statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak usmażyć kanie z jajkiem

Najbardziej popularne danie z kani, czyli kania a`la schabowy, każdemu może się znudzić. Podaje więc przepis na kanie z cebulą i jajkiem przypominające omlet.

kanie_ 

Do przygotowania kani w jajku potrzebujemy:

  • 2 kapeluszy z kani
  • 1 sporej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 3 jajek
  • śmietany
  • soli
  • pieprzu 
  • masła

Kanie myjemy i kroimy w paski. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzanym masłem. Jeśli nawet początkowo wydaje się, że nie zmieszczą się wszystkie to bez obaw. Grzyby smażone wkrótce zmniejszą swoją objętość.

Zobacz też: Jak usmażyć kanie a`la schabowy

Na drugą patelnię (tak będzie najwygodniej) wrzucamy drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy ją aż się lekko zarumieni. 

W tym czasie do miseczki wbijamy trzy całe jajka. Roztrzepujemy je i dodajemy ze dwie łyżki dobrej śmietany (można ją zastąpić mlekiem).

Zobacz też: Zupa z kani a`la flaczki

Gdy zobaczymy, że kanie już są miękkie i nadają się do spożycia dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem (można tez dodać tymianek). Zalewamy jajkiem ze śmietaną i smażymy jeszcze tyle, by jajko się ścięło. 

Tak przygotowane kanie możemy już przekładać na talerze.

wtorek, 12 września 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Leśne grzyby pieczone

    Pieczenie leśnych grzybów to propozycja dla tych, którym marynowanie, suszenie, mrożenie czy przerabianie na sos grzybny się już znudziło. Przygotowanie grzybów

  • Jak zrobić sos chlebowy

    Sos chlebowy jest popularny na Wyspach i najczęściej dodawany do potraw z drobiu. Przygotowanie sosu chlebowego jest proste. I można go zrobić wcześniej, potem

  • Marynowanie smażonych grzybów

    Marynowanie grzybów pozwala nam cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najpopularniejszym sposobem jest marynowanie blanszowanych grzybów. A można je też maryn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: