statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka z oregano

Nalewkę z oregano można robić zarówno ze świeżych ziół jak i suszonych. Przygotowanie nie jest trudne, ale nalewka z oregano musi długo leżakować.

oreganoSkładniki nalewki na oregano:

  • 15 g świeżego oregano lub 5 g suszonego
  • 1 l wódki
  • 1 łyżka płynnego miodu

Umyte łodygi zioła wkładamy do słoja (suszonego nie myjemy). Zalewamy wódką z rozpuszczonym miodem. Do tej nalewki najlepszy jest miód wrzosowy. 

Słój, szczelnie zakręcony, umieszczamy w ciepłym i jasnym miejscu. Co jakiś czas naczyniem wstrząsamy. Dopiero po miesiącu nalewkę zlewamy przez sito wyłożone gazą i filtrujemy. 

Nalewka z oregano umieszczona w butelkach powinna jeszcze leżakować w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu jeszcze przez co najmniej pół roku. 

Nalewka z oregano polecana jest przy przeziębieniach

 

poniedziałek, 28 sierpnia 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka tybetańska na czosnku

    Kuracja przeprowadzona za pomocą czosnkowej nalewki tybetańskiej podobno odmładza. Nawet jeśli w to nie wierzymy, to nalewkę warto zrobić bo na pewno uodparnia

  • Nalewka z tarniny dla cierpliwych

    Z przepisów na nalewkę z tarniny ten podany poniżej jest ciekawy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze - w efekcie otrzymujemy bardzo mocną nalewkę. Po drugi

  • Nalewka pigwowa po francusku

    Ten przepis na nalewkę z pigwy jest stosunkowo prosty. Natomiast sposób przygotowania nalewki z pigwy po francusku jest niecodzienny. Otrzymany trunek nie jest

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: