statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z czarnej rzepy po lwowsku

Czarna rzepa to jedno ze zdrowszych warzyw. Lista dolegliwości, na które rzepa wpływa kojąco jest długa. Dlatego też warzywo to na stałe powinno wejść do naszej diety. Dlatego warto polecić przepis z rzepy na zupę wykonaną w stylu lwowskim.

zupa_z_rzepy

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 0,5 kg rzepy
  • 1,5 l bulionu z kości i warzyw
  • 0,1 kg kaszy jęczmiennej
  • 4 grzyby suszone
  • 2 cebule
  • olej
  • pieprz 
  • sól

Przygotowanie zupy zaczynamy od zalania grzybów suszonych wrzątkiem. Grzyby odstawiamy i zabieramy się za resztę produktów. 

Drugim etapem jest przygotowanie rzepy. Obieramy rzepę ze skóry, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy ją częścią bulionu i gotujemy. W pozostałej części wywaru gotujemy kaszę jęczmienną. Jeśli nie mamy takiej na wagę to z powodzeniem możemy wykorzystać kaszę w woreczku do gotowania. 

Zobacz też: Przepis na surówkę z czarnej rzepy

Cebulę musimy drobno posiekać i ładnie usmażyć. Gdy będzie ona na niewielkim ogniu, możemy wrócić do grzybów. Wymoczone (nie wylewać wody z moczenia!) kroimy w paski i gotujemy w wodzie, w której się moczyły. 

Ostatni etap to połączenie wszystkich składników. Do garnka, w którym mamy ugotowaną rzepę dodajemy kaszę (i bulion w której się ona gotowała). Wlewamy wywar z grzybów z grzybami i wsypujemy usmażoną cebulę. 

Połączone składniki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Razem gotujemy je jeszcze około pięciu minut. 

czwartek, 14 stycznia 2016, piotras1011
Tagi: rzepa bulion

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: