statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić dobre frytki

Kupić w dyskoncie torebkę mrożonych frytek i wrzucić na kilka minut do kuchenki mikrofalowej. Brr, nie ma to nic wspólnego z dobrym jedzeniem. A dobre frytki wymagają kilku sztuczek. 

frytki_dobre

Do przygotowania dobrych frytek potrzebujemy:

  • ziemniaków (np. popularnej odmiany frytkowej Asterix)
  • łyżeczkę cukru
  • oleju rzepakowego

Ilość ziemniaków zależy od naszych możliwości zjedzenia. Nawet jeśli są one olbrzymie, to na patelnie (średnica 28 cm) nie wolno wrzucać więcej niż pół kilograma pokrojonych kartofli.

Sztuczka I

Na frytki warto wybierać ziemniaki z odmian skrobiowych. Mówiąc prościej - im bardziej żółte po przekrojeniu tym lepsze. Idealne są takie, które po przekrojeniu na pół i złączeniu obu części trudno się ponownie oddzielają. 

Sztuczka II

Kartofle obieramy i kroimy w słupki czyli frytki. Wrzucamy je do garnka i kilkakrotnie płuczemy. Paradoksalnie, ale ten zabieg ma na celu wypłukanie... skrobi. Do ostatniego płukania dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na kilka minut. Gdy frytki się moczą w drugim dużym garnku gotujemy wodę. 

Zobacz też: Jak zrobić frytki z selera i pietruszki

Na wrzątek wrzucamy wypłukane frytki. Wodę doprowadzamy do ponownego wrzenia i gotujemy około trzech minut. Wylewamy wodę i frytki suszymy na papierowych ręcznikach.

Sztuczka III

Wysuszone wrzucamy na rozgrzany olej. Musi on być gorący, by frytka wrzucona do niego od razu zaczynała skwierczeć. Frytek wrzucamy tyle by wszystkie były przykryte olejem. 

Smażymy je około 10 - 15 minut aż stworzy się na nich chrupiąca skórka. Wcześniejsze gotowanie spowoduje, że nie staną się one brązowe. Z wierchu otrzymamy chrupiący frytki, które wewnątrz będą chrupkie. W czasie smażenia nie ma potrzeby ich mieszania.

Frytki można spożywać posolone, maczane w majonezie lub keczupie. Ewentualnie można do nich podać praktycznie dowolny sos. Taki jaki najbardziej lubimy. 

środa, 08 listopada 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Pierogi z kaszą gryczaną i serem.

    Pierogi goszczą na stołach w wielu domach. Propozycja na zrobienie ich z kaszą gryczaną i serem może wzbogacić domowe menu. Ten przepis na pierogi jest prosty,

  • Jak usmażyć wątróbkę cielęcą

    Zarówno struktura wątroby cielęcej jak i jej wyrafinowany smak sprawiają, że wątróbka cielęca to prawdziwy rarytas. Świadczy też o tym cena - kilkakrotnie wyższ

  • Risotto z grzybami

    Risotto według przepisu podanego tutaj zostało przygotowane pod okiem Grzegorza Pomietły, szefa kuchni w Art Hotelu we Wrocławiu. Sam przepis na risotto jest pr

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: