statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Jak ugotować barszcz

Barszcz jest tradycyjną potrawą wigilijną, ale chętnie jadany jest również przy wielu innych okazjach. Podany tu przepis na barszcz jest autorstwa Macieja Kuronia.

buraki_na_barszcz

Składniki na barszcz:

  • 4 buraki
  • 0,5 l zakwasu buraczanego
  • 1,5 l warzywnego wywaru z aromatem grzybowym
  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz, cukier
  • sok z cytryny

Przygotowanie barszczu musi być rozłożone w czasie. Najpierw pieczemy buraki. Można je ugotować, ale pieczone mają całkiem inny aromat i smak. Również wcześniej moczymy grzyby, które zalewamy pół litrem wody. Powinny się moczyć  co najmniej dwie godziny.

Zobacz też: Jak ukisić buraki

Upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. wrzucamy je do wrzącego wywaru warzywnego i dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez kilka minut i przecedzamy. 

Teraz dolewamy do niego wywar z grzybów (z samych grzybów zrobimy uszka) oraz zakwas buraczany. Podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie gotujemy, bo barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie odrobiną cukru i soku z cytryną 

Barszcz podajemy z uszkami (wersja wigilijna) lub ugotowaną fasolą (wersja powszednia). 

 

czwartek, 22 grudnia 2016, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: