statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka cytrynowa z koniakiem

Przepis na nalewkę cytrynową z koniakiem wzbogaci nasza kolekcję przepisów na nalewki z cytryny. Przygotowywaliśmy je już na rumie, po włosku i po francusku, błyskawicznie i wytrawnie. Przyszedł więc czas na zmieszanie cytryny i koniak.

cytrynowa

Do przygotowania nalewki cytrynowej na koniaku potrzeba:

  • 350 g świeżej skórki cytrynowej
  • 1 l wódki
  • 0,1 l koniaku (lub brandy)
  • 0,5 l wody
  • 300 g cukru

Przygotowanie tej nalewki nie jest trudne, ale od momentu jej wstawienia do czasu pierwszej degustacji minąć musi co najmniej 3 miesiące. 

Czytaj też: Prosta i łatwa nalewka cytrynowa

W pierwszym etapie musimy cienko obrać ze skórki dobrze umyte cytryny. Skórkę zalewamy wódką i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po sześciu tygodniach z cukru i wody przygotowujemy syrop. Do tego warto użyć przegotowanej uprzednio wody, którą podgrzewamy tylko tyle by rozpuścił się w niej cukier. Do wystudzonego potem syropu dodajemy koniak.

Zobacz też: Cytrynówka wytrawna

W czasie gdy syrop będzie się studził my zlewamy przez gęste sito wódkę znad skórki cytrynowej. Potem ją filtrujemy i mieszamy razem z syropem. 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak wlać trunek do butelek. Dokładnie je korkujemy i zostawiamy na kolejne 6 tygodni w ciemnym, ale chłodnym pomieszczeniu. 

 

poniedziałek, 24 kwietnia 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka sosnowa na winie

    Nalewka z młodych pędów sosny zrobiona na winie ma właściwości wybitnie lecznicze. W przeciwieństwie do nalewki sosnowej na bazie spirytusu tę "winną" pijamy w

  • Wieloowocowa nalewka dla płci pięknej

    Przygotowanie wieloowocowej nalewki według podanego tu przepisu to zabawa na całe lato. Warto się jednak tego zadania podjąć, bo otrzymamy nalewkę o oryginalnym

  • Nalewka herbaciana ze śliwiowicą

    Nalewka herbaciana ze śliwowicą ma dwie duże zalety. Można ją przygotować o każdej porze roku i do spożycia nadaje się już po kwartale. Na dodatek jest prosta w

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: