statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Biodrówka z kością pieczona z wódką

Do pieczenia mięsa zawsze warto dodać kieliszek wódki, bo mięso robi się wtedy delikatniejsze. Można nim karmić dzieci i kierowców, bo w potrawie nie dominuje ani smak ani moc alkoholu.

pieczona

Do upieczenia biodrówki potrzeba: 

  • 1-1,5 kg biodrówki z kością
  • ulubionych ziół
  • 1 cebuli
  • 2-3 ząbków czosnku
  • 50 ml wódki
  • łyżeczkę kminku
  • łyżki tłuszczu z gęsi
  • soli
  • pieprzu

Biodrówkę warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Wtedy nacieramy ją ziołami. Moje ulubione to rozmaryn i tymianek, ale można użyć takich, które sami lubimy. Mięso nacieramy też przetartym czosnkiem i okładamy pokrojoną w plastry cebulą.

Zobacz też: Jak przygotować pyszny stek wołowy

Z biodrówki nie warto wycinać kości. Mięso pieczone razem z nią jest znacznie smaczniejsze. Ta zasada dotyczy każdego rodzaju mięsa. 

Tak przygotowane chowamy do lodówki na noc. Przed pieczeniem biodrówkę należy krótko podsmażyć z każdej strony. Idealnie jest na smalcu z gęsi, ale jeśli nie mamy to można to zrobić nawet na oleju rzepakowym. Podsmażone mięso będzie delikatniejsze. Biodrówkę wykładamy od naczynia żaroodpornego i wylewamy na nią kieliszek wódki. Solimy, pieprzymy posypujemy kminkiem. 

Biodrówkę pieczemy około dwóch godzin. Przez pierwsze 30 min w temperaturze 200 stop.C. Potem możemy ją zmniejszyć do 160 stopni.

 Zdjęcie poglądowe. Fot. Fotolia.com

poniedziałek, 27 listopada 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Gołąbki z grzybami

    Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną to jedne z najlepszych dań grzybnych jakie udało mi się przyrządzić. Smak podbił jeszcze sos z maślaków, którymi gołąbki był

  • Proste gołąbki bez zawijania

    Ten przepis na gołąbki nie wymaga czasochłonnego parzenia kapusty, oddzielania liści z główki ani zawijania poszczególnych liści w gotowe gołąbki. Przygotowanie

  • Żeberka duszone w kapuście

    Spośród wielu przepisów na żeberka ten jest jednym z moich ulubionych. Żeberka duszone w kapuście to danie z dopasowanymi smakami, stosunkowo łatwe w przygotowa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/12/14 08:11:17
To czerwone i prawie surowe na zdjęciu to finalny produkt jest ?
-
2017/12/14 10:03:45
Jak pod tekstem zaznaczono, to tylko zdjęcie poglądowe.