statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie z orzechami

Z licznych przepisów na śledzie ten, swoimi składnikami, wydaje się być oryginalny. Podobnie zresztą jak matiasy śledziowe ze śliwką suszoną. W każdym razie nie ma co się dziwić, lecz ten przepis na matiasy trzeba koniecznie wykorzystać.

sledz_orzechy

Do przygotowania śledzia z orzechami potrzebujemy:

  • 500 g matiasów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 cytryny
  • 4 średnie cebule
  • cukier
  • olej
  • łyżeczkę ziół prowansalskich
  • pieprz świeżo mielony

Śledzie należy wymoczyć i wypłukać według gustu własnego. Na pewno trzeba wymienić kilka razy wodę. Dobrze jest też matiasy potrzymać w mleku co najmniej przez dwie godziny. Wymoczone śledzie suszymy na ręczniku papierowym kroimy w kawałki takie około 3 cm.

Zobacz też: Inne pomysły na przyrządzenie śledzi

Cebulę kroimy w talarki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Solimy ją dwoma szczyptami soli i gdy zacznie się szklić dokładamy do niej inne produkty. Rodzynki wcześniej zalane wrzątkiem. koncentrat pomidorowy, sok z połowy cytryny, wymienione wcześniej przyprawy oraz orzechy pokrojone w mniejsze kawałki. 

Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy na patelni jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Teraz nie pozostaje już nic innego jak umieścić pokrojone matiasy śledziowe i upichcone przyprawy w słoiku. Najlepiej robić to warstwami, ale nie ugniatamy ich w słoiku. Zalewamy olejem, zamykamy i wstawiamy do lodówki. 

Tak przygotowane śledzie powinny jeszcze postać co najmniej przez dobę.

środa, 20 stycznia 2016, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: