statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka piołunowa po staropolsku

Nalewka piołunowa ma też właściwości halucynogenne, więc nie należy jej spożywać w dużych ilościach. Zażywana w małych dawkach ma działanie zdrowotne i dlatego warto ją mieć pod ręką.

piolunowa

Do przygotowania piołunówki potrzebujemy:

  • 40 g pokrojonych wierzchołków piołunu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,4 l wody
  • 15 g suchych skórek pomarańczowych
  • 8 g świeżego tataraku
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 7 g goździków
  • 7 g cynamonu

Przygotowanie tej nalewki jest bardzo proste. Wszystkie podane przyprawy z ze świeżym piołunem wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 16 dni. Od czasu do czasu słojem można wstrząsnąć.

Kolejny krok to przygotowanie syropu. Przygotowujemy go z przegotowanej, ale zimnej wody. Wsypujemy do niej cukier i delikatnie podgrzewając mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru. Nie można żeby przegrzewać wody, wystarczy na tyle by rozpuścić cukier.

Czytaj też: Przepis na nalewkę pieprzową

Nastaw spirytusowy przelewamy przez gazę. Łączymy go z syropem w opłukanym słoju i znów szczelnie zamknięty odstawiamy na 10 tygodni.

Po tym czasie nalewkę piołunową przelewamy do butelek. I dopiero wtedy możemy ją, po kieliszeczku, spożywać w celach zdrowotnych. Nalewka poprawia apetyt, poprawia trawienie. 

 

czwartek, 02 lutego 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka tybetańska na czosnku

    Kuracja przeprowadzona za pomocą czosnkowej nalewki tybetańskiej podobno odmładza. Nawet jeśli w to nie wierzymy, to nalewkę warto zrobić bo na pewno uodparnia

  • Nalewka z tarniny dla cierpliwych

    Z przepisów na nalewkę z tarniny ten podany poniżej jest ciekawy co najmniej z dwóch powodów. Po pierwsze - w efekcie otrzymujemy bardzo mocną nalewkę. Po drugi

  • Nalewka pigwowa po francusku

    Ten przepis na nalewkę z pigwy jest stosunkowo prosty. Natomiast sposób przygotowania nalewki z pigwy po francusku jest niecodzienny. Otrzymany trunek nie jest

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: