statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z kaszą gryczaną i serem.

Pierogi goszczą na stołach w wielu domach. Propozycja na zrobienie ich z kaszą gryczaną i serem może wzbogacić domowe menu. Ten przepis na pierogi jest prosty, choć lista składników długa.

 ciasto_pierogi

Do zrobienia pierogów potrzeba:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g sera typu bundz
  • 100 g paronego boczku wędzonego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cebuli szalotki
  • pęczek szczypiorku
  • 20 g masła
  • łyżeczkę pietruszki
  • łyżeczke kminku
  • szczyty gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz.

W składnikach nie ma wymienionych produktów potrzebnych do zrobienia ciasta. Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi? Najlepiej zastosować się do przepisu według linku poniżej:

Zobacz: Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi

Gdy ciasto mamy już gotowe przygotowujemy farsz. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojony w cienkie plastry boczek, który podsmażamy.

Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Znajdzie się tam więc kasza, cebula, boczek, pietruszka, szczypiorek, kminek i oczywiście ser. Całość doprawiamy gąłką, solą i pieprzem do smaku.

Z cieniutko rozwałkowanego ciasta wycinany szklaną koła. Farsz, łyżeczkę, dodajemy do środka, a brzegi zagniatamy. Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy aż nie wypłyną na wierzch.

Podajemy na ciepło polewając gęstym jogurtem. 

środa, 22 listopada 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Odwrócone gołąbki z kiszonej kapusty

    Trudno jest zdobyć całe liście kiszonej kapusty by zawijać w nich gołąbki. Niemniej gołąbki z kiszonej kapusty są rewelacyjne, więc znalazłem sposób, by je przy

  • Jak zrobić dobre frytki

    Kupić w dyskoncie torebkę mrożonych frytek i wrzucić na kilka minut do kuchenki mikrofalowej. Brr, nie ma to nic wspólnego z dobrym jedzeniem. A dobre frytki wy

  • Jak usmażyć wątróbkę cielęcą

    Zarówno struktura wątroby cielęcej jak i jej wyrafinowany smak sprawiają, że wątróbka cielęca to prawdziwy rarytas. Świadczy też o tym cena - kilkakrotnie wyższ

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/11/30 12:53:58
Uwielbiam pierog z kaszą gryczaną i serem. Lepsza wersja pierogów ruskich.

Zapraszam również do siebie, myślę, że warto :)
www.smakizdrowia.pl/Blog
Pozdrawiam,
Kamila