statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak upiec chleb z mąki pszennej

Samodzielne upieczenie chleba z mąki pszennej na drożdżach wcale nie jest trudne ani pracochłonne. Wymaga jednak trochę czasu, aby ciasto zdążyło odpowiednio urosnąć. 

chleb-pszeniczny

Do upieczenia chleba potrzebujemy: 

  • 600  g mąki pszennej (np. 650)
  • 350 ml wody
  • 10-15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczkę cukru
  • dwie łyżeczki soli

Zaczynamy od przygotowania drożdży. Do kubeczka wlewamy niewielką ilość letniej wody i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy rozdrobnione drożdże i odstawiamy na 20-25 min w ciepłe miejsce. 

Teraz zajmujemy się mąką. Przesypujemy ją kilka razy przez sitko do dużej miski. Dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą (ok. 50 stop. C). Wlewamy też drożdże. Ciasto urabiamy najlepiej ręcznie do momentu w którym przestaje się lepić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Czytaj też: Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajka

Gdy ciasto urośnie znów je ugniatamy. Powtarzamy akcję z przykryciem ściereczką i czekamy godzinę albo nawet półtorej aż ponownie ciasto wyrośnie. 

Ponownie je wyrabiamy, ale teraz już formujemy ciasto w kształt bochenka. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około pół godziny.

W tym czasie rozgrzewamy już piekarnik do 230 stop. C. Gdy nasz uformowany bochen chleba jest już miękki ostrym nożem nacinamy go w kilku miejscach i wkładamy do pieca.

Po dziesięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stop. C. Po kolejnych 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez pół godziny. 

Chleb kroimy dopiero wtedy, gdy wystygnie. 

piątek, 23 grudnia 2016, piotras1011

Polecane wpisy

  • Domowe kruche krówki

    Przy odrobinie wprawy domowe krówki są proste w wykonaniu. Podany tutaj przepis można nieco modyfikować zmieniając na przykład śmietanę na mleko skondensowane l

  • Banany w kawie

    banany w kawie to propozycja dla miłośników kawy i jednocześnie zwolenników lekkich deserów. Danie jest proste w przygotowaniu i smakuje wybornie. Do przygotowa

  • Ciasto na pierogi bez jajka

    Jak przygotować ciasto na pierogi? Najlepiej bez jajka. Tak nauczył mnie pewien szef kuchni. Tak przygotowane ciasto powoduje, że jest ono delikatniejsze i bard

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: