statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Wieloowocowa nalewka dla płci pięknej

Przygotowanie wieloowocowej nalewki według podanego tu przepisu to zabawa na całe lato. Warto się jednak tego zadania podjąć, bo otrzymamy nalewkę o oryginalnym i niepowtarzalnym smaku. 

wieloowocowa

Do przygotowania nalewki wieloowocowej potrzeba: 

  • 2 l spirytusu
  • 1 szklankę poziomek
  • 1 szklankę truskawek
  • 1 szklankę malin
  • 1 szklankę czereśni
  • 1 szklankę wiśni
  • 1 szklankę śliwek
  • 1 szklankę gruszek
  • 1 szklanką soku z czerwonych pomarańczy
  • 2 szklanki melona
  • cukier

Najważniejszą rzeczą jest przygotowanie odpowiedniej wielkości słoja. Pamiętać musimy, że dodamy potem do niego jeszcze sporo owoców, więc musi być naprawdę duży. Wlewamy do niego spirytus i wrzucamy pierwsza serię owoców.

W czasie przygotowywania tej nalewki trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze słój zawsze musi być szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie procenty się uwolnią i nalewka nie będzie się do niczego nadawać. 

Zobacz też: Jak przygotować ratafię wieloowocową

Po drugie owoce dodajemy tylko dojrzałe i zdrowe. Do słoja wrzucamy je w miarę dojrzewania świeże i pokrojone w drobne kawałki. 

Pamiętać też trzeba, by czereśnie, wiśnie i śliwki były wydrylowane. Melon i sok z pomarańczy dodajemy na samym końcu. 

Słój powinien stać w jasnym miejscu jeszcze przez miesiąc po tym, jak dodaliśmy do niego ostatnie składniki. Po tym czasie nastaw zlewamy a owoce dokładnie wyciskamy. Wlewamy płyn do słoja badając jego ilość. Od tego bowiem zależy wykończenie nalewki. Na każdy litr uzyskanego płynu dodajemy około pół kilograma cukru. 

Czytaj też: Nalewka wieloowocowa dla długodystansowców

Posłodzony płyn musimy postawić w ciepłym miejscu. Słojem codziennie mieszamy. Dopiero gdy cukier całkowicie się rozpuści nalewkę przelewamy do butelek. 

Z degustacją nalewki wieloowocowej warto poczekać jeszcze kilka miesięcy. 

wtorek, 21 marca 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka tybetańska na czosnku

    Kuracja przeprowadzona za pomocą czosnkowej nalewki tybetańskiej podobno odmładza. Nawet jeśli w to nie wierzymy, to nalewkę warto zrobić bo na pewno uodparnia

  • Nalewka z tarniny dla cierpliwych

    Z przepisów na nalewkę z tarniny ten podany poniżej jest ciekawy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze - w efekcie otrzymujemy bardzo mocną nalewkę. Po drugi

  • Nalewka pigwowa po francusku

    Ten przepis na nalewkę z pigwy jest stosunkowo prosty. Natomiast sposób przygotowania nalewki z pigwy po francusku jest niecodzienny. Otrzymany trunek nie jest

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: