statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Leśne grzyby pieczone

Pieczenie leśnych grzybów to propozycja dla tych, którym marynowanie, suszenie, mrożenie czy przerabianie na sos grzybny się już znudziło. Przygotowanie grzybów pieczonych nie jest trudne i poradzi sobie z tym chyba każdy.

pieczone_grzyby

Do przygotowania pieczenia grzybów potrzebujemy:

  • 0,5 kg grzybów
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • czubatą łyżkę tartej bułki
  • duży ząbek czosnku
  • łyżkę suszonego rozmarynu
  • natka pietruszki
  • sól 
  • pieprz
  • olej

Do pieczenia nadają się najbardziej znane gatunki grzybów. Czyli piec możemy prawdziwki, podgrzybki, rydze czy kurki. Można je piec również wymieszane ze sobą. 

Zobacz też: Jak marynować grzyby z goździkami

Grzyby trzeba oczyścić i wypłukać. Parmezan, tartą bułkę, starty ząbek czosnku i rozmaryn mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozmaryn można zastąpić tymiankiem.

Poszczególne składniki potrawy umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na dno rozlewamy trochę oleju i układamy grzyby. Dobrze gdy grzyby są małe. Jeśli trafią się większe to trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. 

Grzyby posypujemy parmezanową posypką i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika. W temperaturze 180 stop. C pieczemy przez około 30 minut. 

Zobacz też: Jak zamrozić grzyby

Tak upieczone grzyby podawać można z kaszą lub ziemniakami. Po wierzchu warto je posypać posiekaną świeżą pietruszką.

wtorek, 10 października 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Jak zrobić sos chlebowy

    Sos chlebowy jest popularny na Wyspach i najczęściej dodawany do potraw z drobiu. Przygotowanie sosu chlebowego jest proste. I można go zrobić wcześniej, potem

  • Marynowanie smażonych grzybów

    Marynowanie grzybów pozwala nam cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najpopularniejszym sposobem jest marynowanie blanszowanych grzybów. A można je też maryn

  • Jak zamrozić grzyby

    Grzyby warto mrozić. Do mrożenia nadają się wszystkie najpopularniejsze odmiany: prawdziwki. podgrzybki, maślaki, rydze, kozaki, kurki, kanie i inne. Z poszczeg

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: