statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak usmażyć wątróbkę cielęcą

Zarówno struktura wątroby cielęcej jak i jej wyrafinowany smak sprawiają, że wątróbka cielęca to prawdziwy rarytas. Świadczy też o tym cena - kilkakrotnie wyższa niż tradycyjnej wątróbki drobiowej czy wołowej.

watrobka-cieleca

Przygotowanie wątroby cielęcej jest proste i wymaga niewielu składników:

  • 400 g wątroby cielęcej
  • 2 dużych cebul 
  • masła klarowanego
  • soli 
  • białego wina (opcjonalnie)

Pracę zaczynamy od obrania cebuli. Do wątróbki możemy użyć zwykłej cebuli lub szalotki, która jest bardziej wyrazista. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem klarowanym. Do przysmażenia cebuli można też użyć około 100 ml białego, wytrawnego wina.

Zobacz też: Jak usmażyć cebulę do wątróbki

Podczas gdy będzie się przysmażać cebula my zajmiemy się wątrobą. Obieramy ja z błony i kroimy w plastry grube na około 1 cm. Nie jest ważne czy wątróbkę posolimy przed czy po smażeniu. Ważne by jej nie przeciągnąć. 

Smażenie wątroby zaczynamy w momencie, gdy cebula na patelni zacznie się lekko rumienić. Wątróbkę powinniśmy przygotowywać na osobnej patelni.

Zobacz też: Bardziej skomplikowany przepis na wątróbkę cielęcą z jabłkami

Czas smażenia zależy oczywiście od grubości plastra i wielkości ognia. Przyjmijmy, że centymetrowej grubości plastra wątroby na średnim ogniu nie smażymy dłużej niż po dwie minuty z każdej ze stron. W środku wątroba powinna być jeszcze czerwona, nawet lekko surowa. 

Przesmażona wątróbka, bez względu na to czy wołowa, cielęca, wieprzowa czy drobiowa, będzie twarda i niesmaczna. 

Zobacz też: Wątróbka z kaczki z gruszką

Na talerz wykładamy cebulę i na nią kładziemy wątróbkę. Możemy jeść z pieczywem. 

czwartek, 26 października 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Pierogi z kaszą gryczaną i serem.

    Pierogi goszczą na stołach w wielu domach. Propozycja na zrobienie ich z kaszą gryczaną i serem może wzbogacić domowe menu. Ten przepis na pierogi jest prosty,

  • Odwrócone gołąbki z kiszonej kapusty

    Trudno jest zdobyć całe liście kiszonej kapusty by zawijać w nich gołąbki. Niemniej gołąbki z kiszonej kapusty są rewelacyjne, więc znalazłem sposób, by je przy

  • Jak zrobić dobre frytki

    Kupić w dyskoncie torebkę mrożonych frytek i wrzucić na kilka minut do kuchenki mikrofalowej. Brr, nie ma to nic wspólnego z dobrym jedzeniem. A dobre frytki wy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: