statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia to danie, które można błyskawicznie przygotować. Przepis na tatara ze śledzia jest prosty i łatwy do wykonania nawet dla osób nieobytych w kuchni. Danie nadaje się idealnie jako przekąska.

sledz-tatar

Składniki potrzebne na tatara z łososia:

  • 0,5 kg matiasów 
  • 0,15 kg ogórków kiszonych
  • 0,15 kg marynowanych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

W zależności od stopnia zasolenia śledzia moczymy je dłużej lub krócej w wodzie. Wszystko zależy od tego, jak bardzo słone matiasy lubimy. Następnie śledzia suszymy w ręczniku papierowym. I kroimy w możliwie drobną kostkę. Pieprzymy i odstawiamy.

Zobacz też: Inne przepisy na śledzie

Równie drobno siekamy ogórki kiszone, cebulę oraz marynowane grzyby. Teraz wszystkie składniki starannie mieszamy dodając olej. Może to być olej rzepakowy. lniany lub z pestek winogron. To jest pole do działania i wyobraźni, gdyż smak tatara ze śledzia może zmieniać właśnie oliwa. Na końcu degustujemy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.

Tak przygotowanego tatara schładzamy w lodówce. Podajemy, od naszej wyobraźni zależy w jaki sposób, z kieliszkiem zmrożonej wódki.

wtorek, 29 grudnia 2015, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: