statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Cukierki na kaszel - niezwykle skuteczne

Zamiast kupować w aptece drogie i nie zawsze skuteczne tabletki lub syropy na gardło warto pokusić się o samodzielne zrobienie zrobienie cukierków na kaszel. Koszt produkcji minimalny a efekt gwarantowany.

cukierki

Składniki cukierków na kaszel:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml wody
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • cukier puder

Przygotowanie cukierków na kaszel nie jest trudne, ale wymaga tylko odrobiny wprawy. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu, który stawiamy na gazie. Całość gotujemy około 20 min. Gdy masa zrobi się gęsta łyżeczka układamy na papierze do pieczenia "tabletki", które następnie posypujemy cukrem pudrem. Gdy zrobią się twarde wsypujemy je do słoika i używamy nawet kilka razy dziennie, gdy drapie nas w gardle. 

W czasie przygotowywania cukierków czeka na nas jednak kilka pułapek:

1. Składniki po zagotowaniu bardzo się pienią i łatwo kipią. Trzeba stać nad rondlem i pilnować zawartości.piana

2. Mikstury nie można gotować za krótko. Gdy będzie zbyt płynna cukierki nie stwardnieją. 

3. Mikstury nie można gotować zbyt długo. Może nabrać brzydkiego koloru i być gorzka w smaku.

Jeśli nam cukierki nie wyjdą za pierwszym razem to nie ma co się załamywać. Koszt składników to około 1,5 zł, więc można próbować drugi raz.

Skuteczność cukierków jest tego warta!

poniedziałek, 12 września 2016, piotras1011

Polecane wpisy

  • Leśne grzyby pieczone

    Pieczenie leśnych grzybów to propozycja dla tych, którym marynowanie, suszenie, mrożenie czy przerabianie na sos grzybny się już znudziło. Przygotowanie grzybów

  • Jak zrobić sos chlebowy

    Sos chlebowy jest popularny na Wyspach i najczęściej dodawany do potraw z drobiu. Przygotowanie sosu chlebowego jest proste. I można go zrobić wcześniej, potem

  • Marynowanie smażonych grzybów

    Marynowanie grzybów pozwala nam cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najpopularniejszym sposobem jest marynowanie blanszowanych grzybów. A można je też maryn

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/09/12 11:42:30
Takie "leki" to ja rozumiem :)
-
Gość: Iwona, *.dynamic.chello.pl
2016/09/16 10:56:45
Wow, super ;) chyba spróbuję sobie zrobić. Myślę, że jak mój dzieciaczek podrośnie to też polubi leczenie. Teraz mu daje dicotuss bo w syropie więc bezpieczniej jest i tez mu smakuje, ale jak będzie starszy na pewno i takie cuksy mu podam ;)
-
Gość: Alk, *.jeleniagora.vectranet.pl
2016/11/29 17:12:13
Ratunku. Co zle zrobilam od trzech godzin tabletki nie twardnieja. Zrobiłam wszystko wg. Przepusu