statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z grzybami

Risotto według przepisu podanego tutaj zostało przygotowane pod okiem Grzegorza Pomietły, szefa kuchni w Art Hotelu we Wrocławiu. Sam przepis na risotto jest prosty, ale wykonanie nieco czasochłonne.

 rizotto

Składniki risotto też nie są skomplikowane. Potrzeba:

  • 500 g ryżu
  • 200 g świeżych grzybów lub pieczarek
  • 2 cebule
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 500 ml wody
  • 400 ml wytrawnnego wina białego
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • zielona kolendra

Najpierw musimy przygotować grzyby i cebulę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby (np. dobrze jest pomieszać leśne z pieczarkami) obieramy i kroimy na drobne kawałki. 

W garnku roztapiamy połowę oleju kokosowego i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż. Najlepszy na risotto jest ryż arborio, gdyż jest kleisty i idealnie uwypukla charakter potrawy. 

Zobacz też: Risotto pieczone z dynią i szałwią

Ryż przez chwilę podgrzewamy w garnku a następnie zalewamy winem. Mieszamy czekając aż wyparuje wino. Wtedy dolewamy niewielką ilość wody. I znów cały czas mieszając odparowujemy wodę.

- Tę czynność powinniśmy powtórzyć osiem raz, aż ryż zrobi się miękki - poucza Grzegorz Pomietło. 

Tak mniej więcej po 20-30 minutach mieszania, gdy ryż rzeczywiście będzie już miękki, do risotto dorzucamy podsmażone na osobnej patelni grzyby.  Smażymy je na pozostałej części oleju kokosowego. Dodajemy także płatki drożdżowe.

Następnie podlewamy wszystko mlekiem kokosowym i chwilkę mieszamy. Na sam koniec dodajemy pół pęczka posiekanej, niezbyt drobno, kolendry. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

risotto

Wykładamy na talerze. Risotto nie powinno być suche, raczej musi przypominać lekko rozgotowaną potrawę. Nie można więc dopuścić do nadmiernego wyparowania wody i mleka kokosowego.

Ten przepis jest w wersji risotta jest dla wegan. Normalnie można go traktować jako bazę i nie warto trzymać się go ortodoksyjnie. Grzyby można zastąpić mięsem drobiowym lub nawet wołowym. Do zagęszczenia Włosi wykorzystują ser parmezan zamiast płatków drożdżowych. nie podlewają też ryżu wodą lecz bulionem warzywnym ewentualnie wołowym. 

czwartek, 19 października 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Pierogi z kaszą gryczaną i serem.

    Pierogi goszczą na stołach w wielu domach. Propozycja na zrobienie ich z kaszą gryczaną i serem może wzbogacić domowe menu. Ten przepis na pierogi jest prosty,

  • Odwrócone gołąbki z kiszonej kapusty

    Trudno jest zdobyć całe liście kiszonej kapusty by zawijać w nich gołąbki. Niemniej gołąbki z kiszonej kapusty są rewelacyjne, więc znalazłem sposób, by je przy

  • Jak zrobić dobre frytki

    Kupić w dyskoncie torebkę mrożonych frytek i wrzucić na kilka minut do kuchenki mikrofalowej. Brr, nie ma to nic wspólnego z dobrym jedzeniem. A dobre frytki wy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/10/19 16:16:50
dla takich smaków warto poczekać :)
-
2017/10/23 12:06:48
Cudowne!