabłek jest popularna w polskich domach. Nieco rzadziej można natknąć się na nalewkę z rajskich jabłek. Ale jak rajskie jabłuszka uda nam się zdobyć, to nalewkę z nich musimy zrobić koniecznie.

jabluszka

Do przygotowania nalewki z rajskich jabłek potrzeba:

  • 1 kg jabłuszek
  • 1 l wódki 45 proc.
  • 300 g cukru
  • 5 goździków
  • pól laski wanilii
  • 2 cm kory cynamonu

Pierwszy etap przygotowania nalewki z rajskich jabłek to oczywiście selekcja owoców. Wybieramy tylko te dojrzałe i zdrowe. Myjemy je dokładnie i przekrawamy na mniejsze kawałki, niekoniecznie regularne. Gniazda nasienne i pestki zostawiamy. 

Jabłka wrzucamy do słoja a za nimi lądują pozostałe składniki. Wanilia, jak zawsze przekrojona wzdłuż i pozbawiona pestek. Goździki i rozbita na drobniejsze cząstki kora cynamonu. Na koniec sypiemy cukier i lejemy wódkę. Słój szczelnie zamykamy i stawiamy go w słonecznym miejscu.

Zobacz też: Nalewka z rajskich jabłek z rumem

Po dokładnie trzech tygodniach nastaw przelewamy przez gęste sito lub gazę. Rajskie jabłka już nam nie będą potrzebne. Ale płyn na nowo wlewamy do słoja i ostawiamy w to samo miejsce.

Po tygodniu tak otrzymaną nalewkę możemy już przefiltrować. Przelaną do butelek, szczelnie zamkniętych, przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej pół roku. Dopiero wtedy nalewka z rajskich jabłek zachwyci nas pełnią aromatu i głębią smaku. 

14:26, piotras1011 , Nalewki
Link Dodaj komentarz »
środa, 28 września 2016
Nalewka imbirowa ostra

Nalewka imbirowa ma wiele zalet. Oprócz właściwości rozgrzewających poprawia nastrój, apetyt, wzmacnia i poprawia trawienie. W barku jest więc potrzebna na jesienne słoty, zimowe mrozy czy wiosenne roztopy.

imbirowa

Przygotowanie nalewki z imbiru jest dość proste. Potrzebujemy:

  • 20 g mielonego imbiru
  • 1 l spirytusu 70 %
  • 4 g mielonego kardamonu
  • 5 g cukru waniliowego
  • 200 g lejącego się miodu  
  • 0,5 l przegotowanej wody

Na początek w słoju imbir i kardamon zalewamy rozcieńczonym spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Zobacz też: Zwykła nalewka imbirowa

Po miesiącu nastaw musimy przefiltrować. W czasie gdy alkohol się klaruje my z miodu i cukru waniliowego przygotowujemy syrop. W tym celu wlewamy do przegotowanej wody miód i cukier waniliowy. Wodę nieznacznie podgrzewamy stale mieszając i czekamy aż się rozpuści miód. Wtedy syrop mieszamy z przefiltrowanym już alkoholem. 

Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do butelek. Musimy je szczelnie zamknąć i wynieść do chłodnego pomieszczenia. Tam niestety nalewka imbirowa musi jeszcze poleżeć co najmniej cztery miesiące. 

Nalewka imbirowa najlepiej smakuje gdy jest schłodzona.

14:18, piotras1011 , Nalewki
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 75