statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Nudę zupy pomidorowej, wykonanej nawet z najlepszego przecieru, złamać łatwo możemy wykorzystując przepis na pomidorową z pieczonych pomidorów. Nie licząc czasu na pieczenie przyrządzenie posiłku nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny.

krem_pomidorowy

Do zrobienia zupy z pieczonych pomidorów potrzebujemy:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • 4 gałązki tymianku
  • średnią cebulę
  • olej do smażenia
  • łyżkę octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

Upiec musimy zarówno pomidory jak i paprykę. Ponieważ papryka wymaga wyższej temperatury, ale i krótszego czasu pieczenia, to od niej zaczniemy. Umytą paprykę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stop. C i pieczemy pół godziny aż skórka będzie czarna. Następnie, gorącą zamykamy ją w szczelnym pojemniku. Gdy wystygnie obieramy paprykę ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne.

Czytaj też: Zupa z suszonych pomidorów

Po papryce do pieca wkładamy pokrojone w mniejsze kawałki pomidory ułożone na głębokiej blasze. Przedtem skrapiamy je olejem (lub oliwą - do wyboru) i podlewamy łyżką octu balsamicznego. Dla aromatu układamy między nimi ząbki czosnku i gałązki tymianku. 

Pomidory w piekarniku rozgrzanym do 160 stop. C pieczemy przez dwie godziny. po upieczeniu czosnek wyciskamy z łupin. Gałązki tymianku wyrzucamy.

Tuż przed końcem pieczenia pomidorów w garnku na oleju (lub oliwie) szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy do niej obraną już ze skóry paprykę i pomidory z blachy (razem z płynem). Całość gotujemy zalewając litrem wody. 

Zobacz też: Marynowane suszone pomidory

Po 10 minutach zupę miksujemy uzyskując krem. Przecieramy go przez sito, by pozbyć się skórek pomidorowych. Najlepiej przez sito przeciera się używając chochli. 

Przetartą zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Talerze można przystroić ricottą i suszonym pomidorem. 

 

 

środa, 17 sierpnia 2016, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/08/21 20:46:45
Świetny przepis :)