statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka wiosenna z rzodkiewki i ogórka

Kwiecień jest z reguły tym miesiącem, w którym mój organizm domaga się zmiany diety. Na talerzu pojawia się sporo nowalijek. Jednym ze sposobów urozmaicenia posiłków jest więc prosta sałatka wiosenna, szybka w przygotowaniu.

 salatka_wiosenna

Składniki sałatki wiosennej:

  • rzodkiewka
  • ogórek
  • szczypiorek
  • śmietana lub jogurt
  • sól
  • pieprz

Rzodkiewkę i ogórek kroimy (oczywiście po umyciu) w drobne kawałki. Szczypior siekamy. Wszystkie składniki, w dowolnych proporcjach i ilości, wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietany i mieszamy. 

Sałatkę można przed podaniem ozdobić liśćmi sałaty, oliwkami, małymi pomidorkami koktajlowymi lub paprykowymi.

Tego przepisu nie wolno taktować ortodoksyjnie. Podane składniki są tak dobrane, by sałatka była kolorowa i miła dla oka. Można, a nawet trzeba z nią eksperymentować. Ostatnio zabrakło mi rzodkiewki, ale miałem czerwoną paprykę. Sprawdziło się wyśmienicie.

Częstym dodatkiem do tej sałatki są również jajka gotowane na twardo, krojone w kostkę razem z żółtkiem. 

Do tej sałatki można też dodawać ser. Mi bardzo smakuje z oscypkiem lub serem pleśniowym. Jeśli użyjecie do tej sałatki swoich ulubionych składników lub przypraw to powiedzcie o tym w komentarzu.

Smacznego!

wtorek, 26 kwietnia 2016, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: