statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną to jedne z najlepszych dań grzybnych jakie udało mi się przyrządzić. Smak podbił jeszcze sos z maślaków, którymi gołąbki były polane. Niebo w gębie.

golabki-zgrzybami

Do zrobienia gołąbków z grzybami potrzeba:

  • 0,5 kg grzybów leśnych
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • kapustę włoską
  • 1 l bulionu 
  • 3 główki cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy

Najpierw musimy sparzyć kapustę by oddzielić od główki liście. Używam kapusty włoskiej, bo w przeciwieństwie do białej, łatwo z niej odchodzą liście. 

Kaszę gryczaną, najlepiej niepaloną, gotujemy niezbyt długo, może pozostać nieco twarda. Odcedzamy ją i wrzucamy do miski. 

Zobacz też: Jak zrobić gołąbki z kiszonej kapusty

Duże cebule siekamy w małe kawałki i na maśle podsmażamy. Dodajemy do niej, pokrojone w drobne kawałki, grzyby. Mogą to być podgrzybki, kozaki, prawdziwki czy maślaki lub rydze. Na patelnię wrzucamy jeszcze starty czosnek i całość smażymy około 5 minut. Grzyby solimy i pieprzymy. Dodajemy też tymianek, najlepiej świeży.

Podsmażone grzyby wrzucamy do miski i mieszamy razem z kaszą. Taki farsz zawijamy w liście kapusty i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dno naczynia możemy wyłożyć liśćmi kapusty. Gdy znajdą się w nim wszystkie gołąbki całość zalewamy dobrym bulionem. Najlepiej wołowym. Doprawiamy liściem laurowym. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop.C na godzinę.

Zobacz też: Jak zrobić sos grzybowy

Gołąbki należą do tych dań, które najlepiej smakują odgrzane następnego dnia. Na talerzu można je podać z sosem grzybowym. 

środa, 11 października 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Biodrówka z kością pieczona z wódką

    Do pieczenia mięsa zawsze warto dodać kieliszek wódki, bo mięso robi się wtedy delikatniejsze. Można nim karmić dzieci i kierowców, bo w potrawie nie dominuje a

  • Proste gołąbki bez zawijania

    Ten przepis na gołąbki nie wymaga czasochłonnego parzenia kapusty, oddzielania liści z główki ani zawijania poszczególnych liści w gotowe gołąbki. Przygotowanie

  • Żeberka duszone w kapuście

    Spośród wielu przepisów na żeberka ten jest jednym z moich ulubionych. Żeberka duszone w kapuście to danie z dopasowanymi smakami, stosunkowo łatwe w przygotowa

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: