statystyka Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Śledź w oleju lnianym

W ramach kulinarnych eksperymentów na stół trafiły śledzie. A ściślej matiasy śledziowe i olej lniany. Połączenie intensywnego smaku śledzia z mdłym olejem wydało mi się ciekawym wyzwaniem. 

sledz_w_oleju_lnianym

W sumie zgromadziłem:

  • 600 g matiasów śledziowych
  • 250 ml oleju lnianego
  • 2 cebule szalotki
  • 2 cytryny
  • łyżkę cukru pudru
  • łyżeczkę czerwonego pieprzu
  • pęczek koperku

Śledzie należy wypłukać i namoczyć w mleku. Powinny one tak leżeć przez dobę. Stają się wtedy bardziej delikatne, a mleko nie pozbawia ich słonego smaku. Następnie trzeba je wypłukać i pokroić w mniejsze kawałki. 

Cytryny dokładnie myjemy. Jedną obieramy ze skórki. Cienko, by nie zabrać albedo - białej części, która musimy potem usunąć, a cytrynę pokroić w cienkie plastry. Z drugiej cytryny wyciskamy sok. 

Zobacz też: Inne przepisy na śledzie

Łyżeczkę czerwonego pieprzu pieprzu rozbijamy w moździerzu. Cebule kroimy w półplastry a koperek drobno kroimy. 

Gdy to wszystko mamy przygotowane wlewamy olej do garnuszka. Dodajemy do niego sok z cytryny, czubatą łyżkę cukru pudru, pieprz i otartą skórke z cytryny. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencję sosu. 

Śledzie, skórkę z cytryny, cytrynę, cebulę i koperek wsadzamy luźno do słoika warstwami. Zalewamy to miksturą z oleju i zamykamy. Odstawiamy na dobę do lodówki. 

Śledzie w oleju lnianym podajemy z białym pieczywem. 

 

 

piątek, 18 grudnia 2015, piotras1011

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/12/21 11:48:52
Uwielbiam śledzie pod każdą postacią...