statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Karp pieczony po staropolsku

Przepis na karpia po staropolsku jest świetnym przepisem dla osób, które mają filety z karpia, o które teraz tak łatwo. Tak przygotowany karp jest pełen aromatu i na pewno stanowić będzie ważny punkt na wigilijnym stole. 

filet_karpia

Do przygotowania karpia po staropolsku potrzebujemy: 

  • 1 kg filetów z karpia
  • 125 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 150 g suszonych moreli
  • 1 cytrynę
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 6 goździków
  • 1 łyżki mąki
  • 1 łyżki masła
  • cukru
  • soli

Pracę zaczynamy od umycia filetów z karpia. Potem je suszymy na ręczniku papierowym i skrapiamy sokiem cytryny. Na koniec wkładamy do lodówki. 

Następnie przygotujemy sos. W tym celu kroimy suszone morele (jeśli mamy dostęp do świeżych to potrzeba ich ok. 250 g, ale musimy je obrać ze skórki i wydrylować). Wrzucamy je do blendera. Dolewamy czerwonego wina, soku z cytryny i dodajemy wszystkie inne przyprawy. Miksujemy do uzyskania niemal jednolitej masy.

Czytaj też: Karp pieczony na Wigilię

Teraz wracamy do filetów. Wyjmujemy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące i na rozgrzanej patelni na oleju smażymy filety po obu stronach na złoty kolor. 

Usmażone filety wkładamy jeszcze do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Dodajemy sos i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stop. C na 7 min. 

Upieczonego karpia wykładamy na półmisek i dekorujemy pietruszką i cytryną. 

wtorek, 20 grudnia 2016, piotras1011

Polecane wpisy

  • Dorsz z pomidorami

    Ten przepis na przygotowanie dorsza nosi w sobie cechy kuchni arabskiej. Mimo to ten przepis na dorsza jest prosty w wykonaniu i nie ma żadnych niecodziennych s

  • Przepis na dorsza duszonego z kaparami

    Dorsz jest łatwo dostępną rybą, obecną w handlu przez cały rok. Oprócz tego, że jest smaczny, nie wymaga długiej obróbki termicznej. Dlatego polecić go można ja

  • Pstrąg tęczowy pieczony z boczkiem

    Pstrąga tęczowego można szybko upiec dla aromatu okładając go boczkiem. Danie jest łatwe do przyrządzenia, a upieczona ryba jest pełna smaków i aromatów. Pstrąg

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: