statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Grochówka czyli zupa z grochu

Najlepsza grochówka wychodzi na wędzące. Można użyć do tego celu wędzonych żeberek lub kości. Otrzymamy wtedy sycącą zupę i na obiad nie trzeba już przygotowywać drugiego dania. 

grochowa

Do przygotowania grochówki na wędzące potrzeba:

  • 0,4 kg grochu
  • 0,5 kg żeberek wędzonych
  • 2 duże cebule
  • seler
  • pietruszkę
  • por
  • 3 marchewki
  • 0,3 kg boczku wędzonego
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie grochówki musimy dzień wcześniej. Wieczorem zalewamy wodą groch, tak by przez noc nieco rozmiękł i potem szybciej się ugotował. Do grochówki można użyć groch łuskany albo żółty groch niełuskany. Pamiętajmy, że namoczony groch znacznie zwiększa swoją objętość.

Dzień wcześniej można też przygotować wywar z wędzonki. Żeberka (lub kości) zalewamy około 2,5 l wody. Dodajemy pietruszkę, seler, por, marchewkę i przypieczoną cebulę. Doprawiamy zielem angielskim i ziarnkami pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin - wtedy wywar jest najbardziej aromatyczny.

Zobacz też: Przepis na zupę gulaszową

Następnego dnia warzywa wyrzucamy ponieważ wszystko co miały do zaoferowania już zostało w wywarze. Do wywaru możemy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i pietruszkę. Wsypujemy groch i gotujemy.

W tym czasie w drobną kostkę kroimy boczek (lub zamiennie - dobrą kiełbasę. Podsmażamy ja suchej patelni na wolnym ogniu tak by uzyskać wytopiony tłuszcz. Boczek wrzucamy do wywaru a na na tłuszczu powoli podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy jest ona już zezłoconą dodajemy do niej starty na tarce czosnek. Nie smażymy go lecz jedynie podgrzewamy. Cebulę z czosnkiem wrzucamy do wywaru.

Gdy groch zaczyna mięknąć obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.

Gdy ziemniaki i groch będą miękkie grochówkę można rozlać na talerze. Podawać ze świeżym pieczywem.

 

sobota, 09 kwietnia 2016, piotras1011
Tagi: boczek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: