statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka cytrynowa z koniakiem

Przepis na nalewkę cytrynową z koniakiem wzbogaci nasza kolekcję przepisów na nalewki z cytryny. Przygotowywaliśmy je już na rumie, po włosku i po francusku, błyskawicznie i wytrawnie. Przyszedł więc czas na zmieszanie cytryny i koniak.

cytrynowa

Do przygotowania nalewki cytrynowej na koniaku potrzeba:

  • 350 g świeżej skórki cytrynowej
  • 1 l wódki
  • 0,1 l koniaku (lub brandy)
  • 0,5 l wody
  • 300 g cukru

Przygotowanie tej nalewki nie jest trudne, ale od momentu jej wstawienia do czasu pierwszej degustacji minąć musi co najmniej 3 miesiące. 

Czytaj też: Prosta i łatwa nalewka cytrynowa

W pierwszym etapie musimy cienko obrać ze skórki dobrze umyte cytryny. Skórkę zalewamy wódką i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po sześciu tygodniach z cukru i wody przygotowujemy syrop. Do tego warto użyć przegotowanej uprzednio wody, którą podgrzewamy tylko tyle by rozpuścił się w niej cukier. Do wystudzonego potem syropu dodajemy koniak.

Zobacz też: Cytrynówka wytrawna

W czasie gdy syrop będzie się studził my zlewamy przez gęste sito wódkę znad skórki cytrynowej. Potem ją filtrujemy i mieszamy razem z syropem. 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak wlać trunek do butelek. Dokładnie je korkujemy i zostawiamy na kolejne 6 tygodni w ciemnym, ale chłodnym pomieszczeniu. 

 

poniedziałek, 24 kwietnia 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka z tarniny dla cierpliwych

    Z przepisów na nalewkę z tarniny ten podany poniżej jest ciekawy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze - w efekcie otrzymujemy bardzo mocną nalewkę. Po drugi

  • Nalewka pigwowa po francusku

    Ten przepis na nalewkę z pigwy jest stosunkowo prosty. Natomiast sposób przygotowania nalewki z pigwy po francusku jest niecodzienny. Otrzymany trunek nie jest

  • Lecznicza nalewka z jarzębiny

    Jarzębinę na nalewki należy zbierać po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie mamy takiej możliwości, to owoce jarzębiny powinniśmy na noc zostawić w zamrażarce. A

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: