statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka tybetańska na czosnku

Kuracja przeprowadzona za pomocą czosnkowej nalewki tybetańskiej podobno odmładza. Nawet jeśli w to nie wierzymy, to nalewkę warto zrobić bo na pewno uodparnia na jesienno-zimowe infekcje na kilka lat. Trzeba ją tylko stosować ściśle według receptury.

czosnkowa-tybet

Do produkcji nalewki tybetańskiej potrzebujemy:

  • 250 g czosnku
  • 300 g spirytusu

Przygotowanie jest bardzo proste. Czosnek musimy zetrzeć na miazgę, przełożyć do butelki i zalać spirytusem. Butelkę szczelnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Po 10 dniach masę należy starannie przefiltrować a czosnek odcisnąć. Teraz ponownie wlewamy nalewkę do butelki, którą szczelnie zamykamy. Odstawiamy na trzy dni, po których możemy rozpocząć kurację.

Jak stosować nalewkę tybetańską?

Nalewkę tybetańska zażywamy na krople. Dawkowania musimy rygorystycznie przestrzegać. Odpowiednią dla każdego posiłku liczę kropli rozpuszczamy w 50 g mleka o temperaturze pokojowej. 

Krople zażywamy według schematu uwzględniającego 3 podstawowe posiłki dziennie. Przez pierwszych pięć dni za każdym posiłkiem zwiększamy kroplę o jedną. I tak maksymalnie wypijamy ich 15.

Zaczynamy więc pierwszego dnia od śniadania. W mleku rozpuszczamy jedną kroplę. Do obiadu zażywamy ich dwie, a do kolacji - trzy. Następnego dnia na śniadanie wypijamy cztery krople nalewki tybetańskiej, do obiadu pięć i kolacji - sześć. Piątego dnia do śniadania rozpuszczamy 13, do obiadu 14 a do kolacji 15 kropel nalewki czosnkowej. 

Liczbę wypijanych kropel zmniejszamy tylko szóstego i siódmego dnia. Szóstego dnia na śniadanie wypijamy ich 15. Na obiad 14 a na kolację 13. Siódmego dnia kolejno będzie to 12, 11 i 10 kropli spożytej nalewki. 

Dzień ósmy jest nieregularny. Na śniadanie zadowalamy się pięcioma kroplami. Do obiadu wypijamy ich osiem a do kolacji siedem. 

Od dziewiątego dnia zażywanie staje się prostsze. Przed każdym posiłkiem wypijamy po 25 kropel nalewki tybetańskiej. Stosujemy to aż do wyczerpania zapasów. 

Kurację czosnkową nalewką tybetańską można powtórzyć dopiero po pięciu latach.

 Właściwości czosnkowej nalewki tybetańskiejczosnek_nalewka

Nalewka czosnkowa oczyszcza organizm ze zbędnych złogów, osadów wapniowych, poprawia przemianę materii, podnosi elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega udarowi mózgu, owrzodzeniu przewodu pokarmowego i poprawia wzrok. 

Lecznicze właściwości czosnku znane były już w starożytności. Współczesne badania dowiodły, że ma on właściwości antyrakowe, zawiera witaminy A, C, B, PP, sole mineralne, wapń, fosfor, magnez, siarkę, chlor i jod. Wykazuje silne właściwości bakteriobójcze i grzybiczobójcze. Jest to naturalny antybiotyk o mniej silnym działaniu niż produkowane przez przemysł farmaceutyczny. 

 

wtorek, 07 listopada 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka z tarniny dla cierpliwych

    Z przepisów na nalewkę z tarniny ten podany poniżej jest ciekawy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze - w efekcie otrzymujemy bardzo mocną nalewkę. Po drugi

  • Nalewka pigwowa po francusku

    Ten przepis na nalewkę z pigwy jest stosunkowo prosty. Natomiast sposób przygotowania nalewki z pigwy po francusku jest niecodzienny. Otrzymany trunek nie jest

  • Lecznicza nalewka z jarzębiny

    Jarzębinę na nalewki należy zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to owoce jarzębiny powinniśmy na noc zostawić w zamrażarce. A

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: