statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Nalewka herbaciana ze śliwiowicą

Nalewka herbaciana ze śliwowicą ma dwie duże zalety. Można ją przygotować o każdej porze roku i do spożycia nadaje się już po kwartale. Na dodatek jest prosta w przygotowaniu.

herbaciana_ze-śliwowica

Do zrobienia nalewki herbacianej ze śliwowicą potrzebujemy:

  • 4 łyżki stołowe czarnej, liściastej herbaty
  • 0,2 l śliwowicy
  • 1 l spirytusu
  • 1,2 l wody
  • 4 łyżki miodu
  • 3 laski wanilii

Najpierw wodę gotujemy z pokrojonymi wzdłuż laskami wanilii. Wrzątkiem zalewamy herbatę i parzymy ją przez kilka minut. Następnie przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Zobacz też: Nalewka herbaciana na spirytusie

Gdy temperatura naparu spadnie poniżej 40 stop. C rozpuszczamy w nim miód. Nie wolno miodu rozpuszczać w wyższej temperaturze ani tym bardziej gotować, ponieważ traci on swoje właściwości.

Teraz płyn jeszcze raz przelewamy przez sito wyłożone złożoną kilkakrotnie gazą. Klarowny mieszamy razem ze spirytusem i śliwowicą. 

Czytaj też: Przepis na nalewkę herbacianą z rumem

Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Wynosimy do piwniczki na trzy miesiące. Dopiero po tym czasie trunek nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. 

piątek, 03 lutego 2017, piotras1011

Polecane wpisy

  • Nalewka cząbrowo-miodowa

    W barku prawdziwego miłośnika nalewek nie może zabraknąć nalewek ziołowych. Przykładem takiej jest nalewka z cząbru z dodatkiem miodu. Jest ona łatwa w przygoto

  • Nalewka cytrynowa z koniakiem

    Przepis na nalewkę cytrynową z koniakiem wzbogaci nasza kolekcję przepisów na nalewki z cytryny. Przygotowywaliśmy je już na rumie, po włosku i po fr ancusku, b

  • Nalewka z tataraku na winie

    Nalewka z tataraku wykonana według podanego tu przepisu ma za zadanie poprawić funkcjonowanie naszego organizmu. Nalewkę robi się wiosną i tatarakowa doskonale

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/02/21 19:24:24
Blog jak i sam post niezly...dodaje do ulubionych.
-
2017/03/06 20:28:31
Dziękuje za miłe słowa i bardzo się cieszę, że się podoba.