statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka z tataraku na winie

Nalewka z tataraku wykonana według podanego tu przepisu ma za zadanie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Nalewkę robi się wiosną i tatarakowa doskonale sprawdza się w czasie osłabienia wiosennego.

nalewka_tatarakowa

Składniki nalewki na tataraku:

  • 100 g kłączy tataraku
  • 1 l wytrawnego wina

Kłącza tataraku powinny być obrane z kory i najlepsze są one wtedy, gdy zbierzemy je w maju. Po okorowaniu kroimy je w małe kawałki i zalewamy litrem gronowego wina. Gdy nalewkę przygotowujemy dla osób walczących z anemią to nastaw przygotowujemy z wina czerwonego. W innych przypadkach może to być wino białe. 

Zobacz też: Nalewka z tataraku na spirytusie

Zalany winem tatarak odstawiamy na dwa tygodnie. Pamiętajmy o tym, by słojem (szczelnie zamkniętym) mieszać co najmniej raz dziennie. Po tym czasie nastaw zlewamy, filtrujemy i wlewamy do ciemnej butelki.

Czytaj: Jak filtrować nalewki? 5 sposobów na klarowne nalewki.

Spożywanie nalewki z tataraku dla zdrowotności to picie jej trzy razy dziennie po 25 g przed każdym posiłkiem. Nalewka z tataraku na winie wzmocni i uleczy układ trawienny i nerwowy. 

środa, 19 kwietnia 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka tybetańska na czosnku

    Kuracja przeprowadzona za pomocą czosnkowej nalewki tybetańskiej podobno odmładza. Nawet jeśli w to nie wierzymy, to nalewkę warto zrobić bo na pewno uodparnia

  • Nalewka z tarniny dla cierpliwych

    Z przepisów na nalewkę z tarniny ten podany poniżej jest ciekawy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze - w efekcie otrzymujemy bardzo mocną nalewkę. Po drugi

  • Nalewka pigwowa po francusku

    Ten przepis na nalewkę z pigwy jest stosunkowo prosty. Natomiast sposób przygotowania nalewki z pigwy po francusku jest niecodzienny. Otrzymany trunek nie jest

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: