statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona pierś z gęsi

Pierś z gęsi warto zamarynować w solance na dzień przed pieczeniem. Nacieramy majerankiem i czosnkiem. Z dodatkiem jabłek i suszonych śliwek upieczona smakuje wybornie.

 piers-gesi

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 l wody
  • dużo majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 jabłka
  •  tuzin suszonych śliwek

Na dzień przed pieczeniem wkładamy pierś z gęsi do garnka z wodą i solą dodaną w ilości 1 łyżki na 2 l wody. Rankiem pierś wyjmujemy, suszymy ręcznikami papierowymi i nacieramy majerankiem i czosnkiem.

Majeranku musi być dużo - nawet dwa opakowania popularnych producentów. Czosnek trzemy na drobnej tarce.

Zobacz też: Jak upiec kaczkę z kaszą

Piekarnik ustawiamy na 200 stop C. W tym czasie kończymy przygotowanie piersi. Skórkę nacinamy na krzyż i na patelni wytapiamy tłuszcz. Po kilku minach, gdy skórka z gęsi jest przyrumieniona a tłuszcz wytopiony przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego, ale skórką do góry. Kość oczywiście zostawiamy.

Do naczynia dodajemy jabłka przecięte na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych. Luzem też wrzucamy suszone śliwki.

W 200 stopniach pierś z gęsi pieczemy przez godzinę. Potem zmniejszamy temperaturę do 150 stop. C i pieczemy jeszcze od 60 do 90 min (w zależności od wielkości piesi). Przez ostatni kwadrans można otworzyć naczynie, by lepiej przyrumienić skórkę.

Czytaj też: Jak upiec gęś nadziewaną cielęciną

Gęś podajemy ze smażonymi borówkami i kaszą gryczaną niepaloną

czwartek, 16 listopada 2017, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: