statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na pierogi bez jajka

Jak przygotować ciasto na pierogi? Najlepiej bez jajka. Tak nauczył mnie pewien szef kuchni. Tak przygotowane ciasto powoduje, że jest ono delikatniejsze i bardziej elastyczne, przez co do ulepienia pierogów mniej go potrzeba.

wrzatek-do_ciasta

Składniki do przygotowania ciasta na pierogi:

  • 0,5 kg mąki
  • 100 g masła
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Mąkę przez sitko wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i wlewamy niecałą szklankę wrzątku. Mieszamy (ale na razie nie ręką, bo gorące) i dolewamy roztopionego masła. W wielu przepisach zamiast masła występuje olej (bo tańszy), ale z masełkiem nie jest w stanie wytrzymać konkurencji. Ciasto ciągle mieszamy.

Zobacz też: Jak odgrzewać pierogi

Po chwili można zacząć ciasto wyrabiać rękoma. Po dwóch, trzech minutach ciasto jest niemal gotowe. Powinno być elastyczne i miękkie. Gdy wydaje nam się, że jest za twarde można dolać trochę wody.

Po wyrobieniu ciasta pozwalamy mu odpocząć co najmniej 20 min. Niech sobie spokojnie leży przykryte ściereczką. Potem odkrawamy nożem kawałek i wałkujemy cienko. Wszystko to po to, by jedząc pierogi czuć farsz a nie ciasto. 

Z podanej tu ilości składników można ulepić około 50-70 pierogów. 

 

poniedziałek, 19 grudnia 2016, piotras1011

Polecane wpisy

  • Domowe kruche krówki

    Przy odrobinie wprawy domowe krówki są proste w wykonaniu. Podany tutaj przepis można nieco modyfikować zmieniając na przykład śmietanę na mleko skondensowane l

  • Banany w kawie

    banany w kawie to propozycja dla miłośników kawy i jednocześnie zwolenników lekkich deserów. Danie jest proste w przygotowaniu i smakuje wybornie. Do przygotowa

  • Jak upiec chleb z mąki pszennej

    Samodzielne upieczenie chleba z mąki pszennej na drożdżach wcale nie jest trudne ani pracochłonne. Wymaga jednak trochę czasu, aby ciasto zdążyło odpowiednio ur

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: