statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Proste gołąbki bez zawijania

Ten przepis na gołąbki nie wymaga czasochłonnego parzenia kapusty, oddzielania liści z główki ani zawijania poszczególnych liści w gotowe gołąbki. Przygotowanie gołąbków bez zwijania zabiera trochę czasu, ale smak wynagradza trud.

golabki_bez

Do przygotowania gołąbków potrzeba:

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 0,5 kg kapusty
  • 1 sporej cebuli
  • 0,5 szklanki ryżu
  • pęczka pietruszki
  • 2 jaj
  • soli
  • pieprzu

Zaczynamy od starcia kapusty na tarce o dużych oczkach. Startą kapustę wrzucamy do wrzątku i blanszujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Zobacz też: Jak usmażyć cebulę

Teraz zabieramy się za cebulę. Kroimy ją w kostkę i wrzucamy na patelnię na której jest rozgrzany olej. Cebulę smażymy aż się lekko zarumieni. Pietruszkę siekamy niekoniecznie drobno.

Teraz mięso, wystudzoną kapustę, cebulę i pietruszkę wrzucamy do miski. Dodajemy jajka i przyprawiamy dużą ilością soli i pieprzu. Wsypujemy też nieugotowany ryż. Dokładnie wyrabiamy ręką aż uda się uzyskać taką masę by uformować gołąbki na wzór kotletów mielonych. 

Zobacz też: Przepis na kotlety mielone z indyka

Uformowane gołąbki wrzucamy na patelnię. Smażymy je dosłownie po dwie minuty na każdej stronie. Gdy tylko zmienią kolor układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem.

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 0,25 l słodkiej śmietany
  • 3 kopiastych łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżki słodkiej papryki
  • soli
  • pieprzu

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Pamiętajmy tylko. by dodać do sosu słodką mieloną paprykę. Zalecana jest wędzona, ale zwykła też jest dobra.  Łyżka cukru ma podkreślać smak pomidorów. 

Zobacz też: Jak zrobić pomidorową z pieczonych pomidorów

Sosem zalewamy gołąbki. Musi go być tyle, by dokładnie przykrył wszystkie "kotlety". Naczynie wkładamy teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stop. C na mniej więcej 60 min. Gołąbki są gotowe wtedy, gdy sos zredukuje się o około 30 proc. 

 

 

środa, 04 października 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Biodrówka z kością pieczona z wódką

    Do pieczenia mięsa zawsze warto dodać kieliszek wódki, bo mięso robi się wtedy delikatniejsze. Można nim karmić dzieci i kierowców, bo w potrawie nie dominuje a

  • Gołąbki z grzybami

    Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną to jedne z najlepszych dań grzybnych jakie udało mi się przyrządzić. Smak podbił jeszcze sos z maślaków, którymi gołąbki był

  • Żeberka duszone w kapuście

    Spośród wielu przepisów na żeberka ten jest jednym z moich ulubionych. Żeberka duszone w kapuście to danie z dopasowanymi smakami, stosunkowo łatwe w przygotowa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: