statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka z tarniny dla cierpliwych

Z przepisów na nalewkę z tarniny ten podany poniżej jest ciekawy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze - w efekcie otrzymujemy bardzo mocną nalewkę. Po drugie - w pełni smak trunku docenimy dopiero po latach. 

tarninowa

Do przygotowania nalewki tarninowej potrzebujemy:

  • 1 kg owoców tarniny
  • 1 l spirytusu 96 proc.
  • 0,5 l wódki 45 proc.
  • 200 g cukru

Zdrowe jagody taniny płuczemy i wsypujemy do słoja. Zalewamy je mocną wódką i następnie spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na półtora miesiąca. Co kilka warto nim zamieszać. 

Zobacz też: Nalewka z tarniny. Tarninówka.

Po upływie tego czasu nastaw zlewamy. Płyn przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu a na tarninę wysypujemy cukier. Zasypane owoce oddadzą resztki alkoholu i aromat, ale cukier musi się całkowicie rozpuścić. Dlatego słojem musimy mieszać początkowo raz dziennie, a potem raz na kilka dni. 

Syrop łączymy z wcześniej uzyskanym płynem alkoholowym. Tarninę możemy jeszcze przepłukać niewielką ilością wody, która też wlewamy do nalewki. Trunek filtrujemy i wlewamy do butelek.

Zobacz też: Klasyczna nalewka z tarniny

Nalewka z tarniny należy do tej grupy nalewek, która wymagją długiego leżakowania. Ta zrobiona według tego przepisu do spożycia nadaje się dopiero po pół roku. Ale to czas minimum. Fachowcy twierdzą, że najlepszy smak nalewka osiąga dopiero po... siedmiu latach.  

wtorek, 03 października 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka tybetańska na czosnku

    Kuracja przeprowadzona za pomocą czosnkowej nalewki tybetańskiej podobno odmładza. Nawet jeśli w to nie wierzymy, to nalewkę warto zrobić bo na pewno uodparnia

  • Lecznicza nalewka z jarzębiny

    Jarzębinę na nalewki należy zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to owoce jarzębiny powinniśmy na noc zostawić w zamrażarce. A

  • Nalewka z muchomora na bóle

    Nalewkę z muchomora czerwonego stosujemy wyłącznie do nacierania. Nie wolno jej pić. Za to oddać nam może wiele przysług przy bólach korzonków lub stawów. 

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: