statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 25 sierpnia 2016
W plastrach pieczone kartofle Hasselbacken

Ziemniaki szybko się nudzą, więc proponuję przepis na oryginalne pieczone kartofle. Przygotować je można bardzo łatwo w ciągu 60-70 min.

kartofle_pieczone

Do przygotowania kartofli w plastrach pieczonych potrzebujemy: 

  • 10 ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • soli
  • ulubionej przyprawy (np. kminku lub rozmarynu)

Największa sztuka to odpowiednio nakroić ziemniaki. Musimy to zrobić tak, by pokroić je w plastry, ale jednocześnie nie przeciąć całego kartofla zostawiając około 2-3 mm wspólnej powierzchni. Ułatwimy sobie pracę, gdy ziemniaka położymy na przykład między dwoma trzonkami drewnianych łyżek. Krojąc nóż zatrzyma się na trzonkach i ziemniaka nie przekroimy a uzyskamy ładne plastry.

Czytaj też: Przepis na pieczony czosnek

Do pieczenia staramy się wyszukać ziemniaki mniej więcej takiej samej wielkości by upiekły się w tym samym czasie. Nakrojone układamy na blaszce i zalewamy dwoma łyżkami oleju. Pomiędzy kartofle można wstawić główki czosnku, które też się ładnie upieką. 

Ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 stop. C. bez termoobiegu. Najpierw wkładamy je na pół godziny. Potem blachę wysuwamy. Kartofle solimy według uznania i posypujemy ulubioną przyprawą. Bardzo dobry jest do tego kminek (w ziarnach wygląda lepiej niż w posypanie mielonym). Może to być rozmaryn, tymianek lub cokolwiek innego, co odpowiada naszym gustom.

Zobacz też: Jak zrobić sos czosnkowo-koperkowy

Ponownie ziemniaki polewamy resztą oleju i wkładamy do pieca (główki czosnku już powinny być upieczone). Tym razem timer ustawiamy na 25 min - jeśli ziemniaki były duże to czas ten przedłużamy jeszcze o kilka minut. 

Tak upieczone ziemniaki na stół podajemy gorące. Dodać można do nich różnego rodzaju dipy.

piątek, 19 sierpnia 2016
Czosnek pieczony

Pieczony czosnek traci przykry aromat czosnku surowego. A jednocześnie jest wyjątkowo smaczny i jeść go można na okrągło. Nawet smarując pajdę chleba.

czosnek_pieczony

Do pieczenia czosnku potrzebujemy:

  • kilku główek czosnku
  • oliwy lub oleju w niewielkich ilościach
  • odrobiny soli
  • octu balsamicznego opcjonalnie

Główki czosnku bardzo ostrym nożem ścinamy od góry mniej więcej o jeden centymetr. Trzeba to zrobić tak, by wszystkie ząbki były od góry odsłonięte.

Główki czosnku ustawiamy na blasze do pieczenia. Skraplamy kilkoma kroplami oliwy (lub oleju). Dzięki temu czosnek w czasie pieczenia nabierze ładnej barwy. Warto go też odrobinę posolić. Dla wzbogacenia aromatu można polać kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Zobacz też: Nalewka z czosnku na grypę i przeziębienie

Tak przygotowane główki czosnku wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stop. C. Czas pieczenia wynosi około 30-40 min. 

Po wystygnięciu upieczony czosnek bardzo łatwo wychodzi z łupin. Jeśli zrobiliśmy go w niewielkiej ilości to zjadamy czosnek na bieżąco. Gdy zrobiliśmy go w większej ilości to możemy obrane z łupin ząbki czosnku wrzucić do słoika i zalać oliwą. Tak zakonserwowany można przechowywać nawet przez kilka miesięcy. 

Czytaj też: Przepis na zupę czosnkową

Czosnek pieczony jest wprost wymarzonym dodatkiem do masła czosnkowego. Świetnie smakuje do chleba, wędlin, pieczonego mięsa. 


13:21, piotras1011 , Dodatki
Link Komentarze (1) »
środa, 17 sierpnia 2016
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Nudę zupy pomidorowej, wykonanej nawet z najlepszego przecieru, złamać łatwo możemy wykorzystując przepis na pomidorową z pieczonych pomidorów. Nie licząc czasu na pieczenie przyrządzenie posiłku nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny.

krem_pomidorowy

Do zrobienia zupy z pieczonych pomidorów potrzebujemy:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • 4 gałązki tymianku
  • średnią cebulę
  • olej do smażenia
  • łyżkę octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

Upiec musimy zarówno pomidory jak i paprykę. Ponieważ papryka wymaga wyższej temperatury, ale i krótszego czasu pieczenia, to od niej zaczniemy. Umytą paprykę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stop. C i pieczemy pół godziny aż skórka będzie czarna. Następnie, gorącą zamykamy ją w szczelnym pojemniku. Gdy wystygnie obieramy paprykę ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne.

Czytaj też: Zupa z suszonych pomidorów

Po papryce do pieca wkładamy pokrojone w mniejsze kawałki pomidory ułożone na głębokiej blasze. Przedtem skrapiamy je olejem (lub oliwą - do wyboru) i podlewamy łyżką octu balsamicznego. Dla aromatu układamy między nimi ząbki czosnku i gałązki tymianku. 

Pomidory w piekarniku rozgrzanym do 160 stop. C pieczemy przez dwie godziny. po upieczeniu czosnek wyciskamy z łupin. Gałązki tymianku wyrzucamy.

Tuż przed końcem pieczenia pomidorów w garnku na oleju (lub oliwie) szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy do niej obraną już ze skóry paprykę i pomidory z blachy (razem z płynem). Całość gotujemy zalewając litrem wody. 

Zobacz też: Marynowane suszone pomidory

Po 10 minutach zupę miksujemy uzyskując krem. Przecieramy go przez sito, by pozbyć się skórek pomidorowych. Najlepiej przez sito przeciera się używając chochli. 

Przetartą zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Talerze można przystroić ricottą i suszonym pomidorem. 

 

 

wtorek, 16 sierpnia 2016
Nalewka aroniowa korzenna

Z przepisów na nalewkę z aronii wyróżnia się, który pozwala nam uzyskać nalewkę o miłym, korzennym aromacie. Nawet jeśli liczba składników wydaje się byt długa to nalewkę aroniową przyrządza się łatwo, ale w kilku etapach. 

aronia_nakrzaku

Do przygotowania nalewki z aronii potrzebujemy:

  • 300 g owoców z aronii
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • kora cynamonu
  • laska wanilii
  • goździki
  • skórkę otartą z połowy pomarańczy

Pierwszy etap to przygotowanie owoców aronii. Opłukane dokładnie suszymy i wsypujemy do naczynia w którym można je lekko rozgnieść. Następnie przesypujemy je na blaszkę, którą wkładamy do piekarnika z termoobiegiem ustawionym na 90 stop. C na godzinę. 

Czytaj też: Przepis na wytrawną nalewkę z aronii

Podsuszone owoce przesypujemy do słoja, zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dobę w słonecznym miejscu. 

Następnego dnia przystępujemy do etapu drugiego. Do słoja dodajemy korę z cynamonu (kruszymy około 3 cm kawałek), przekrojoną obowiązkowo wzdłuż laskę wanilii oraz miód. Całość zalewamy alkoholem, przy czym warto pamiętać, by najpierw wlać wódkę a dopiero potem spirytus. 

Zobacz też: Prosty przepis na nalewkę z aronii

Teraz słój musimy już szczelnie zamknąć, by nie uciekły nam procenty. Ostawiamy słój w ciemne, ale ciepłe miejsce i co kilka dni wstrząsamy jego zawartością.

Nie pozostaje nam już nic innego jak odczekać miesiąc i cały nastaw przefiltrować. Klarowną nalewkę nalewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy na pół roku. 

 

sobota, 23 lipca 2016
Jak zrobić domowy keczup

Domowy keczup nie zawiera konserwantów i zrobiony jest z pomidorów, a nie z produktów pomidoropodobnych. Taki keczup może zrobić każdy, nawet osoba mało doświadczona w kuchni.

keczup_domowy

Lista składników na domowy keczup jest długa:

  • 2 kg pomidorów
  • 2 małe buraki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 75 ml octu balsamicznego
  • 100 g cukru
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 liście laurowe
  • laska cynamonu
  • 0,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól
  • pieprz  

Pomidory musimy pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze jest je wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Buraczki (nadadzą keczupowi pięknego koloru) i cebulę kroimy w plastry. Warzywa wykładamy na głęboką blaszkę na którą wcześniej wylaliśmy oliwę.

Na blachę kładziemy czosnek w łupinach, gałązki tymianku, ocet balsamiczny i wszystkie inne przyprawy. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop. C. 

Po 30 minutach zawartość blaszki mieszamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni. Całość pieczemy jeszcze przez dwie godziny od czasu do czasu mieszając. Jeśli zobaczymy, że zawartość blachy robi się zbyt sucha to przykrywamy ją folią aluminiową. 

Gdy wszystko się już upiecze to zawartość blachy przekładamy do blendera. Pozbywamy się tylko tymianku, cynamonu i liści laurowych. Czosnek wyjmujemy z łupinek. Wszystko dokładnie blendujemy. 

Teraz już wystarczy kremową masę przetrzeć przez sito. Warto użyć do tego chochli, która przyspieszy przecieranie przez sito - ma dużą powierzchnię i kształt zbliżony do sita. Przetarty keczup wkładamy do słoików. Pasteryzujemy je w piekarniku ustawionym na 100 stop C. przez 20 min.

piątek, 22 lipca 2016
Nalewka wiśniowa bez cukru

Zaletą podanego tu przepisu na wiśniówkę jest to, że nie potrzeba do niego cukru. Nie trzeba też sztywno trzymać się proporcji. W zasadzie wszystko zależy od tego, ile mamy wiśni, wódki i jakim naczyniem dysponujemy.

wisniowa

Do przygotowania wytrawnej nalewki wiśniowej potrzeba:

  • wiśni
  • wódki

Jeśli dysponujemy dużym słojem to potrzebować będziemy dużej ilości wiśni. Jeśli małym - to rzecz jasna owoców przygotowujemy mniej. W każdym razie najpierw musimy je wszystkie wydrylować. Zostawiamy sobie tylko kilka pestek. 

Wydrylowane wiśnie rozkładamy na słońcu tak by trochę podeschły. Po kilku godzinach leżakowania wrzucamy je do słoja (razem z pestkami) i zalewamy wódką tak, by wszystkie owoce były przykryte alkoholem. Słój szczelnie przykrywamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. 

Zobacz też: Nalewka z wiśni na spirytusie

Po dwóch tygodniach nastaw zlewamy. Owoce zostawiamy w słoju - zalewamy je ponownie wódką. Otrzymany płyn przelewamy do drugiego słoja i trzymamy go szczelnie zamknięty. 

Po trzech dniach operacje powtarzamy. Wódkę zlewamy do osobnego słoja. Wiśnie natomiast zalewamy nową porcją alkoholu. 

Czytaj też: Nalewka wiśniowa z korzeniami

Po kolejnych trzech dniach znów zlewamy płyn. Łączymy go z pozostałymi (otrzymywanymi wcześniej) i filtrujemy. Zakonserwowane alkoholem wiśnie przechowujemy. Jesienią przydadzą się do herbaty.

Klarowną nalewkę przelewamy do butelek. Szczelnie je zamykamy i wynosimy w ciemne i chłodne miejsce. Tam, niestety, musza leżakować jeszcze co najmniej pół roku. 

czwartek, 21 lipca 2016
Nalewka morelowa na winie

Przepis na nalewkę morelowa na winie ma tę zaletę, że trunek gotowy jest do spożycia już po pięciu dniach. Przygotowanie nalewki morelowej jest proste i nie zajmuje wiele czasu.

morelowa_nawinie

Do przygotowania nalewki morelowej na winie potrzebujemy:

  • 15 dojrzałych moreli
  • 1,5 l białego wina
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 0,2 kg cukru
  • 1 laska cynamonu

Dojrzałe owoce pozbawiamy pestek i wrzucamy do emaliowanego garnka. Dolewamy wody i na malutkim ogniu gotujemy przez około 5 minut, aż owoce zmiękną. Wtedy przecieramy je przez sito używając do tego drewnianych narzędzi. Ani garnek ani łyżki nie mogą być wykonane ze stali ani tym bardziej z aluminium.

Masę morelową wrzucamy do szklanego słoja. Dodajemy laskę cynamonu (ok. 3 cm). Morele zalewamy spirytusem i słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w słoneczne miejsce.

Zobacz też: Nalewka morelowa z pestkami

Po pięciu dniach do garnka wlewamy wino (wytrawne lub półwytrawne). Wsypujemy cukier i delikatnie podgrzewając mieszać aż się cukier rozpuści. Wtedy wino wlewamy do słoja i dokładnie mieszamy.

Zaletą tego przepisu jest to, że nalewki nie trzeba filtrować. Po usunięciu kory cynamonu zawartość słoja przelewamy do butelek, które dobrze zamykamy.

Nalewka jest od razu gotowa do degustacji. Przed podaniem należy tylko wstrząsnąć butelką. 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 73