statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka cząbrowo-miodowa

W barku prawdziwego miłośnika nalewek nie może zabraknąć nalewek ziołowych. Przykładem takiej jest nalewka z cząbru z dodatkiem miodu. Jest ona łatwa w przygotowaniu i do tego efektownie wzbogaci nasze nalewkowe menu.

nalewka-czabrowo-miodowa

Do przygotowania nalewki z cząbru z miodem potrzeba:

  • 10 g świeżego cząbru
  • 1 l wódki
  • 1 łyżka miodu

Na dno słoja układamy świeże, umyte gałązki cząbru. Zalewamy je wódką. Dodatkowo rozpuszczamy w niej łyżkę płynnego miodu. Najlepiej gryczanego.

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w miejsce ciepłe i nasłonecznione. 

Zobacz też: Jakich ziół używać do określonych potraw

Po miesiącu nastaw musimy przelać przez gęste sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą. Nie musimy trunku specjalnie filtrować. Natomiast po rozlaniu do butelek nalewkę musimy jeszcze leżakować w chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej pół roku. 

Pamiętać warto, że cząber pobudza wydzielanie soków trawiennych. Ma także działanie dezynfekujące.

sobota, 10 czerwca 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka z tarniny dla cierpliwych

    Z przepisów na nalewkę z tarniny ten podany poniżej jest ciekawy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze - w efekcie otrzymujemy bardzo mocną nalewkę. Po drugi

  • Nalewka pigwowa po francusku

    Ten przepis na nalewkę z pigwy jest stosunkowo prosty. Natomiast sposób przygotowania nalewki z pigwy po francusku jest niecodzienny. Otrzymany trunek nie jest

  • Lecznicza nalewka z jarzębiny

    Jarzębinę na nalewki należy zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to owoce jarzębiny powinniśmy na noc zostawić w zamrażarce. A

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/06/21 06:57:44
Poproszę kieliszeczek! :)